Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Hej Ulotna 🌻 Gdzie się podziewasz,kochana? Ja dziś pałaszuję murzynka.Mniammmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co za super tpok
Jesteście wszystkie kochane!! dla Was 🌻 🌻 🌻 Wasz topik odkryłam dopiero wczoraj i do drgiej w nocy kopiowałam przepisy. Mało piekę ciasta, bo w domu wszyscy się ciągle odchudzają, ale jak Boga kocham teraz zacznę więcej wypiekac. Sporo przepisów skopiowałam, trochę znałam,a ponieważ aktualnie jestem na diecie to myślałam, że orła wywinę czytając te słodkie wspaniałe przepisy. Jak będę miała coś oryginalnego to napewno wkleję. 😘dla wszystkich Was kochane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co za super tpok
Utrzymajcie go, błagam........ Hanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agggusia - sorki, ze dopiero dziś odpowiadam - przepis na ciasto bez wysiłku jest na dużą keksówkę (taką o długości pow. 30 cm na dole i ok 35 cm na górze)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka a czy ma ktoras z was moze przepis na sernik jogurtowy? jest pycha kupuje go u nas w piekarni, jest z dodatkiem maku i na wierzchu ma ciasto biszkoptowe i polukrowany takim czyms pysznym przezroczystym tak jakby galaretka przezroczysta jest pycha rozplywa sie w ustach, w koncu chce miec przepis anie kupowac bo jest drogi kosztuje 28 zl za kg :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Agripy
gdzie znajdę przepis na twoj serniczek ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej,Agripko 🌻 chce jutro na urodziny zrobic synowi rafaello z przepisu ktory podalas. Mam pytanie-moja tortownica jest dosc duza-czy ilosc skl podanych w przepisie wystarczy na moja tortownice,czy zwiekszyc ich ilosc? pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na serniczek jest na 1 stronce:) Co do rafaello ,to ja robię go w blaszcze o wym.24x30cm,tej masy kokosowej jest naprawdę dość dużo.kymco--->jesli masz tortownicę większą niż 24cm średnicy to powinno byc ok:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za uznanie Jolu🌻 Topik utrzymamy;)jest nas tu sporo.Bardzo sie cieszę,że tu zaglądacie:) ))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzieki za odp ...moja tortownica ma 26 cm sr wiec mysle ze nie jest za duza,jutro upieke i napisze jak poszlo,i...jak smakowalo pozdr ze snieznego Gornego Slaska 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
Witam:) Zdecydowalam sie na upieczenie pleśniaka, murzynka i zrobienie tiramisu. Ciasta bede robic w srode, dlatego mam pare pytan do ekspertek;) 1. Czego najlepiej uzyc do ciasta: masła, margaryny czy masła roslinnego? 2. Znalazlam dwa przepisy na plesniaki, ktore roznia sie zawartoscia cukru. W jednym przepisie do ciasta dodaje sie pol szklanki cukru, a do piany cala szklanke(!!), a w drugim, chyba nawet z tej strony jest napisane, aby dodac 1 szklanke cukru, ale nie wiem ile do ciasta ile do piany. Czy ktos moglby mi powiedziec, ile tego cukru dodac i do czego? Z gory dziekuje za pomoc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tiramisu-->ja używam zawsze margaryny,przeważnie kupuję mleczną albo tortową.Jeśli chodzi zaś o pleśniaka,to w przepisie podanym przeze mnie dodaje sie 1 szkl.cukru tylko do piany.W pleśniaku jest dżem,więc jest on wystarczajaco slodki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
Czyli do ciasta w ogole nie dodawac cukru? A co z ta czescia, do ktorej dodaje sie kakao? Tez zero cukru? I czy ta piana nie bedzie za slodka? Moglabys podac swoj przepis? Ja znalazlam taki na forum Smaczny: Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek 1 szklanka cukru 1 słoiczek powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć jedną część ciasta jasnego, wyłożyć na nie dżem lub powidła, zetrzeć ciasto z kakao, przykryć pianą ubitą z białek i szklanki cukru a na końcu zetrzeć drugą część ciasta jasnego. Piec w 180 stopniach na ciemnozłoty kolor. Co o nim myslisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nawet ładna ale bardzo
co sądzicie o cieście salceson w butelce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tiramisu:) przepis na pleśniaka jest na 1 stronce.Piekłam go setki razy,uwierz jest dobry i 1 szkl.cukru mu w zupełności wystarczy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
A w blaszcze o jakich wymiarach robisz tego plesniaka? Ja mam blache 25x40 i zastanawiam sie czy nie jest ona za duza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryskapyska
a jadla ktos ciasto KUKUŁKA? placek biszkoptowy,bita smietana,biszkopt namoczony w kawie i rumie a na to biala czekolada. ogolnie nie przepadam za ciastami ale to jest swietne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pleśniaka akurat piekę w tortownicy o średnicy 24cm,na takiej blaszce wyszedłby bardzo cieniutki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tiramisu22 a na 2-giej stronie jest z kolei przepis na mojego popisowego pleśniaka cytrynowego;) przepis zresztą praktykowany przez moją ciocię od lat - ona piecze w tortownicy o średnicy 28 cm (ja w takiej troszkę mniejszej)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uszanowanie, a zna któraś z Pań przepis na \"ukrainkę\". Ta słodka rozkosz składa się z kilku warst cieniutkiego brązowego ciasta przekładanaego kremem jakby z kaszy manny ... proszę, jesli któraś z Pań wie o czym piszę, będę dźwięczna;) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agripko wczoraj zrobiłam rogaliki z marmoladą z 9 strony wyszły rewelacyjne!!!!! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
Ja tez upieke w tortownicy, bo inaczej musialabym dwukrotnie zwiekszyc proporcje. Ciagle zastanawiam sie nad tym cukrem. Naprawde nie dodajecie cukru do ciasta?(moze dodac tylko do tej czesci z kakao?) I czy piana z dodatkiem 1 szkl. cukru nie bedzie za slodka? Wiem, ze sie powtarzam, ale to moj pierwszy plesniaj i chcialabym, aby byl pyszny:) Jak myslicie jaki dzem bedzie najlepszy: wisniowy, z czarnej porzeczki czy powidla sliwkowe? Mam jeszcze pytanie odnosnie tiramisu. Wiecie gdzie kupic takie podluzne biszkopty? Bylam wczoraj w Kauflandzie i tam sa tylko okragle...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podłużne biszkopty produkuje San-są w większości sklepów spożywczych.A niedawno widziałam duże paczki podłużnych biszkoptów w Biedronce. Ja do piany na pleśniaka daję ok 1/2-3/4 szklanki cukru i jest ok. Co do dżemu,ja wybrałabym czarną porzeczkę,ale to moje osobiste upodobania. Pleśniak jest łatwym,smacznym i pewnym (zawsze wychodzi) ciastem.Na pewno będzie super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowa na forum
prosze o dobry sprawdzony przepis na ciasto na zimno z masą budyniowa dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu22
She71, dziekuje za odpowiedz. A ile cukru dodajesz do ciasta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość //////////////////////////////
nowa na forum prosze o dobry sprawdzony przepis na ciasto na zimno z masą budyniowa dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tiramisu - do ciasta daję 1 szklankę cukru a do piany 0,5 szklanki cukru ( tak jest w przepisie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×