Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość młoda pani domu
dzień dobry mam prośbe prosze o łatwy i pyszny przepis na ciasto bez pieczenia ale moze nie sernik bo ten przepis mam kiedyś na forum pisała jedna pani o ciescie a raczej deserze który się wlewa do butelki plastikowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salceson Składniki: -1 kost. margaryny palmy -3/4 szkl. cukru -4 łyżki kakao to wszystko połączyć-można rozpuścić ale musi zastygnąć -1 szkl. mleka i 4 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić -wszysto połaczyć -dodać 10 dkg rodzynek -10 dkg orzechów -3 paczki połamanych herbatników -1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce -paczka wiórków kokosowych taka 10 dkg-może być wieksza jak kto woli dobrze wymieszać wlać do plastikowej butelki i zostawić do steżenia najlepsza butelka szaroka po napoju 1,5 lub 2 l ,potem kroić w plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jezeli masz Opere to klikasz przyciskiem myszki prawym lub lewym, nie pamietam dokladnie, pokazuje Ci sie ramka z niej wybierasz kopiuj, otwierasz notes ( masz w pakiecie windows) i klikasz wklej. Masz juz przepis w notesie.Na ekranie w gornym lewym rogu jest nazwa pliki , klikasz na zapisz , wtedy pokazuje Ci sie ramka na dole ktorej musisz nazwac plik np przepisy. Klikasz na zapisz i powinnas juz miec ten plik w dokumentach. Tak jest chyba najprosciej. jezeli bedziesz miala jakies problemy to napisz, chetnie pomoge. Dziewczynom z topiku bardzo dziekuje za przepisy i jestem pelna uznania. Jutro sprobuje upiec ciasto z tych przepisow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za szybko enter wcisnelam . Jak kopiowac przepisy i przekladac do kompa bylo dla tej kobietki ktora miala z tym problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agivp
pieklam ostatnio rafaello - bylo pyszne. polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Faktycznie na 1 stronie ,wybacz ja dzisiaj slabo kojarze, tak to jest jak sie wchodzi na kafe po 2 drinkach. Jeszcze w dodatku gdy to pisalam , to meza uciszalam, zeby mi nie przeszkadzal, bo ja wazny post musze napisac, no i napisalam :D Co nie zmienia faktu, ze przepisy swietne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
She, czytalam wczesniej ten przepis murzynka z kokosem i pomyslalam sobie, ze zamiast tej masy kokosowej mozna by zrobic mase kawowa lub inna. Moze ktos jednak wie jak takie cos zrobic? Jesli chodzi o olej w przepisie, to jaki dodajecie? Taki zwykly do smazenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biała_czekoladka
To ja podam przepis na francuskie ciasto czekoladowe. Konsystencją przypomina nie ciasto, ale taką bardzo gęsta masę czekoladową (po wystygnięciu kroi się łatwo). 20 dag cukru 20 dag masła (dobrego!) 20 dag gorzkiej czekolady (używam albo goplany albo wedla) 3 jajka 5 dag mąki szczypta soli 20 dag białej czekolady (do posypania) Masło rozpuścić w kąpieli wodnej z czekoladą (pokruszoną wcześniej na kawałeczki) i szczyptą soli. Cukier wymieszać z mąką i jajkami (ja mieszam w mikserze- najwygodniej). Jak masa z cukrem jest "utarta", dodać roztopioną czekoladę z masłem. Mieszać najpierw na wolnych obrotach, potem na najwyższych (żeby dużo powietrza sie dostało do środka ;)). Całość wylać na formę wyłożoną folią aluminiową (wtedy ciasto się nie klei do spodu). Ja piekę w okrągłej o średn. 24 cm. Ważne, żeby ciacho po wylaniu na formę nie było wyższe niż 3 cm. Piec w 180 st. ok. 15-20 min. Po wyciągnięciu utrzeć na wierzch białą czekoladę. Ciasto jest bardzo syte (dobrze jest kroić na niewielkie kawałki) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ŁACIATY PLACEK🌻 0,5 kg mąki 10 dag margaryny 1 szkl.mleka 1 torebka drożdży instant 10 dag cukru starta skórka z 1 cytryny 1 jajko Nadzienie:15 dag maku 1/2 szkl. mleka 30 dag cukru 3 łyżki śmietany 18% 40 dag tłustego białego sera zmielonego 2 żółtka sok z 1 cytryny 2 białka Kruszonka: 20 dag mąki c.waniliowy 12 dag margaryny Mąkę przesiać,dodać cukier i drożdże.Mleko podgrzać i razem z jajkiem i skórką z cytryny dodać do mąki.Dokładnie wyrobić.Margarynę roztopić,lekko ostudzić i wlać do ciasta,ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Mak zemleć,zagotować z mlekiem i odstawić,aby napęczniał.Dodać 8 dag cukru i śmietanę,wymieszać.Twaróg utrzeć z żółtkami i z 10 dag cukru i sokiem z cytryny.Białka ubić,dodać do masy. Skladniki na kruszonkę połączyć i rozkruszyć palcami. Ciasto rozwałkować i włożyć do natłuszczonej blaszki,na ciasto ukladać na przemiam kleksy z masy serowej i makowej,posypać kruszonką.Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec 45 min w temp..200C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
She71-czy moge prosic o jakies bardziej szczegolowe wskazowki jesli chodzi o to ciasto-salceson-jak to robic tak krok po kroczku:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
Agripa, moze Ty mi pomozesz. Chcialabym przelozyc murzynka jakas masa/kremem kawowym na przyklad. Znasz jakies przepis na taka mase?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała Łezka......
A zna ktoś przepis na ciasto Pani Walewska.... ???? Jadłam kiedyś ale pani która upiekła nie dała mi przepisu ;( dziękuję z góry ;*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomogę tiramisu;) 🌻Masa kawowa:25 dag margaryny niepełna szkl.cukru pudru 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 żółtka kieliszek spirytusu Łyżką wrzątku zalać kawę i ostudzić.Margarynę zmiksować z c.pudrem na puch,dodawać po jednym żółtku i miksowac dalej.Na końcu wlać kawę i alkohol,dobrze wymieszać. 🌻Masa capuccino:0,5l śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 saszetki kawy capuccino 2 łyżki c.pudru c.waniliowy Capuccino rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku,ostudzić.Ubić kremówkę,dodać do niej smietan fixy,c.waniliowy, c.puder i capuccino,wymieszać delikatnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BISZKOPT Z MASĄ CHAŁWOWĄ🌻 6 jaj 1.5 szkl. cukru 1,5 szkl.mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.Piec 30 minut w temp.180C.Przekroić na pół. 20 dag masła 12,5 dag margaryny 2 jajka ¾ szklanki cukru 40 dag chałwy waniliowej 25 ml spirytusu Miękkie masło i margarynę (nie taką prosto z lodówki)utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną dalej miksując. Rozkruszyć chałwę i wlać spirytus,wymieszać dokładnie. Przełożyć biszkopt masą,wierzch polać polewą czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
Agripa, bardzo Ci dziekuje:):) Mam tylko jeszcze pytanie, moze smieszne, ale nigdy nie robilam zadnych kremow: co to znaczy ubic kremowke? I czy te mase wklada sie do lodowki i przeklada sie nia upieczone juz ciasto? Bede wdzieczna za odpowiedz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej tiramisu:) Śmietanę kremówkę musisz schlodzić w lodówce przez dobrą godzinę,a potem przelać ją do rondelka i ubić za pomocą miksera,aż zrobi sie gęsta jak krem.Nie można też przedobrzyć ,bo masełko sobie zrobisz;)I od razu wykładaj masę na ciacho:) Jak by co, służę poradą i... powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PANI WALEWSKA🌻 Ciasto kruche: 30 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza:: 4 białka 30 dag cukru pudru 16 dag orzechów włoskich dżem (wiśnia,porzeczka) Masa: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Ciasto: Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h.Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Ubić białka z cukrem. Na ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość posiekanymi orzechami.Ciasto piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 C. Masa: Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną. Ciasto ostudzić,przekroić na pół i przełożyć masą.Schłodzić. Wierzch polać polewą czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprostszy krem to krem budyniowy - w zależności od smaku budyniu lub dodatków do niego można otrzymać krem w różnych smakach 2 budynie 40 g jeśli są bez cukru należy dodać 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 1 kostka (250g) masła lub margaryny w 3/4 szklanki surowego mleka rozpuścić proszek budyniowy pozostałe mleko (ew. z cukrem) zagotować - do gotującego dodać rozpuszczony budyń - energicznie mieszając podgotować przez kilka minut - uwaga masa jest bardzo gęsta odstawić do całkowitego wystudzenia - miękkie masło zmiksować na puch, a następnie dodawać porcjami zimny budyń - cały czas miksując czasem do budyniu śmietankowego dodaję kawę rozpuszczalną (proszek nie granulki) - mam krem kawowy do kremu kakaowego zdarza mi się dodawać aromat rumowy - oraz rodzynki polecam także dodanie advokata można także ugotować budyń zupełnie bez cukru a zamiast niego już podczas ucierania kremu dodać ~2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego do karpatki wykorzystuję krem w wersji klasycznej - czyli z budyniu waniliowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniamusnie
A jak zrobić samemu krem budyniowy (bez gotowców ;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość logika
Agripa w czym zmielić ten mak do placka łaciatego? Do makowca mielę po namoczeniu w maszynce do mięsa a suchy to moze w młynku do kawy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorki logika najpierw namocz mak,potem zmiel,nie wiem o czym ja myślałam pisząc ten przepis;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krem budyniowy (bez budyniu) PRZEPIS 1 1 szklanka mleka 3 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej - zagotować (cały czas mieszając) - wystudzić utrzeć 1 kostkę masła(margaryny) z 1/2 szklanki cukru (można dodać cukier waniliowy), a następnie cały czas miksując (max obroty) dodawać zimną masę budyniową PRZEPIS 2 1 szklanka mleka 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub 1 łyżka cukru i 1 cukier waniliowy - zagotować (cały czas mieszając) wystudzić 1 kostkę masła(margaryny) utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i 3 żółtkami, a następnie dodawać masę budyniową (cały czas miksując) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasteczkowaRR
do me_36 pytanie mam odnośnie ciasta z pianką z adwokata " pianka adwokatowa 500 ml advocata 2 opakowania kremu do tortów (taki co tylko z mlekiem się go miksuje - delecty np) o smaku waniliowym - zmiksować zgodnie z przepisem na opakowaniu - wyłożyć piankę na masę śmietankową" 2 opakowania kremu miksujemy z 500ml adwokata? zamiast mleka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasteczkowaRR
a tak wogóle, me_36< podajesz superaśne przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
---> ciasteczkowaRR dokładnie tak - zamiast mleka dajesz advocata tylko uprzedź zmotoryzowanych gości, ze to jest ciasto wysokoprocentowe ;) bardzo dziękuję za dobre słowo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xyxyxyxyxy
może tutaj ktoś mi poda przepis na ciasto,tylko takie najprościejsze co MUSI się udać na 100%? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strona 3 - ciasto bez wysiłku nawet mój znajomy, któren w kuchni ma dwie lewe ręce wykonał to ciasto z sukcesem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×