Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .jestem Bob.

Dlaczego kobieta zachodzi w ciąży biorąc tabletki antykoncepcyjne??

Polecane posty

Gość .jestem Bob.

wytłumaczcie biednemu facetowi, bo nie za bardzo rozumiem. :O i pozatym buziaki dla Was Moje Drogie Panie. 👄

Gość Micra
Hm,nie powinna zajść w ciążę podczas REGULARNEGO brania tabletek.Mam koleżankę ,która z 21 tabletek bierze co drugą kiedy sobie przypomni i się potem dziwiła czemu jest w ciąży.Tabletki anty to nie witC,jak brać to regularnie,mniej więcej o tej samej porze.

- bo brala antybiotyki albo inne lekarstwa, tzreba sie wczytywać w ulotki - bo piła dziurawca, ktory jakos zmniejsza wchlanianie hormonow - bo miala wymioty/biegunke i pigulka ni zdazyla sie wchlonac - bo brala nieregularnie, częste kilkugodzinne spoznienia albo spoznieni powyzej 12 godzin - szczegolnie regularnie trzeba brac w pierwszym tygodniu brania pigulek. - no i zdarza sie podobno ta 1,2 na 1000 którym po prostu organizm nie zareagowal tak jak trzeba, albo po prostu jest jakis powod o ktorym jeszcze nie wiemy, a ma wplyw na ich skutecznosc Slyszalam jeszcze o paleniu papierosów piciu alkoholu i soku grejpfrutowym ale w to jakos nie wierze:)

Własnie czesto jest tak ze kobieta mowi, ze zaszla w ciaze pomimo pigulek a pozniej sie okazuje ze przewaznie byl to jakis blad w stosowaniu. Slyszalam o przypadkach kiedy jakas nie wiedziala, ze nie mozna laczyc z lekami niektórymi bo nie miala czasu przeczytac ulotki, albo ze myslala, ze pigulki dzialaja jeszcze miesiac po zakonczeniu ich brania. A prawda jest taka ze w miesiac po odstawieniu bardzo latwo zajsc w ciaze, na dodatek moze zdarzyc sie mnoga.

Gość .jestem Bob.
O dziękuje za odpowiedź. ;) alkohol? słyszałem, że tylko wtedy może zmiejszyć działanie, jeżeli kobieta zwymiotuje tabletke jak jeszcze nie zdąży się wchłonić. papierosy? nie osłabiają, ale mogą podnieść ryzyko zakrzepicy po 35 roku życia. a sok grejfutowy???? moja dziewczyna pije go litrami!!! :O nie straszcie nie ;) odnośnie tematu. mam 24 lata. z moją kobietą prześliśmy na tabletki. a wiecie "jak czegoś nie widać to pewność spada' ;) tabletki bierze regularnie codziennie o 20. żadnych leków nie przyjmuje, alkohol pije, prawie codziennie, ale to tylko 1 piwko ;) papieroski też tam czasem sobie podpali, i zastanawiam się JA czy mam się martwić. bo jak moja kobieta powie,że nie, to ok. ale wole spytać także większe grono

Gość .jestem Bob.
*także większego grona.

Co do alkoholu i papierosow mam te same informacje, a tez mam fiola bo sie nie moge przekonac... lykam takie malenstwo i juz jestem bezpieczna?:) ale gratuluje odpowiedzialnosci....a co do tego soku to pewnie bzdura:)

Gość do Olypionicy
Tabletka wzieta z kilkugodzinnym opoznieniem jest dlaje skuteczna, nawet jesli zdaza sie to czesciej. Ryzyko jest tylko po przekroczeniu 12 godzin..

Gość .jestem Bob.
no właśnie o to chodzi :D ja jest gumka, to przynajmniej ją widać, że jest :D a tabletka? nie widać, połkniesz i tyle hehe a ile czasu już bierzesz? :) czyli moga spokojnie spać po nocach, i kończyć w mojej bogini?? :)

Zawsze dla zwiekszenia pewnosci mozecie stosowac jeszcze gumki, ale to sie mija z celem, albo choc przerywany jesli chcesz sie narazac na ta niewygode :) czasami potzreba dlugich miesiecy zeby sie przekonac, ja sie jeszcze nie przekonalam

Gość LUDZIE DRODZY
1) alkohol - nie ma wplywu na wchlanianie estrogenow!!!!!! tabsy nie zadzialaja gdy sie je wyzyga!!!! 2) sok grejfrutowy - uwazac na duza zawartos wit C bo ona UTRUDNIA WCHLANIANIE HORMONOW! 3)fajki - nie maja wplywu na skutecznosc wchlaniania ale z wiekiem wzrasta ryzyo wystapienia skutkow ubocnych t.j.zakrzepica itp

Gość .jestem Bob.
Ja jestem przekonany, w prawie 100% ale chce pewności. Czyli mogę spać spokojnie? :)

U mnie na ulotce pisze ze raz jak sie zapomni do 12 godzin to jest o.k. ALE NALEZY DO KONCA CYLKU BARDZIEJ SIE PILNOWAC. Ja juz dwa lata, ale sie nie nadaje na przyklad, bo dalej panikuje

Gość .jestem Bob.
a ile masz lat?

do ludzie drodzy: Dziękuje, przywracasz mi wiarę w ludzi, troche mnie to irytuje, gdy ludzie biorą cos jak witaminki a nawet nie mają pojęcia co to jest i z czym to się je:) Tak naprade to nic nie daje 100% pewności a szkoda...

Gość LUDZIE DRODZY
co do spozniania - do 12 godz mozna sie spoznic!dluzej nei polecam! jesli przerwa bedzie dluzsza niz 12godz to zasiegnac porady lekarza bo w zaleznosci ktory to byl tydzie rozne jest postepowanie! widze ze wiedza w polsce o antykoncepcji jest nadal na oplakanym poziomie ! tyle dobrze ze pytacie.....

Gość LUDZIE DRODZY
shashm ---- nie nie daje 100% pewnosci!!! SWIETE SLOWA!!!!! no chyba ze abstynencja :)

Gość LUDZIE DRODZY
i ostatnia rada!!!!! w zaleznosci od tego jakie tabsy biezecie - bo sa rozne np. dwuskaldnikowe , trojfazowe (i tu o spoznieniu nawet10min nie ma mowy!!!!) regulu przyjmowania ich sa mniej lub bardziej surowe!

21 lat, ja tylko napisalam to co pisalo u mnie na ulotce, raz sie mozna spoznic do 12 godzin ale pozniej dbać o regularne branie o tej samej porze!

Gość wyobrażam sobie
Bob możesz (możecie) spać spokojnie. Jedno piwo nie zaszkodzi Twojej partnerce, a papierosy nie mają wpływu na działania tabletek anty.

tu nawet nie chodzi o ten alkohol, czy fajki, chopdzi ogolnie ;) fakt, bierze regularnie, codziennie, nigdy nie zapomina, a jak spozni to moze z gdzinke to max, nie wymiotowala po braniu, ani tez biegunek nie ma. i jakos dalej pewny nie jestem :D chyba powinieniem dorosnąć co? :P

ale bardziej bedziesz pewny niz przy gumkach:) a do tego masz wiekszy komfort i nie trzeba uzywac jakis wstretnych globulek. i tak pigulki to najlepsze rozwiazanie

hmmm...zapytajcie swojego ginekologa n ajakiej zasadzie dzialaja tabletki... Biore juz dobrych pare lat, i jeszcze nie slyszalam o tym, zeby moznabylo tylko raz sie \'\'spoznic\'\'. Jezeli przyjmujesz tabletke nie pozniej niz 12 godzin po terminie to nie ma problemu z jej dzialaniem. A tak na marginesie to polecam strone www.antykoncepcja.pl i forum, gdzie mozna sie wszystkiego dowiedziec, odpowiedzi udzielaja tez lekarze:) pozdrawiam

Ja dziś zaczynam brać tabletki i wiem że są skuteczne bo już kiedyś brałam.ale jak czytam o tych wszystkich skutkach ubocznych, które mogą wywołać to jestem przerażona.Ale bardziej byłam przerażona jak mi się okres spóżniał, więc chyba jednak warto.potraktuje to jako tymczasowe rozwiazanie, pózniej założę sobie spiralkę, żeby się nie truć dalej.Zastanawia mnie tyko czy będę dalej mogła nosić soczewki kontaktowe. bo ponoć tabletki koga wywołać nietolerancję. Która z Was nosi soczewki? Jak to jest?

Ja chyba naleze do tych szczesciar ktore nie mialy zadnych skutkow ubocznych przy braniu tabletek:) chyba ze sie jakies po latach ujawnia:)