Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość agripa

Witajcie :) od niedawna tu zaglądam i korzystam z Waszych przepisów, sprzedałam tez parę swoich,które mam nadzieje posmakują;)Jestem z natury łasuchem i uwielbiam wypieki te proste jak i te bardzie wymyslne.Zapraszam do wymiany doswiadczeń ...pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
JABŁECZNIK -40 dag maki pszennej,5 dag maki ziemniaczanej,25 dag margaryny,4 jaja,20 dag cukru pudru ,maly proszek do pieczenia,70 dag oczyszczonych jablek,cukier waniliowy. Przygotowanie- Margarynę stopić ostudzić i wlać do cukru. Połączone składniki ucierać, dodając kolejno całe jaja. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, dokładnie mieszając. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Połowę ciasta umieścić w formie. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych kawałki jabłek (lub innych owoców, ewentualnie dżem) i przykryć je resztą ciasta. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do agripa
a czy możesz podać te dag tak na szklanki bądź łyżki? ja niestety nie mam wagi kuchennej w domku :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niebieska kredka
A czy te jablka sie rozpadna w pieczeniu bo ja jak pieke jakies z jablkami to mam takie grube sucha kawalki, niewazne jak drobno bym nie pokroiła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
A teraz przepisik na RAFAELLO:) -pieczemy biszkopcik,ktory zawsze swietnie wyrośnie i jest bardzo puszysty.6 jaj ubijamy z 1.5 szkl. cukru na mase-puch,dodajemy tyle samo maki najlepiej tortowej ,delikatne mieszamy i wsypujemy łużeczkę czubata proszku do pieczenia.Pieczemy 40 minut w temp.180C.Ostudzony przekroic nalezy na pół.A teraz masa:0.5 litra smietany kremówki zagotować,zestawic z ognia rozpuscic w niej tabliczke białej czekolady,ostudzic w lodówce.2 smietany snieżki ubic na sztywną masę.Wsypac 20 dag wiorek kokosowych i wymieszać.Przełożyć biszkopcik masą,i posmarowac wierzch ciasta,na gore zetrzec odrobine gorzkiej czekolady.Pychota:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
Do niebieskiej kredki-40 dag maki to troszke wiecej niz 2.5 szkl. a 20 dag cukru to szkl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
SERNIK IZAURA 1.5 szkl.mąki,1.5 szkl.cukru,3 łyżki kakao,kostka margaryny,3 łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy,4 jajka,5 łyżek wody.MASA SEROWA-70dag twarogu,4 jajka,1 szkl. cukru,0,5 kostki margaryny.Margaryne,cukier,kakao,,wode i cukier waniliowy gotowac 5 minut.Ostudzic ,dodać żółtka,wymieszać i odlac pół szkl.na polewę.Do reszty dodac make,proszek i pianę z białek.Wylać na blaszke.Skladniki masy serowej zmiksowac razem i wyłożyć na ciasto.Piec 6o minut w temp.180C.Polac polewa i posypac wiórkami kokosowymi.Mniamuśne;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
CIASTO Z MASĄ SMIETANOWO-KREMOWĄ -pieczemy biszkopt taki jak podałam wyzej (przy rafaello).Do masy potrzebne będa nam:serek smietankowy 25 dag zmiksować z 0,5 szkl. cukru pudru,1 galaretke cytrynową rozpuścić w szkl. wody ,tężejąca juz dodac do serka oraz ubic 0,5l śmietany kremówki i łaczymy z masa serowa.Przekladamy biszkopt.Paczke wiórek kokosowych ,1 cukier waniliowy,2-3 łyżki margaryny podsmażamy na złoty kolor i gorące wykladamy na ciasto.Pyyyyychoooota:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
uuuu chyba sama jestem na tym topiku:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ola 2000
na pewno nie sama czekamy na wiecej takich przepisow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podawałam już ten przepis na topiku o szarlotce,ale może ktoś jeszcze tutaj skorzysta.... Szarlotka z bezą (zawsze wychodzi): 3 szkl mąki pszennej 5 dag cukru 15 dag cukru pudru kostka margaryny 2-3 łyżki śmietany 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 kg jabłek cukier wanil,cynamon Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z tłuszczem,dodać 5 dag cukru,żółtka,śmietanę-zagnieść kruche ciasto.Gotowe włożyć do lodówki.Obrane,starte jabłka podsmażyć dodając cynamon,cukier waniliowy i ewentualnie trochę zwykłego cukru(gdy jabłka są kwaśne).Blaszkę posmarować tłuszczem,połową ciasta wyłożyć spód i boki,na to przesmażone(wystudzone) jabłka.Na nie zetrzeć na tarce pozostałe ciasto,zostawiając kawałeczek.Z białek ubić pianę,dodać cukier puder,jeszcze chwilę ubijać-wyłożyć na ciasto,a na wierzch zetrzeć resztkę ciasta.I do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magda28w
PIANKOWIEC Biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki -5 łyżek cukru Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę.Zółtka utzreć z cukrem na kogel do białości, dodać mąkę.Na końcu delikatnie wymieszać z pianą białkową.Piec 20-30 min w temp 180 st. Pianka -Puszka zagęszczonego mleka 411g -2 galaretki owocowe We wrzącej wodzie rozpuścic galaretki i odstawić do ostudzenia.Zimne mleko wylać z puszki i ubijac tak długo aby konsystencja miała gęstość śmietany, potem dodać ostudzoną galaretke i wymieszać.Na zimny biszkopt wylać piankę i wstawić do lodówki na około 1-2 godzin.Można polac czekolada i posypać kokosem.PYchotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
Nio to sie cieszę,że tu zagladacie...jutro podam kolejne przepisy...:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
...albo zrobie to dzis:D PLEŚNIAK 2 szkl.maki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 kostka margaryny 1/2 sloika marmolady(j a daje dzem z calymi wisniami) 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Mąkę z proszkiem usiekać z żółtkami i margaryna.Wyrobic ciasto,podzielic na 3 części,do jednej dodac kakao.Jednym kawałkiem wyłożyć dno totownicy i posmarować ja marmolada,Na nia ulożyć kawałki odrywanego palcami ciemnego ciasta.Ubic białka z cukremi wylozyc na warstwe ciemnej kruszonki.Wierzch posypać kruszonka jasną.Piec około 45-50 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moze znacie przepis
na jakies w miare dietetyczne ciasto, ciastka, deser???? jestem na diecie ale czasem mam wielka ochote na slodyszka, pojadlabym sobie jakiegos placuszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 2 szkl.maki 2 łyżki cukru 3/4 kostki margaryny 3 łyżki smietany gęstej 1 żółtko 2 łyżeczki proszku tłuszcz do formy ,bulka tarta Masa serowa:0,5kg twarogu 4 jajka 0,5 szkl. oleju 2 budynie śmietankowe 2 szkl.mleka ok.2 szkl.cukru 2 łżki mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń Zagnieść dokladnie ciasto,rozwałkowac wyłozyc na blaszce.Żółtka utrzeć z 1 szkl. cukru,dodać olej,potem wsypac budynie,zmielony ser i ucierac na jednolitą masę.Na koniec dodac 2 szkl. mleka,wymieszac.Brzoskwinie pokroic w kostkę dodac do masy,wylożyć na cieście.Piec 35 minut w temp. 180C.Białka ubić z pozostałym cukrem i 2 łyżkami maki ziemniaczanej,wylozyc na mase serowa,ponownie zapiekac przez 30 minut. FAWORKI🌻 4 żółtka 2 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gęstej smietany 2 łyżki wódki 2 szkl. maki Zagnieść ciasto,cieniutko rozwałować,pokroic na połużne paseczki,każdy paseczek przeciac po środku i przewinąc jeden koniec na zewnatrz.Smazyc na gorącym oleju na złoty kolorek,posypac cukrem pudrem. ORZECHOWIEC 0,5 kg maki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki sody 2 łyżki mleka Masa orzechowa:25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag cukru 10 dag margaryny Mąke wymieszac z cukrem,dodac margaryne,jajka,miód,sodę rozpuszczona w cieplym mleku.Zgnieść ciasto i wstawic do lodówki.Podzielic na 2 części,jedna część upiec na złoty kolor. Masa:miód z cukrem i margaryna zagotowac cały czas mieszając ,wsypac orzechy,wymieszac wylac na 2 częśc ciasta i piec przez 25 minut w temp. 180C.Ciasto przełozyc kremem budyniowym lub orzechowym(polecam gotowe kremy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
aniutek28 ja tez uwielbiam izaurę:) super,że Tobie również smakowała...pozdrawiam🌻🌻🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Póki jeszcze są śliwki,placek ze śliwkami Kostka margaryny szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany 3 jajka 2 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia ok kg węgierek Margarynę rozetrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodać kolejno żółtka,mąkę z proszkiem i śmietanę.Ciasto powinno być gęste.Ubić pianę z białek,odłożyć 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszać z ciastem.Wyłożyć na blaszkę.Na wierzchu ułożyć skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubić pozostałą pianę z tymi dwiema łyżkami cukru i posmarować nią wierzch upieczonego ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój ulubiony KRÓLEWIEC Ciasto kruche: 30 dkg mąki, 8 dkg cukru 2 łyżki sztucznego miodu jajko łyżeczka sody 15 dkg margaryny Ciasto biszkoptowe: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 0,5 łyżeczki proszku do piecz Masa budyniowa: 8 dkg cukru 0,5 l mleka łyżka mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła cukier waniliowy Polewa czekoladowa Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć,podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. Ciasto biszkopt-białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.Upiec na złoty kolor. Odlać pół szkl mleka,resztę zagotować z cukrem i masłem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem(tym odlanym) i ugotować budyń. Układać warstwami: kruchy placek,połowa gorącego budyniu,nakryć biszkoptem,wylać pozostałą masę budyniową i przykryć drugim kruchym plackiem. Wierzch oblać ciepłą polewą(może być z torebki) Uwielbiam to ciasto! Sama mogłabym zjeść całe!!!! :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciasto orzechowo -migdałowe a tak właściwie to niby tort.... ciasto ciemne 8 zółtek utrzeć na puszystą masę z 20 dkg cukru pudru 1 łychę kakao rozrobić z 2 łyżkami mleka - dodać do masy jajecznej cały czas ucierając dodawać 20 dkg startych orzechów włoskich i 1/2 fiolki aromatu waniliowego + 5 pokruszonych biszkoptów wyłożyć do tortownicy ciasto jasne 8 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 20 dkg cukru pudru dodać sok z 1/2 cytryny, 1/2 fiolki aromatu waniliowego a następnie 20 dkg startych migdałów + 5 pokruszonych biszkoptów wyłożyć na ciemne ciasto piec ok. 50 minut w temp. ok 180 stopni (piecyk z termoobiegiem) kwaskowaty dżem podgrzać i równomiernie rozsmarowac na cieście wystudzone ciasto potraktowac polewą czekoladową (jakieś esy floresy) i smacznego :-) w oryginalnym przepisie było 10 jajek i po 25 dkg orzechów i migdałów, ale te moje proporcje też się sprawdziły....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pijak kostka miękkiej margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2-3 łyżki kakao aromat rumowy lub arakowy 3 łyżki wody 3 łyżki spirytusu lub wódki 1,5 szklanki mąki porcja proszku do pieczenia utrzeć margarynę, cukier, żółtka, kakao, wodę, aromat, alkohol - masa ma być dość rzadka ująć z masy ok. 3/4 szklanki (wstawić do lodówki) do pozostałej stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu wmieszać pianę z białek piec w keksówce lub tortownicy przez ok. 45 minut w temp. ok 170-180 stopni (piecyk z termoobiegiem ok. 160 stopni) po przestudzeniu ciasto przekroić i przełożyć odłożoną masą gotowe ciasto potraktować polewą czekoladową, można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami itp. ciasto przed zjedzeniem powinno odstać ok. 4-5 godzin w temp. pokojowej, tak aby masa z lekka nasączyła ciasto.... a potem już tylko zajadać (ze śpiewem na ustach) :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo proszę i dorzucę jeszcze: ROZPUSTA Z MAKIEM biszkopt: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 15 dkg wiórków kokosowych ubić pianę z białek i cukru, dodać mak i wiórki - wymieszać wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę - piec ok. 15-20 minut masa: 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 masło 2 łyżki cukru pudru 3 zółtka budyń ugotować i wystudzić utrzeć maslo z cukrem i żółtkami; potem ucierać dodając stopniowo zimny budyń do gotowej masy można dorzucić co nieco bakalii - orzechy, rodzynki - co kto lubi (można wykorzystać krem karpatkowy np. Delecty) gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać na wierzchu ułożyć herbatniki (prostokątne) maczane w ponczu (herbata z mocnym alkoholem 1:1) lub samym alkoholu (sam alkohol, wódka czysta najlepiej dość solidnie schłodzona - herbatniki się nie będą rozwalały) polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami, lub płatkami migdałowymi wersja z ogrągłymi biszkoptami (zamiast herbatników) nosi urokliwą nazwę \'cycki murzynki\' - każdy biszkopt po potraktowaniu polewą ozdabia się jeszcze rodzynką.... ja osobiście wolę wersję z herabatnikami.... smacznego ;) fajny topik - uwielbiam piec ciasta więc będę tu (o ile nie macie nic przeciwko) stałym bywalcem pozdrawiam 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hihi mam takie hobby, ze lubię piec i korzystają na tym moi znajomi... bo ja piekę, ale nie jadam słodkości :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może mi też będziesz wysyłać próbki hi hi hi Ja lubię i piec i jeść,niestety...Ale mam w tym pomoc-dwójka dzieci,przy których długo ciasta nie postoją... A teraz z innej beczki>czy można te przepisy skopiować do jakiegoś folderu na komputerze,żeby z nich korzystać nie wchodząc w internet?Bo ja niestety,aż tak dobrze się na tym nie znam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciutek inny pleśniak 4 szklanki mąki + kostka zmrożonej margaryny (zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach) + skórka z cytryny + sok z cytryny (trochę zostawić do piany) + 1 szklanka cukru + porcja cukru waniliowego + porcja proszku do pieczenia + 3 zółtka zagnieść - jeśli ciasto jest za suche dodać śmietanę, jogurt naturalny lub po prostu mleko ciasto podzielić na 3 równe części 1/3 zagnieść z 2 łyżkami kakao wszystkie 3 porcje ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny z 3 białek ubić na sztywno pianę dodać 1/2 szklanki cukru i 1-2 łyżeczki soku z cytryny - wymieszać na jednolitą masę do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem zetrzeć na tarce 1 porcję ciasta białego (rozłożyć równomiernie na tortownicy) na to ciasto ciemne, później słoiczek dżemu (kwaskowaty - śliwkowy, wiśniowy itp) lub powideł śliwkowych, wyłożyć masę bezową, posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi bakaliami i zetrzeć ostatnią porcję ciasta. piec ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku (temp. ok. 170 -180 stopni) piecyk z termoobiegiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
możesz sobie ustawić adres w ulubionych.... ale zawsze łączenie via internet....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×