Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakie badania

Jakie badania na niedoczynność??

Polecane posty

Gość Jakie badania

Lekarz ogólny dał mi skierowanie tylko na TSH wiem,ze robi się jescze dodatkowe... Proszę o odpowiedzi osoby które leczą się na niedoczynność co jeszcze powinnam zbadać przed wizytą u endokrynologa?? Z góry dziękuję za pomoc:)

Gość Faktycznie TSH
jest badaniem,ktore okresli,czy cos sie dzieje z tarczyca. Jezeli wyjdzie podwyzszone to bedzie to wskazywalo na NIEDOCZYNNOSC.Masz jakies objawy?

Gość No wiec tak.............
niedoczynnosc masz,przeciez tsh masz ponad norme i to grubo. Lecz sie.

zaczynam sie leczyc w piatek mam druga wizyte u endokrynologa tylko myslalam ze te badania powinny zle wyjsc :>

Gość No wiec tak.............
Niekoniecznie, Tsh nieraz wystarczy,ze odbiega od normy i juz trzeba sie leczyc.

Gość Jakie badania
na początku dzięki wielkie za odzew! :) miałam robione usg wyszły liczne guzki, poziom tsh wskazywał na niedoczynność, endokrynolog zlecił mi euthyrox50 biorę od 2 miesięcy i faktycznie czuję się lepiej...Oznaczył mi też p/ciała - wyników nie znam bo lekarz nie mówił poza tym i tak sie na tym nie znam ;)Za 2 tygodnie mam kontrolną wizytę u endo,lekarz ogolny dał mi tak jak pisałam na tsh chodzi mi o to,które mam zrobić z własnej kieszeni bo kasa chorych ponoć nie ma kasy...czy tylko FT3 czy FT4 też - zupełnie się na tym nie znam:(

pytanie do osob z torbielami tarczycy- czy was tez one bola? i czy Wasze lekarki tez zwlekaja ze skierowaniem na biopsje?

ojojoj ja jak zrobiłam tsh wyszło mi najpierw 34 po braniu eutyroxy w dawce 50 po miesiacu miała tsh 64 teraz biorę eutyrox150 i jest jako tako

a do jakie badania wszystkie badani pokrywa kasa chorych to nie prawda ze trzeba za nie płącić tylko skierowanie musi wypisac engo nie płaccie niepotrzenbnie za badania NFZ opłacacie przecież

Gość jakie badania
TEORETYCZNIE powinni dawać - realia są takie jakie są, u mnie ciężko wyrwać skierowanie na badania chociaż wiem, ze mam do nich prawo... Ja miałam usg które wykazało liczne guzki - 1 endo chciał robić biopsję (prywatny) drugi - z kasy chorych narazie leczy tylko euthyroxem.

Gość kaledonia
ft4 miałam tylko raz robione,Co wizyta przynosze wynika tsh i to wszystko.Euthyrox mam od roku odstawiony bo jest lepiej:)

Gość jakie badania
kurcze,to już sama nie wiem:( ceny u mnie za ft4 i ft3 każde po 15 złotych...nawet nie wiem o czym świadczy poziom tych hormonów?I czy endo potrzebuje te wyniki?

no pewnei że potrezbuje tsh to jest cząstka tego co potrzeba dla określenia niedoczynności potrzbne jets ft3i ft4 dla całej diagnostyki u mnie np bywało tak że tsh było niski czyli wskazywało na nadczynność a faktycznie je nie było. ja czodze do endo co 3,4 tygodni i dostaje zawsze skierownie bez problemu na wszelkie badania oczywiście na NFZ jestem po leczeniu jodem 131 więc trochę bardziej skąplikowana jest u mnie sprawa ale trzba żądać skierowań ja od rodzinnego kazałam dać skierownaie do endo bo powiedziała ze niechcę zeby sam mnie leczył i dostałam a jeszcze jedno jak ktoś bierze eutyrox to juz do końca życia