Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość P7

Ukraińcy - jacy są ?

Polecane posty

Gość P7

W ostatnim okresie czasu trzykrotnie słyszałem bardzo pozytywne zdanie o Ukraińcach. Wszystkie te opinie były wypowiadane przez ludzi mieszkajacych w : Kanadzie , Hiszpani i Niemczech i spotykających się na codzień z Ukraińcami . Wszystkie opinie były niezależne od siebie i wypowiadane w różnych sytuacjach . Polacy wolą zadawać się ipracować z Ukraińcami niż z innymi nacjami . Osobiście nigdy nie znałem żadnego Ukraińca , a mój pogląd o nich był bardzo subiektywny i wyrobiony przez ojców i dziadków na tle wydarzeń wojennych . Zresztą , jak wykazały ostatnie różne programy dokumentalne te zaszłości historyczne były nam przedstawiane dość niesprawiedliwie i wcale w tamtych latach nie byliśmy lepsi we wszelkich wojennych okropieństwacg od nich . Jacy sa dzisiaj młodzi Ukraińcy , jaki mają do nas stosunek i czy naprawdę gdzieś w świecie na "robotach" są bardziej kulturalni od Polaków ?

Gość justynna
dwa lata temu byłam na ukrainie. mieszkałam u ukraińców. bardzo życzliwi ludzie. oddali by ci ostatnią koszulę. chociaż im się nie przelewało codziennie suto zastawiony stół na "cześć" gości. i chociaż się bardzo wzbranialiśmy ciągle kupowali nam jakieś drobne prezenty. młodzi ukraińcy są jak młodzi polacy sprzed parunastu lat- zachwyceni nowoczesną technologią, hip-hopem w wersji ukraińskiej, dyskotekami, podróbkami perfum kupowanymi na bazarku. fajni są:)

Osobiscie znam jedna Ukrainke.Jest bardzo miła , pracowita kobietą.Zawsze zadbana , usmiechnieta , nikt nie podejrzewa , jak bardzo chorą.I zatrudnia kilku Polaków , którzy chwala jaa jako pracodawczynię.Ale na podstawie 1 osoby nie mozna oceniac całego narodu ani pozytywnie , ani negatywnie.

Gość Perełka .
Osobiście nie znam Ukraińców , ale będąc we Lwowie nie odczułam zbytniej przyjażni z ich strony , ale też słyszałam wiele dobrego o nich od ludzi pracujących w Hiszpani i Stanach

100 x lepsi od ruskich i tak samo jak my bardzo ich \"KOCHAJĄ\" ! A w pracy bardziej sumienni i zawzięci od nas. I chyba jednak bardziej uczciwi. W Niemczech pracowałem z Ukraińcami . Lepiej się pracowało znimi niż z rodakami . Są mniej cwaniakowaci , bardziej słowni.

Gość Bercikowa
znam wielu - sa świetnymi ludźmi, dobrzy, bezinteresowni, tacy troszke niedzisiejsi i naprawde fajni!

Gość l77
Poznałam pewną rodzinę z Lwowa on emeryt lotnik\pochodzi z syberii\,a ona reżyser nie pamiętamczy jest z Lwowa pochodzi -bardzo byli sympatyczni ,mili ludzie ,ale gdy chciałam pozwiedzać Lwów to tylko tak szybko w ciągu 1godziny ,z jej towarzystwem .Denewrwowało mnie to oraz brak wody tylko 2 razy dziennie ,nie miałam się jak wykąpać-bo mieszkali w blokowisku gdzie jak byłam w windzie miedzy piętrami zabrakło światła i tak 1siedziałam1 godzine jak wlączyli prąd..Uważam że ludzie są dpbrzy,maja cueżki życie ,ale zauważyłam,żesyn tych państwa może zazdrościł mi że jestem polką -a może to był nacjonalista Ukraiński- nie lubią tam polaków-na tej pięknej ukrainie..ta wrogość się czuje...wśród `mlodzych ludzi -takich jak syn tych państwa-czy dotyczy to wszystkich na pewno nie .Podkreślam ludzie są serdeczni ,ale miałam swój prowiant;konserwy ,ser żółty ,masło , chleb, wodę i kosmetyki dla rodziny.Byłam tam 3 dni od przyjazdu autobusu do wyjazdu ,na granicy byłam wszoku gdy celnicy wyciagneli 2 podpitych chlopakow bo wjechali poza kolejke z auta i ich spałowali dotkliwie ...tak zakończyłam podróż

ja mam kolege ukrainca. Znamy sie pare miesiecy , bardzo miły i fajny , ale jak juz ktos napisał , nie mozna na podstawie jednego człowieka ocenic cały naród

Gość anglistka po studiach
bo oni są teraz tacy jacy my byliśmy parę lat temu-- jeszcze nie przesiąknęli zachodem do reszty...nie wstydzą się swojej słowiańszczyzny.

Coz... skoro sa takie, a nie inne relacje z kresow to cos w tym musi byc... :P Dobrego zdania o Ukraincach nie mam. Ale tez nie mialam okazji zderzyc tych \"wyssanych z palca historii\" z rzeczywistoscia.

Gość P7
Może i tak ! Tyle , że np. w Kanadzie są już od wielu dziesiątków lat , stworzyli silną organizacje narodowościową , mają swoich przedstawicieli w parlamencie i są liczącą się siłą polityczną w Kanadzie ! A my w USA ??? Jesteśmy tam w dużej ilości od XVII w. i co ??? Czy liczą się z nami ? O fatalnym wizerunku Polaka w USA aż nie chce się mówić . Ci co doszli tam do czegoś najczęściej wstydzą się swojego polskiego pochodzenia !

i o tym właśnie mówię! wstydząc się swojego pochodzenia udajemy niby-Amerykanów, robimy z siebie karykatury. a ukraińcy z bycia słowianami najwidoczniej potrafią uczynić atut.

na studiach pewien kanadyjczyk zapytał mnie czy zgadzam się z tym że polska należy do europy wschodniej. zrobiłam wielkie oczy i odpowiedziałam , ze tak, to przecież fakt nawet z geograficznego punktu widzenia ciężko nas na zachód wcisnąć. a on na to że jak do tej pory każdy polak o to zapytany oburzał się, że jak to , my to europa, zachód. tacy, my polacy śmieszni jesteśmy z naszymi kompleksami:)

Gość P7
Kiedy na Ukraińie ----> Calamity Jane ---> rozwijała się "pomarańczowa rewolucja " pr. 2 pokazał dokumentalny film ze spotkania dowódcy prężnie działającego na tamtych ziemiach oddziału AK ( facet dzisiaj już dobrze po 80 i mieszka od wojny w Anglii ) z wysokim rangą dowódcą oddziałow UPA ( też staruszek ). Rozmowa i wspomnienia tych panów to była wspaniała lekcja historii. Stad wiem , że Polacy też brutalnie mordowali Ukraińców . Ale nam dzisiaj odwoływać się do tamtych wydarzeń , oceniać je i wyrabiać sobie opinie na tej podstawie jest chyba niedopuszczalne ! Tym bardziej , że jeszcze nie potrafimy wyprać własnych brudów , we własnym kraju , a co dopiero brać się za zaszłości międzynarodowe. To było ! Kresowiacy , wswpaniali ludzie , z tymi problemami nie są wstanie sobie poradzić , ale my młodzi powinnismy bez problemów !

Gość są w porządku
najgorsze to są polaczki katoliki,Ukraincy sa znacznie lepsi,nie dali sobie wcisnac sciemy z pomarańczową rewolucją i bardzo dobrze,widzą ze jedynie sojusz z Rosją jest dla nich korzystny,nie wstydza sie swojego pochodzenia jak polaczki-temoaczki,śa znacznie mniej obłudni i zakłamani niz POlacy

Gość rrrrrrrrrr
Z Ukraińcami pracowałem we Włoszech . Cisi , spokojni , małomówni , ale przy robocie niesamowici ! Zapieprzają że strach ! Jak ich więcej wyjedzie na zachód i będą tak pracować to nas Polaków wygryza ze wszystkich robót . Są zdecydowanie bardziej pracowici , zdyscyplinowani i niezniszczalni . Mogą robić 24 na dobe przez siedem dni w tygodniu !

Gość tak wogóle
to , o co wam chodzi z tymi ukraińcami ? że niby lepsi od Polaków ? tak was słuchać to wychodzi że wszystkie narody sa lepsze od polaków ! zastanówcie się co wy piszecie !

Nie, no robicie teraz ze mnie jakiegos rasisty... Ja w spotkaniu z Ukraincem nie odwolywalabym sie do zadnej historii i nie wypominalabym zadnych win, ktorych przeciez nie on popelnil!! Z nuta sceptycyzmu (winikajacego z zornych takich historii opowiadajacych o milych, sympatycznych Ukraincach, ktorzy potem noz w plecy wbijali :P ) poznawalabym czlowieka :) A z ta praca to chyba tak jakos stopniowo idzie... Bo Anglicy to lenie, jak polacy do Anglii jada to wszyscy ich lubia, bo pracowici, tak jak Ukraincy przyjezdzaja do nas to tez sie okazuje, ze bardziej pracowici... A jak wiadomo na samym koncu jest Japonia, a Ci to juz ponoc pracusie nie z tej ziemi :D

Gość Tomasz z A.
Ukraińców nie znam - tyle co z ogólnie znanych opowieści o bandach UPA . Ale o ten nóż w plecy bardziej bałbym się swoich rodaków . Historyczne wichry dały i im , i nam popalić ! Straszne to były czasy . Tyle , że wiele odkrywanych faktów z naszej polskiej historii pokazuje , że mamy też wiele na sumieni , a z naszych dziadków i pradziadków to też były niezli dranie ! Przez wiele lat nazywało sie to walką o wolność i niepodległość . Walka ta miała często różne oblicza , a dwie wojny światowe stępiły u wielu ludzkie uczucia . Zgadzam się z P7 , że nie nam to sądzić i oceniać . To przeszłość , o której należy pamiętać , ale nie należy budować na niej przyszłości !

Gość Tomasz z A.
Ukraińcy - jacy są ? Mili , gościnni , troszke zagubieni , ale otwarci i zafascynowani zachodem. A co do zaszłości historycznych - oni też walczyli wszelkimi dostępnymi środkami przez wieki o swój wolny i niepodległy kraj ! Na głowie przez wieki mieli ruskich , polaków , mongołów , turków , tatarów i też nie byli " głaskani " przez wieki cale. Naród ugnębiony i to może bardziej niż my .

Gość up .
Naprawiam zęby u takiej jednej ukrainki . Mówie wam Boska kobieta . Wprost cudowna , niebiańska ! Wszystko u niej wspaniałe i doskonałe ! Weronika Czarka Pazury też jest Ukrainką i też jej nic nie brakuje , ale do mojej Pani stomatolog nawet się nie umywa !

Gość kapibara .
Jest taka opowieść w mojej rodzinie . Niemcy aresztowali brata dziadka i wysłali na front wschodni do kopania okopów . Uciekł on z tych robót i pomógł uciec jednrmu młodemu Ukraińcowi . Kilka dni nocami i lasami przedzierali się do jego wioski . Tam Ukraińcy z wdzięczności dali mu konia , a w uzde wpieli jakąś gałązke w dość specyficzny sposób. Z tym " znakiem " , unikając Niemców przejechał przez pół Ukrainy doznając zewsząd pomocy . Konia zostawił gdzieś pod Jarosławiem w miejscu umówionym i juz bezpiecznie wrócił do domu.

Gość tak wogóle
zapytam jeszcze raz : to o co wam chodzi z tymi ukraińcami ? W czym maja być niby lepsi od nas Polaków ?

Ja sie nie zgodze ze ukraincy sa pracowici i dobrze wykonuja swoja prace. Budowali moj dom, teraz zastanawiam sie kiedy mi plytki poodpadaja bo na podlogach juz pekaja, tacy oni pracowici ze duze plytki podlogowe kladli na plackach z kleju. Wynagrodzenie dostawali bardzo dobre. Cwaniaki ze az szkoda slow. Nie mowiac o tym ze jak im sie jakas plytka nierowno obciela odrazu rowalali ja o sciane, jakby nie przydala sie w innym miejscu.

Gość Tomasz z A.
A to niby dlaczego kierowcy Tirów mają być wyrocznią w temacie ???? Widze ich stale na polskich drogach i przy ich zachowaniu nie widze możliwości do ich życzliwego traktowania

Gość up.
> skaa < może to ruskie były ? rozpoznajesz ich ?

Gość a ja znam ich kilku...
mieszkajacych w Polsce i tu urodzonych. Kilka lat trwala nasza przyjazn...potrafilem wybaczyc niekolezenskie wpadki i nacjonalistyczne postawy. Do czasu..jacy sa??? Cudowni i pomocni ale...tylko dla swoich. W sytuacji jakiegokolwiek zagrozenia wystrzela w kosmos kazdego z nas aby tylko dupy wlasne i ziomkow ocalic. Ewidentnie dziela przyjaznie na te lepsze..ze swoimi i te z nami. I uwaga...mowie o obywatelach Rzeczpospolitej pochodzenia ukrainskiego..ludziach pokolenia 60/70 roku a wiec mlodych i nieobarczonych przeszloscia. Resume...mam nauczke..z daleka od nich...falszywe i nacjonalistyczne pokolenie cwaniaczkow ze sloma w butach.