Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megus

Jaki jest podatek w Anglii?

Polecane posty

Gość megus

Czy jest ktoś zorientowany jaki płaci się podatek w Anglii? ćhcę wyliczyć zarobki netto jak mam podane brutto.

Gość bbb
to zalezy ile zarabiasz

tutaj jest wiele roznych podatkow np income tax, council tax, inheritance tax, VAT, capital gains tax etc oraz wiele podatkow ktore mieszcza sie w tzw grupie stealth tax (nie mam pojecia ile tego w sumie jest bo system w swojej zlozonosci bije biurokratyczne absurdy stalinizmu). podatek od dochodow zalezy od tax code ktory kazdy dostaje nowy co roku (ten z kolei zalezy od tzw allowances, stanu cywilengo etc) oraz wysokosci zarobkow. wrzuc w wyszukiwarke haslo inland revenue. tutaj oprocz podatkow rowniez odtracaja od zarobkow national insurance.

Gość megus
O rany to bardziej skomplikowane niż myślałam :O ale dzięki za pomoc :-) A tak mniej więcej czy to jest np. około 22%? Szukam pracy w pomocy społecznej i przeważnie podają wynagrodzenie w kwocie brutto a ja nie wiem ile to będzie na rękę. Może ktoś mi pomóc :-(

od ilosci ktora okresla twoj tax code nie placisz zadnego podatku, powyzej tego zdaje sie 22% (sprawdzam to raz na rok wiec nie pamietam) do kwoty zdaje sie 30 kilka tysiecy rocznie, powyzej placisz zdaje sie 40%, oprocz tego placisz national insurance (nie pamietam jakies 11% czy cos). strona inland revenue powinna miec instrukcje jak obliczyc. mam gdzies jakies broszurki wyjasniajace ale mam straszny balagan wiec nie wygrzebie tego teraz. strona inland revenue powinna miec instrukcje itp.

Kwota wolna odpodatku to ok £5 tys na rok, potem do 2tysiecy zarobku placi sie 10% podatku, powyzej tych 2 tysiecy 22%, a powyzej 36 tys (rocznie) 40%. Na national insurance tez pobieraja troche. Przy zarobkach ok. 18000 na rok, wychodzi brutto 1500 funtow na miesiac, ale z tego dostaniesz ok £1173 (ja tak mialam) czyli 327 funtow idzie na podatek (ponad 200 funtow), a reszta na insurance. Pozdrawiam

Gość megus
Dzięki bardzo 🌻

Gość gość
Dla mojej działalności przenosiny do UK były sposobem na normalność. W zasadzie to dzięki UK znalazła się kasa na rozwój biznes. A jak to u nich wygląda - http://dezi.pl/?jak-nie-placic-zus,10 Przy czym ja w UK nigdy nie byłem, a całość jest w 100% legalna. Polska przez 20 lat nie zrobiła niczego, aby poprawić warunki dla biznesu, ciągle tylko kłody pod nogi. Ja miałem dosyć - róbcie tak dalej!