Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorak

wykształcenia a praca poza PL

Polecane posty

Gość kona ri to
ooo amerykanistyka!! też sie nad tym zastanawiałam!:D podobo fajne studia? zgodzisz sie z tym? tzn. przyjemne. a co mozna po amerykanistyce robić?:D

Gość donaa
kochani będący w UK! potrzeba tam grafików ???? prosze o odp

kona ri - amerykanistyka to studia bardzo przyjemne i poglebiajace wiedze na temat kultury, historii, literatury, polityki oraz ekonomii USA, a co mozna po nich robic?? To jest dobre pytanie!!! To sa studia uzupelniajacemagisterskie, wiec mozna na nie isc dopiero po ukonczeniu 3 lat innego kierunku badz skonczonym kolegium nauczycielskim. Zwykle ida tam ludzie, ktorzy studiuja politologie, stosunki miedzynarodowe, prawo, ale tez anglistyke, polonistyke, no i inne kierunki oczywiscie :) Ja bardziej zrobilam tego magistra dla przyjemnosci niz dla jakiejs pracy z nimi zawiazanej :)

Gość piratka79
Hm, mieszkam w Holandii i tutaj tez skonczylam studia (ekonomia). Po moim kierunku znalazlam bez problemu dobrze platna prace, ale wiem, ze z polskim wyksztalceniem (mowie tu oczywiscie o tym samym kierunku) niestety nie zatrudniliby mnie. Nie znam nikogo, oprocz lekarzy, kto zostal tu zatrudniony w swoim zawodzie. Niemniej jednak trzeba sie starac i probowac, poniewaz ludzie ze znajomoscia angielskiego, polskiego i rosyjskiego sa w wielu firmach poszukiwani.

Ja powiem slowo na temat Anglii. Malo znam osób, które pracuja w swoim zawodzie, aczkolwiek sa i takie, (chociazby mój maz). Wiele osob, mimo ze robilo studia w Polsce, przed wyjazdem zrobilo sobie jakis \"chodliwy\" kurs lub szkolenie i teraz pracuje zupelnie w innym zawodzie. prawda jest taka, ze ludzie patrza na to, co umiesz, a nie na to jakie masz dokumenty. Kolezanka robi tipsy i gdy szukala pracy, to w miesjcu, w którym ja dostala nie poprosili o certyfikat szkolenia. Posadzili ja z klietnka i kazali pokazac co umie. Sprawdzila sie wiec ja przyjeli. Dokumentow zadnych nie pokazywala do dzisiaj! A z wyksztalcenia jest polonistka-logopeda. :-0

Gość piratka79
Iwosia, o papiery nie pytaja gdy praca nie jest umyslowa, a "fizyczna" (robienie tipsow to nie to samo co machanie lopata, ale mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi). Sprawa ZUPELNIE inaczej wyglada gdy na dane stanowisko pracownik MUSI miec wyzsze wyksztalcenie. Wtedy jest to pierwsza rzecz o jaka pytaja. I tak jest na calym swiecie.

A to prawda..... Tipserka moze papierka nie miec, bo jak umie dobrze tipsy kleic, to wystarczy. A na powazne stanowiska trzeba papier miec, bo ktos kto byl na studiach, posiadl za pewne okreslone umiejetnosci, (nie mowie o tych zwiazanych z zawodem), ktore w pracy umyslowej sa potrzebne, (np. myslenie) :P

a ja sie z tym nei zgodze,naprawde malo kto patrzy na wyksztalcenie i twoje studia,liczy sie doswiadczenie i umiejetnosci,Znam kilku spechalistow z IT ktorzy wyzszej uczelni na oczy nie widzileli.wazne zeby umiec to czego od ciebie wymagaja

Gość piratka79
Moze w niektorych firmach tak jest, nie w mojej, a pracuje w Boschu. Tutaj liczy sie przede wszystkim wyksztalcenie i znajmosc jezykow obcych, natomiast doswiadczenie nie, bo mowia ci, ze pracuja ci tak je zdobedziesz.

Gość kokitaP
DORADŹCIE MI !!! :( teraz mam dylemat... został mi ostatni rok liceum i nie wiem co po tym... chciałabym iść na grafike ALE wątpię ze znaj prace zagranica po naszych polskich uczelniach.... nie wiem ... może się mylę oby. ale mam parę "planów" 1.iść do studium kosmetycznego (2lata) i potem wyjechać do UK i dorobić się trochę nauczyć języka i po 2latach iść tam na studia na tą grafikę 2. zrobić kurs manikiurzystki i wyjechać tam zaraz po liceum i pracować 2lata i zacząć tam studiowanie (tylko mam wielka nadzieje ze znajdę chęci potem do nauki!:/)

Studiować zdecydowanie warto dla siebie,rozwoju zainteresowań,wiedzy.Praktycznie żadne studia poza politechnika i medycyną nie dają absolwentowi(mówie o Polsce)umiejętności praktycznych,co lepsze studiuje już co II młody człowiek w Wlk Brytanii np co 5,także nie dziwne że dużo wykształconych ludzi pracuję gdzie tylko da radę,po prostu nasz rynek,polityka i masa innych czynników sprawia że nie wchłonie takiej ilości,nie mniej polecam,zdecydowanie studiowanie Slawistyki i języków czeskiego,słowackiego,litewskiego,serbskiego,chorwackiego,odradzam języków orietalnych,wszelkiego zarządzania,kierunków humanistycznych,powodzenia! <stopka></stopka>