Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aniunitka

Kto mnie nauczy gotować?

Polecane posty

No właśnie. Nic nie umiem ugotować. Mam 21 lat, koleżanki w moim wieku juz przyjęcia wystawiają, a ja nawet wodę na herbatę przypale :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hehej
idź po porstu do kuchni i zacznij gotować z porad mamy czy babcinych allbo z książki kucharskiej. A na forum możesz zadać jakies konkretne pytania. Nie przejmuj sie to tylko tak trudno wygląda. Ja miałam mniej więcej tyle lat co Ty jak się zaczełam uczyć, choc mi to pomogła koleżanka z którą mieszkałam. Teraz nie jestem mistrzynią, tylko poczatkującą nadal ale juz dosyć sporo potrafię. Małe przyjęcie już potrafię urządzić, choć jak to mówi moja mama troche zbyt wyszukane mam pomysły. Polubiłam gotowanie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
będziesz musiała, to się nauczysz ja zaczęłam gotować dopiero jak miałam 29 lat i poszłam na swoje, i smacznie mi wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wac
100% winy leży po stronie matki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aniutka ja cie moge nauczyc gotowac:D albo przez gg albo tutaj:D a skad jestes?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z krakowa. wolałabym żeby umieszczać tutaj przepisy żeby wszyscy od razu korzystali.p.s. to nie jest forum pod tytułem \"czyja to jest wina że nie umiem gotować\" Jeśli chcecie porozmawiać na ten temat to stwórzcie osobny wątek. To tyle. Nie oddzywam się więcej na ten temat.dawajcie jakieś prościutkie przepisy dla początkujących. Buzi!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez jestem z krakowa i tez mam tyle lat co ty. na poczatek zaphytam co chcialabys sie nauczyc gotowac. moze jakies salatki. prosty obiad? a jak nie wyjdzie to zapraszam do mojej kuchni i popraktykujesz:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aniunitka jesli chcesz to chetnie sluze rada a od czego bys chciala zaczac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
widzisz Aniutka podniesiony temat i od razu jest ktos chetny damy rade.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm jak leci. to bedzie trudne . chcesz gotowac dzisiaj a potem sie pochwalic to pwoiedz co masz w lodowce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajny temat :) Moze zrobic go na ksztalt dziennika - dzis gotujemy_______________? :) Moglabym dolaczyc? Ze swiatlymi radami, oczywiscie :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobra to ja zaczynam. dzisiaj gotuje: obiad: gotuje wode sole. do gotujacej wody dosypuje okolo polowy opakowania makaronu rurki(do wody dodalam lyzke oleju zeby makaron sie nie skleil) gotuje tak zeby byly ejsze twardawe kilka minut. robie sos.: koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze bez skorki, mieso mielone z indyka przyprawy sol pieprz czosnek cebula i jeszcze rpzyprawa do pizzy (dodam jeszcze sosu z torebeczki) siekam cebulke i podsmazam lekko na patelni na oleju dodaje miesko, smaze. az bedzie dobre.dodaje pomidorow z puszki bez sosu w ktorym sa. teraz w drugim garnuszku rozrabiam sos do spagetti i gotuje. gdy juz zgestnieje dodaje mieso z pomidorami i cebulke. dodaje przyprawy oraz wygnieciony czosnek albo z torebki. przyprawiam do smaku. i dodaje jeszcze pol kartonika przecieru pomidorowego. naczynie zaroodporne smaruje olejem zeby makarn nie przywarl. wysypuje warstwe makaronu, polewam sosem posypuje serem, zasypuje makaronem polewam sosem posypuje serem i tak az skonczy sie sos i makaron na sama gore wysupuje makaron i posypuje serem. zamykam naczynie zaroodporne i zapiekam okolo 20 30 minut. gotowe:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzis jest rybka :) Na szybko, bo nie lubie czasochlonnych przepisow i szkoda mi czasu na gotowanie, chyba ze w swieta albo dla gosci :) Filety z morszczuka odmrozone, pokrojone na niejsze kawalki, osolone i opruszone pieprzem obtaczam w mace, rozbeltanym jajku i jeszcze raz w mace, klade na goracy olej (dosc duzo!), obsmazam na zlocisto-brazowy kolor. Na osobnej patelni smaze marchew, slodka papryke, troche pietruszki i seleru startych na tarce, plus cebula. Zalewam koncentratem pomidorowym (2 lyzki na kubek wody), dodaje sol, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku i dusze ok. 5 min. Zalewam rybke - i wsio . O gotowaniu ziemiakow chyba nie bedziemy tu pisac?.. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dzisiaj nie mam za bardzo czasu na wykwintne potrawy dlatego obie zupke grysikowa- wrzucam kawalek mieska do wody obieram jarzynki wrzucam do mieska doprawiam lyzeczka soli i czaekam chwilke az jarzynki beda miekkie i zrobi sie fajny wywarek wyciagam jarzynki dosypuje grysik gotuje chwilunie w tym czasie scieram wszystkie jarzyny na grubych oczkach tarki kroje miesko z zupki na drobne kawalki wszystko wrzucam do garnka z zupka i doprawiam do smaku sola pieprzem maga przyprawa typu warzywko i jest zupka gotowa a na drugie danie o ile bedzie tez cos szybkiego ale jeszcze nie mam wizji wyjdzie w praniu jak zobacze co mam w lodowce ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej dziewczynki a jak juz tak mowimy o tym gotowaniu to macie jakis sprawdzony przepis na krokiety ale bez grzybkow bo ja zawsze robie taki farsz z grzybkami kapustka i wogole a teraz szykuje mi sie mala impreza i wiem ze jeden z gosci nie jada grzybow macie moze cos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrob z mieskiem tak samo tylko zamiast grzybkow dajesz zmielone miesko:D u mnie sie tak robi i pozniej panierujesz w buleczce tartej jajeczku i smazysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie tak tez myslalam ale nigdy nie robilam z mieskiem i kapusta a przyprawiasz jakos specjalnie to mieso czy tylko podsmazasz razem z kapusta i cebulka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli możecie to piszczie troche prościej jak dziecku bo ja naprawdę nie mam do tego głowy. Nie odróżniam mięsa od siebie, ani innych spraw. Ja jestem na poziomie zerowym więc rozumiecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale u rzeznika chyba sa
karteczki z cena przy miesach?..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja napisalam bardzo rposto. a co do tego miesa to robie tak ze je podsmazam a potem dodaje do kapsuty i cebulki i smaze wszystko razem. a mieso daje jakie kto lubi. ja wole drobiowe. daje pieprzu wiecej i troszeczke czosnku i troche maggi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
magija85 dzieki bardzo napewno wyprobuje bo tak jak mowie dla mnie najlepsze sa z grzybkami no ale coz jak ktos nie wie co dobre to musze wykombinowac cos innego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehehe ja np wole z mieskiem kurczaczkiem i grzybkami ale wiem ze nie wszyscy grzyby lubia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aniunitka taka najzwyklejsza zupe mozesz zrobic nawet na skrzydelkach z kurczaka albo jak kupujesz schab z koscia to odciac od kosci i na niej ugotowac na zwyklym rosolowym mozna wszystko zalezy cop masz a jak pojdziesz do miesnego i poprosisz o mieso na zupe to tez ci dadza ja tak zaczynalam przyuwazylam skad mi daja jakie kroja i juz teraz wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miedzy bogiem a prawda zupe moz na zrobic nawet na kostkach rosolowych. dolewasz do tego koncentrat pomidorowy godajesz troche smietany (do kubeczka odkladamy troche smietany dolewany do niego zupy mieszamy i dopiero tak wlewamy mozna troche soli do smietany dodac) gotujemy ryz lub makarom i jest zupa pimidorowa. tak samo mozna dodac przecieru z ogorkow, szczzawiu czy koncentratu z buraczkow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
magija85 dokladnie 100% racji nawet jesli nie na kostkach rosolowych to na jkim kolwiek miesie bo chyba nie ma zlego miesa na zupe tylko niektore jest za dobre i mozna z niego zrobic lepsze rzeczy niz jakas tam zupe na schabie tez ugotuje zupe ale po co jak mozesz z niego zrobic pyszne drugie danko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuje na kostkach knorra albo winair keidys gotowalam na porcjach albo na skrzydeklach ale skrzydelka i tak wywalalm bo ani ja ani moj ł nie chial jesc potem tego miesa. takze szkoda zabawy bylo. poza tym kostka 10 minut juz jest zupa a na miesie niestety trzeba dluzej:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no niestety na miesie troche dluzej ale tez ma zupelnie inny smak ja znalazlam sposob na to miesko z zupy poprostu obieram je i kroje na drobno po czym wrzucam do garnka i zjadamy razem z zupa na miesku jest lepsza niz na kostkach no i chyba troszke zdrowsza bo kostki to sama chemia choc w sumie nie wiadomo na czym bylo hodowane miesko ;) mimo to i tak jestem za gotrowaniem na miesie bo moj malzonek nie zjadl by zupy na kostce ta bestia od razu to wyczuje i koniec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×