Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

egalisse

Jaki to rodzaj wyprysku?

Polecane posty

Mam taki problem: nie jestem w stanie zidentyfikować rodzaju wyprysku występującego od kilku lat, a to raczej nie trądzik (nie ma charakterystycznych dla niego czerwonych krost, intensywności i \"zakresu terytorialnego\", poza tym mam \"aż\" 21 lat). Oto objawy: -najpierw pojawia się miejscowe uczucie ucisku i w tym punkcie wybrzusza się drobna, powoli rosnąca w górę gulka połączona z zaczerwienieniem skóry (spowodowanym prawdopodobnie tym uciskiem), lekko bolesna po naciśnięciu; -wkrótce na czubku wybrzuszenia staje się widoczna biała zawartość wyprysku, której jest coraz więcej i więcej (jakby stopniowo przemieszczała się do góry z tej wewnętrznej gulki); -kiedy eksperymentalnie wycisnęłam pojedynczy wyprysk, okazało się, że białej wydzieliny jest dosyć sporo; -wypryski tego rodzaju pojawiają się pojedynczo, na dowolnym obszarze twarzy, dosyć często, czasami również na podrażnionym rejonie skóry. Dodam jeszcze, że problem dotyczy cery wrażliwej, trudno gojącej się, o bardzo jasnej karnacji, tłustej w rejonie \"T\" (zwłaszcza na nosie), regularnie ale delikatnie oczyszczanej, bez stosowania jakiegokolwiek makijażu. Raczej nie wchodzi w grę odżywianie ani niedobór witamin czy soli mineralnych (co najwyżej nadmiar :D). Jaki to typ wyprysku i czym może być spowodowany? I czy jest jakiś sposób na pozbycie się go? Z góry dziękuję za pomoc.

Gość hmmmmmmmm
mam to samo, mowią na to "ropniaki" lub "ropne cysty",a jak to sie fachowo nazywa nie mam pojecia :P Wlasnie sobie jednego wychodowalam, zeby pokazac pani dermatolog,bo jutro sie wybieram:D nie ma co dluzej czekac,ja tego nie zniose wiecej :/ Tobie tez zycze powodzenia:)