Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Docia 35

Waga dzidzi wyszła duża w 27 t.c. 1260 gr- 29t2d -cukrzyca?

Polecane posty

Gość Docia 35

Lekarz nie zlecił mi badania glukozy z obciażeniem bo stwierdził ze - nie mam cukru w moczu i mam niskie ciśnienie . Jakie są objawy ewentualnej cukrzycy ciążowej? Obwód głowy dzidzi też jest przyspieszony (28t3d) wiec stwierdził ze po prostu dzidzia szybko rośnie. Czy mam powody do zmartwienia , bo do tej pory wszystkie wymiary odpowiadały wiekowi plodowemu.

Moja mała w 29 tygodniu miała 1400g i nikt nawet nie wspomniał, ze to nieprawidłowo (a leżałam w szpitalu, więc jakby co, toby napewno coś wspomnieli). Myślę, że nie masz się czym martwić. A test na obciązenie glukozą robi się rutynowo - ja miałam 2 razy.

A jeśli chodzi o wymiary dziecka, to odstępstwo 2 tygodni co do wieku ciąży uznaje się już w tym czasie za prawidłowe.

Dociu brak cukru w moczu i niskie ciśnienie nie przesądzają o braku cukrzycy. Ja miałam tak samo a cukrzyca była. Badanie obciążenia glukozą jest w ciąży obowiązkowe więc możesz wymagać skierowania od swojego lekarza. Jednak wymiarami dziecka tak specjalnie nie przejmowałabym się, w końcu ono książki tydzień po tygodniu nie czytało i czasem przyrasta wolniej, czasem szybciej. Jednak koniecznie domagaj się obciążenia bo nieleczona cukrzyca ciążowa może się skończyć tragicznie. Nie mam zamiaru Cię straszyć ale skoro jest to rutynowe badanie ciężarnej to widocznie trzeba je robić tak jak wszytskie pozostałe. .

Jesli lekarz ni zlecił ci badania na obciążenie glukozą, to moze zrób je sama - koszt nie jest bardzo wielki, a to naprawdę ważne i potrzebne badanie.

Gość jjjjjjor
Moje dziecko też od poczatku ciąży było zadziwiająco duże, urodziłam 2 tyg. wczesniej i wszystko jest ok. Lekarz wie co robi.

Gość Docia 35
Dzięki dziewczyny!!!!!!!!!! A tą glukozę to mam kupić sama w aptece czy mają w laboratorium? Ja poprzednie dziecko też urodziłam 2 tygodnie przed terminem ale teraz dziwi mnie że 6 tygodni temu dziecko wazyło 370 gr a teraz 1260 gr. - aż tak dużo by przybrało na wadze?

Dociu to zależy od laboratorium. Ja miałam robiony test dwa razy w dwóch różnych laboratoriach i w jednym dali a do drugiego trzeba było przynieść. Kosztowała ok.3 zł.

Gość Docia 35
Dzięki !