Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ammmm

SŁÓWKO THERE

Polecane posty

Gość ammmm

CO WLASCIWIE OZNACZA? W NIEKTORYCH PRZYPADKACH NIE JEST TLUMACZONE I MAM Z NIM PROBLEMY NP. there are very few books in the reading room, tutaj nie przetlumaczy sie tam jest.... tylko w czytelni jest bardzo malo ksiazek... a ja i tak tego nie czapie:O

tryb orzekajacy (chyba tak to sie nazywalo) jest malo ksiazek there are - w nie doslownym tlumaczeniu - jest, sa itp nic skomplikowanego, nie doszukuj sie tu niewiadomo czego oczywiscie \'there\' jako \'tam\' to osobna sprawa

Gość anglistka po studiach
nie wszystko w języku da się wytłumaczyć logicznie. dlaczego np w polskim mówimy poszedłem a nie poszłem , skoro poszłam, poszła itd?

Gość ammmm
aha thanks:)

Gość Tower Bridge
chodzi o to ze trzeba zaznaczyc ze te ksiazki sa w l mn. i musi byc there, a tlumaczenie przeciez nie musi byc doslowne

tower--- ale w liczbie pojedyńczej tez mówimy there---there is a book więc nie mieszaj!:)

Gość there are
tego nie tlumaczysz rozdzielnie, "there are" tlumaczysz - sa, znajduja sie, wystepuja. "There is" - to samo, ale dla liczby pojedynczej.

Gość Tower Bridge
no tak ale there IS a nie there ARE

po polsku mówimy: w kuchni ZNAJDUJE SIĘ stół. ktoś mógłby zapytać: ale o co chodzi z tym słówkiem SIĘ. po co to jest? ano, po nic. tak jest i już. THERE IS/ ARE są nierozerwalne, kapujesz?:)

do there are: nie mieszaj! :) \'there are\' tlumaczy sie na polski na liczbe pojedyncza i mnoga there are few books.. - JEST malo ksiazek to \'there are\' wcale nie okresla liczby! to jest jedynie zwrot, utarty, ktorego na polski nie tlumaczy sie doslownie :) np po pytaniu are there any books? mozesz odpowiedziec: yes, there are co w wolnym tlumaczeniu oznacza \'czy sa jakies ksiazki?\' - \'tak, sa\' wszystko zalezy od kontekstu i nie ma nic wspolnego z liczba mnoga czy pojedyncza (w angielskim) jedynie na nasz tlumaczy sie to w zaleznosci od tego kontekstu wlasnie

Gość Tower Bridge
Ja tam i tak rozumiem THERE ale myslałam, ze chodzi o liczbe :)

zeby nie bylo: jesli podmiot jest w liczbie mnogiej to oczywiscie stosuje sie there are do liczby pojedynczej stosuje sie there is chodzilo mi o to (co pewnie wyszlo dosc zawile :o ) ze \'there are\' wcale nie musi sie tlumaczyc na sa, wystepuje itp

Gość abcdefghijkl
To tzw. introductory there którego używasz razem z odpowiednią formą czasownika BE, nie tłumaczysz go na polski, ale gramatyka angielska nie uznaje takich zdań: * Are very few books in the reading room. Normalny szyk zdania to SVO ( subject, verb, object). W zdaniach z introductory there szyk będzie inny THERE V S . Używasz zdania z wprowadzającym there gdy mówisz komuś o jakiś faktach.

Gość there are
No tak, po polsku tlumaczy sie to na liczbe pojedyncza (Jest duzo ksiazek), ale w ang. "there are" wystepuje zawsze z liczba mnoga. To to samo co "there is" (jesli to rozumiesz), tylko dotyczy liczby mnogiej. There is A TABLE in the kitchen. There are 2 TABLES in the kitchen.

Gość ammmm
juz czapię:)