Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kredyt

czy brać kredyt na dom ?

Polecane posty

Gość kredyt

tylko mąż pracuje (zarabia ok. 1800 zł ) ja wychowuję małe dziecko i nie wiem czy pójdę do pracy, mam nadzieję że tak ale to jest niepewne. mąż ma stałą pracę. bardzo chcemy wziąć kredyt na budowę domu ale czy to nie jest zbyt ryzykowne?

Gość ryzyko jest zawsze
bo kazdy kredyt trzeba spłacić,druga sprawa jest taka czy przy tak niskim zarobku męża ,który jest jedynym zywicielem rodziny ,którykolwiek bank zgodzi się dać wam kredyt,bo oni najpierw zawsze badają zdolnośc kredytową

Gość kredyt
czy mam się męczyć z teściami przez całe życie? nie lepiej mieszkać na swoim i spłacać powoli? skromnie to skromnie ale u siebie.

Gość niestety ale
raczej Ci nikt nie da takiego duzego kredytu, podobno minimum dochodu to 2 700 netto.

Gość Ty chyba nie wiesz
co mowisz, macie ok. 1.800 zł miesiecznie i chcesz budowac dom ? Za co pytam, za te grosze, no chyba, ze chcecie jeść kamienie

Gość Ja nie wiem .........
czy potrafisz mysleć, czy jestes uposledzona umysłowo

Gość kredyt
zawijam mojego pieska w kocyk, kładę go na podłodze, biorę kija w dłoń i bawię się w polowanie na foki :classic_cool:

Gość Madlenkaaa
Sluchaj, mamy oboje z mezem netto jakies 9 000 na miesiac i ja sie boje wziac kredytu, bo to jest kawal czasu, nie wiadomo co sie moze zdarzyc, strach sie na tak dlugo wiazac. Jak nei chcesz z tesciami, to wez kawalerke na kredyt, albo malutkie dwa pokoje, jak splacisz to sprzedasz i pomyslisz o czyms wiekszym. Samo 300tys na 30 lat daje ponad 800zl miesiecznie, nie wiem jak zamierzasz to zaplacic, a gdzie odsetki, ubezpieczenie, pozostale koszty kredytu? Mysl realnie

Gość kredyt
dodam że mamy trochę oszczędności na książeczce. poza tym mam też wielu znajomych robotników którzy pomogą mi za darmo. niektóre materiały też po niższej cenie dostanę od znajomych firm. trochę kasy jest również z gospodarki.poza tym wielu rzeczy nie kupuję bo mam swoje, jak np. masło, śmietana, ziemniaki,marchew,pietruszka itp. wszystkie przetwory robię sama : ogórki, papryka, dżemy, kompoty itd.

Gość kredyt
pytaliśmy się w banku to powiedzieli że 600 zł miesięcznie będziemy spłacać. myślę że za resztę pieniędzy da się przeżyć. oboje z mężem jesteśmy bardzo oszczędni i nie wymagamy kokosów. myślę żejeżeli się zaprzemy to damy radę.

Gość jasne dacie rade
pytanie jak długo bedziesz zyla z mezem i dzieckiem za te pozostale z pensji 1200 zł...

Gość kredyt
---> hła hła - pytam wszystkich , co nie mogę? może ktoś też zarabia tak jak mój mąz ok.1800-2000 , wziął kredyt i mu się udało?

Gość Słuchaj co tutaj się
oklamywac, materiały budowlane po nizszej cenie czyli wg mnie kradzione, nie wiem jak ty ale ja na pewno na to nie idę :-D, chce miec noce spokojne i spokojnie spać. A co do znajomych, daj spokój ... to smieszne... Jak sie ma takie dochody to nikt nie mysli o budowaniu domu, zejdź na ziemię TU ZIEMIA .......... TU ZIEMIA .......... Życie to nie tylko jedzenie, to srodki czystości, to zakup odzieży, to wyjscie do kina, teatru, opery, kawiarni, to ... przeciez kredyt bierze się na 30 lat, a nie na rok, dwa ... :-D, a dlaczego twoje dziecko ma oszczędzać, czy dlatego że rodzicom, ktorzy maja płótno w kieszeni zachciało się domu ? Poza tym zaden bank tobie nie da takiego kredytu przy takich dochodach :-D i to rozumiem, pozdrawiam :-D

Gość kredyt
dodam jeszcze że mamy swoją działkę.

Gość kredyt
nie chcę też dużego domu. malutki a jeśli kiedyś będziemy mieli więcej kasy to się dobuduje.odrazu nie muszę wszystkiego kończyć!

Gość luxlux
odp. na pyt. Zdecydowanie NIE. 1800 to za mało by wciągać w długoletni kredyt nigdy nie wiesz co sie może wydażyć.

Oczywiscie, że NIE Macie za małe dochody i wg mnie zaden bank wam nie da kredytu, bo po prostu nie macie pieniędzy na spłatę. Zreszta idx do banku, tam się dowiesz ...

Gość serdeczna dziewczyna
moj maz zarabia 3000 netto, ja nie pracuje.Mamy mieszkanie wlasnosciowe o wartosci ok.120.000zl, ktore moglibysmy sprzedac, dolozyc kredyt i rozpoczac budowe, ale przy takiej pensji zwyczajnie boje sie :( Przeciez z tych 3000zl musze zrobic wszelkie oplaty, kupic jedzenie, srodki czystosci, lekarstwa,paliwo,oc i naprawde niewiele zostaje a musialoby zostac pare setek na rate.Musisz zalozyc tez, ze zawsze wyskakuje nieplanowane wydatki np. awaria auta, choroba itp.

ja czegos tu nie rozumiem,jaki bank chce Wam dac kredyt przy takich niskich zarobkach?!!! jestem w podobnej sytuacji jak Wy,czyli maz pracuje ja wychowuje dziecko i wszedzie wymagaja zeby miec ok.3000zl-to jest warunek by w ogole go dostac.Ja pytam powanie,gdzie mozna uzyskac kredyt przy tak niskich zarobkach?

1800zl na 3 osoby to kiepsko widze kredyt w banku, no chyba, ze masz juz grunt, to jakis minimalny mozesz dostac, ale przeciez to nie ratuje Cie przy budowie domu. Placac rate, kupujac jedzenie, oplacajac wszelkie oplaty to naprawde trzeba byc niezle operatywnym, zeby z 1800 zl wydolic. Liczac, ze za darmo wybuduje Ci ktos dom, za polowe ceny odda materialy budowlane i wszystko pojdzie gladko - przeliczysz sie.Przedzekaj jeszcze troche, zgromadz jakies srodki a wtedy przelicz jeszcze raz na co sie rzucasz.... Tak czy owak powodzenia.

mialo byc-\"ja pytam powaznie\". bo bardzo chetnie pojde do tego banku i wezme kredyt.nieoficjalnie mamy wiecej kasy,wiec nie boje sie wziac kredytu,tylko na dokumentach mamy mniej.

no i nie zartuj, ze jak masz darmowe maslo i ogorka, to strasznie zaoszczedzisz na jedzeniu.....:o

a i ja nie potrzebuje miec domu,\"wystarczy\" mieszkanie w blokach 2lub 3pokoje i niestety kredytu nikt nam nie chce dac. a co tu mowic dopiero o budowie domu. czekam nadal na odpowiedz-ktory bank jest taki laskawy i daje kredyty przy takich zarobkach.

Gość kredyt
mam wiele działek na siebie które mogę sprzedać , mam też działkę na której chcemy się budować.ale skoro tak mówicie to może lepiej sprzedać działki i kupić małe mieszkanko. jak myślicie?

jezeli masz \"wiele\" dzialek jak sama piszesz, to sprzedaj je, zobaczysz jaka kase zbierzesz a wtedy podejmiesz decyzje. Budowa domu, nigdy nie idzie gladko, zawsze cos wyskakuje.Kup na poczatek malenkie mieszkanie, to uwolni Cie od tesciow a wtedy kombinuj co dalej z domem....malymi kroczkami a do celu :)

Gość kredyt
masz pewnie rację. muszę uciekać od teściow bo zwariuję! :( najgorzej że mąż nie chce mieszkać w mieście. nie wiem jak go namówić.