Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimi mi

doris z sierpniowek-co oznacza szmer 1/6 u dziecka po urodzeniu??

Polecane posty

Niestety na tak zadane pytanie niewiele mogę odpowiedzieć - Jest skala sześciostopniowa szmerów (jak chodzi o głośność) od 1/6 - to jest najcichszy szmer do 6/6 to jest bardzo głośny. Ale nie to jest istotne - istotne jest to czy jest to szmer skurczowy czy rozkurczowy, w którym miejscu nad sercem słyszalny, gdzie ma punkt maxymalny i w którą ze stron promieniuje, czy jest to szmer stały czy zmienia się wraz z położeniem dziecka -- niestety bez takich informacji nie da się ABSOLUTNIE odpowiedzieć o czym taki szmer w serduszku może świadczyć. U noworodków wiele szmerów jest fizjologicznych, bo zmienia się układ krążenia z płodowego na \'normalny\', często te szmery potem zanikają i o niczym nie świadczą. Ale są też pewne rodzaje szmerów wskazujące na patologię i wymagające dogłębnej diagnostyki. Dopytaj dokładnie lekarza - ale jeśli jego by coś naprawdę niepokoiło to na pewno bez diagnostyki dziecka nie zostawi, a jeśli powiedział, że nie ma się co martwić to to pewnie jeden z tych fizjologicznych, zanikających szmerów.

Gość mimi mi
dziekuje za odp lekarka podczas badania noworodka w szpitalu mowiła ze wpisze ten szmer 1/6 do ksiazeczki zdrowia dziecka aby zasygnalizowac pediatrze zeby to sprawdził-ale nic niepokojacego nie powiedziała

No to nie masz się co na zapas martwić, bo to na pewno jeden z tych szmerów przemijających. A na wizycie u pediatry poproś zawsze o dokładne osłuchanie serduszka - lepiej dmuchać na zimne, a i Ty będziesz spokojniejsza, że wszystko w porządku:) Pozdrawiam

Gość mimi mi
oj o tym napewno bede przypominac tym bardziej ze sama miałam problemy z serduszkiem jak byłam mała-nie wiem jak teraz to sie fachowo nazywa ale dawniej mowili na to "dziura w sercu"ale na szczescie wszystko sie zarosło dziekuje za poswiecony czas i zycze szczesliwego rozwiazania i samych pieknych chwil z coreczka:)