Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niczymgłupiszczeniak

Postinor - zapamiętajcie raz na zawsze

Polecane posty

Gość opanować panikę ciążową...
przez podniesienie

Gość 3 miesiace brania yasmin

hahahha ludzie pomyslcie jak tabletka moze chronic przed AIDS? :P

aaa to bylo o gumce a wiec gumka chroni przed AIDS tylko trzeba uwazac zeby cos sie nie przedostalo. pozdr.

Gość hej awaria
a gdzie jest to Twoje zadupie?? gdzies pod warszawa?? :D bo ja tez z zadupia tylko wlasnie podwarszawskiego..

Gość Ola 25
Hmmm...Mi się tez wydawało, że te wpadki np. przy braniu tabletek wynikają z nieprawidłowego ich stosowania, ale gdzieś wyczytałam, że właśnie brana jest pod uwagę taka grupa kobiet, która stosuje je prawidłowo.

ze strony durexa, z quizu o antykoncepcji: Czy wskaźnik Pearla uwzględnia przypadki niewłaściwego stosowania danego środka antykoncepcyjnego? Prawidłowa odpowiedź: tak Uzasadnienie: Oczywiście, że tak. Dzięki temu jest wskaźnikiem realistycznym – cóż komu po metodzie, która daje 100% skuteczności kiedy stosuje się ją z precyzją zegara atomowego, aptekarską dokładnością i wiedzą ginekologa? Ważne jest jak skuteczna jest dana metoda przy stosowaniu jej przez zwykłych ludzi. Można więc powiedzieć, że wskaźnik Pearla bada skuteczność nie w warunkach laboratoryjnych, ale rzeczywistych. http://www.durex.pl/quiz_4-k21187.html

Gość upupupupupppppp

Gość 8976587
lol... --> mi receptę na Postinor wypisała moja lekarka rodzinna ze zwykłej przychodni. Bez żadnego komentarza i robienia jakichkolwiek problemów.

Gość postinor
najgorzej jak się trafi na lekarza z przekonaniami... możesz wtedy płakać u jego/jej stóp a i tak nie wypisze recepty, bo wg niego/niej jest to czysta aborcja

Gość piotrabc
Prezerwatywa może jeśli nawet chroni przed HIV i nie dopuszcza do przenikania przez nią cząsteczek wirusa, i jak ktoś twierdzi cząsteczek od niego nawet 10 razy mniejszych, to i tak nie jest dobrym sposobem na ochronę przed wirusami HCV, śmiertelny wirus zapalenia wątroby którego cząstki są 100 razy mniejsze od HIV...

Gość niedziała
postinor w interakcji z alkoholem ma oslabione dzialanie, wiem po sobie. niestety, to lek jak kazdy inny. alkohol oslabia dzialanie kazdego leku, wiec nie wymyslajcie bzdur, ze to nieprawda!

Gość piurnik
skutezność prezerwatyw jako ochrony przed zarażeniem HIV. Czy istotnie "używanie prezerwatyw chroni przed 80% do 95% zakażeń wirusem HIV" ? Autorzy powołali się na źródła podane w wikipedii, te zaś z kolei powołują się na Światową Organizację Zdrowia. Czy rzeczywiście prezerwatywy są rozwiązaniem dla krajów, gdzie "około 36% populacji dorosłej zakażona jest wirusem HIV" gdzie "każdego dnia zostaje zakażonych HIV 1500 osób" lub gdzie "jest 30 - 40% osób zakażonych w populacji". Nie wiem, czy powyższe dane są rzetelne, ale przyjmijmy je za dobre. Choć warto zauważyć, że są też inne źródła, wg których "Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że nie jest możliwe większe, niż 40% zabezpieczenie przed zakażeniem wirusem HIV u osób stosujących prezerwatywę, natomiast Ministerstwo Zdrowia Wielkiej Brytanii szacuje, że ponad 40% osób, które zachorowały na AIDS w Wielkiej Brytanii, zaraziło się podczas stosunku z prezerwatywą".

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.