Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

do Medalistki - Ulotnej chwili ==> rurki nie są typowo kruche, lecz właśnie lekko mięciutkie. Skoro Tobie takie wyszły, to jest OK!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Kobietki :-) ojeju....bo się znowu zaczerwienię :-D co to za odznaczenie mi Matka Założycielka ufundowała nie wiem czym godna:-D Annawioletta....ja Cię bardzo proszę nie wklejaj mi tu więcej takich przepisów na nieziemsko pyszne słodkości , bo ja normalnie w jakiś trans wpadłam i ciągle je jem!!!!! oderwać się od talerza nie mogę:-D! już postanowione, że za kilka dni piekę jeszcze raz z co najmniej podwójnej porcji:-D a dziś z rozpędu upiekłam beziki z odrobiną miodu (miałam zamrozić białko, ale przypomniałam sobie o tym jak piana była już ubita :-D ) (roztargnienie, czy skleroza?) hehe http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/46d0aa414c1c957f.html pozdrawiam Was cieplutko, bo za oknem mroźno:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość senti
Dziewczyny co pieczecie na Święta:)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość senti czy umiesz czytac
????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna chwilo ==> cieszy mnie, że rurki smakują. Żeby ten skarmelizowany cukier nie wypływał to myślę, że można zrobić dłuższą rurkę (więcej nadzienia zmieści się w środku i relatywnie mniej ma szansę wypłynąć), nawet bardziej rurkowatą (czyli mniej rolowaną). Mam pytanie: a jak robisz te beziki miodowe? do zwykłej masy bezowej dokładasz miód? Ile go trzeba dać, by ciasteczka wyszły takie kremowe? Znów coś prostego ode mnie - dla pożeraczy wiórków kokosowych:-): ****BABKA PIASKOWA Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI**** 10 dag wiórków kokosowych Kostka margaryny/mała Szkl. śmietany 12 lub 18% 40 dag mąki – ok. 2,25 szkl. 1 szkl. mąki ziemniaczanej Mały proszek do pieczenia Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciasta 5 jajek 2 szkl cukru Polewa czekoladowa do dekoracji Masło utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka i śmietanę, cały czas mieszając. Na koniec dodać wiórki kokosowe (część odłożyć do dekoracji) i aromat do ciast, wymieszać, przelać do przygotowanej formy keksowej lub babkowej, piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Ostudzoną babkę polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Kobietki:-) Annawioletta...dzisiaj znowu upiekłam Twoje rurki:-D a co do bezików, to miodu dałam na oko(chlust ze słoja :-D ) a taki kolor to złapały nie tylko od miodu-na początku wstawiłam je do aż 150 stopni! i zanim się spostrzegłam, że dałam za wysoką temperaturę już mi się przyciemniły( w środku też mają taki kolorek) pozdrawiam cieplutko:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna chwilo 🌻 to za ten sklad na przyprawy piernikowe, dalam do duzego sloja po okolo 20g wszystkiego i 40-50g cynamanu, dobrze powstrzasalam i od razu upieklam piernik z powidlami, jeszcze goracy kawalek wciaglam a teraz zgaga piecze:( dzieki 🌻 🌻 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna chwilo, aż :-D pojawia się na mych ustach, gdy czytam Twoją wypowiedź. Knutsel - dobrze wiedzieć, że nie tylko ja zajadam się jeszcze ciepłym ciastem:-) A ta zgaga to od przypraw czy ciepłego piernika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobry Wieczór Babeczki:-) Knutsel29...cieszę się, że mogłam pomóc:-) Annawioletta...jak tak dalej pójdzie to moja dieta pójdzie w diabły:-D (popadam w skrajności) rozdałam sporą część ciasteczek(co roku tak robię)ładnie je pakuję w celofan i ozdobne siateczki i związuję atłasowymi tasiemkami, do tego konfiturki własnej roboty w przyozdobionych słoiczkach i po flaszce naleweczki też własnego wyrobu i mam prezenty jak ta lala:-) miałam jeszcze zrobić chutney`a, ale czasu mi nie starczyło...mówi się trudno a ja właśnie popiekłam placki na miodownik-nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta (pamiętam go odkąd byłam małą dziewczynką) pozdrawiam wieczornie🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ulotna pięknie wyglądają te ciasteczka - jak ze sklepu. Ale Wam zazdroszczę takiego talentu - ale się nie załamuję, może i mnie coś wyjdzie, a zamierzam skorzystać z przepisów kafeterii, więc gdyby ktoś miał dla mnie jakieś wskazówki apropos Bauty czy Tofii ciasta to proszę. Pozdrawaim i zyczę Wesołych świąt dla wszsytkich pracowitych kobitek:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macie jakiś sprawdzony przepis na strucle makową? mi sie zawsze rozpada po upieczeniu.... masa się w ogóle nie trzyma ciasta :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula888 ==> ilość batoników w bounty zależy od długości formy. Jak Ci zabraknie to ułóż je inaczej, np. w jedną linię czy jakoś w schodki. Dla mnie też niektóre wypieki to mistrzostwa! Też nie do zrobienia, z braku czasu, lenistwa, niecierpliwości, braku zdolności itp. także głowa do góry! - nie jesteś sama!:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień Dobry Wszystkim:-) ja mam dzisiaj wolne od pieczenia zbieram siły przed środą, bo normalnie czeka mnie kuchenny armagedon:-D odłożyłam większość na ostatnią chwilę, bo musi być świeże a miałam zamysł popiec wcześniej strucle z makiem, ale się okazało, że zamrażarka pęka w szwach i nic tam już nie upcham no i teraz nie wiem, czy mi czasu starczy (snikers, sernik, strucle i 4 chleby)wszystko zaplanowane na środę...ehhh Dorka123...ja korzystam ze starego przepisu z kuchni polskiej idę na łatwiznę co prawda, bo mak mam kupny z puszki, ale co do reszty...na maśle przesmażam bakalie, dodaję mak,miód, krótko przesmażam i łączę z ubitymi białkami ciasto drożdżowe przed nałożeniem nadzienia też smaruję białkiem a samo drożdżowe jak Ci wychodzi? to kapryśne ciasto i wiem, że potrafi strzelić focha Gizula888...co do toffi(jeśli masz na myśli to z dwóch ciemnych placków na miodzie, przekładane bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny, a na wierzchu z krówką i posypanym orzeszkami) to moja rada jest taka że KONIECZNIE trzeba nasączyć placki pozdrawiam cieplutko🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no właśnie w smaku wszystko wychodzi ok, tylko masa nie trzyma sie ciasta, przy krojeniu się rozpada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesc dziewczyny :) ja sie musze wziac w koncu za cos bo nic jeszcze nie zobilam (brak weby tworczej).ale przmierzam sie do rolady i jablecznika jakiegos i moze cos z galaretka.nie wiem jeszcze :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nasączyć ale czym?? mam nadzieje że jakoś mi pójdzie to pieczenie, zarezerwowałam sobie w pracy juz wolne na tę okoliczność, dziękuje za rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula888 ==> placki chyba można nasączyc czymkolwiek: mocnym naparem z herbaty z cytryną, alkoholem z wodą - byle nie było suche. gosianica ==>Ja też myślę nad świątecznymi wypiekami. Pomysłów tysiąc, a zdecydowania brak...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gizula ja nasaczam wodka z sokiem z cytryny i odbrobina wody.w sumie to mozna czym kolwiek. ech tyle tu przepisow ale brak weny :( ale musze sie wziac w koncu bo nie zdarze.jeszcze mieso musze zapeklowac do pieczenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rada do makowców zawijanych: jak już nałożycie masę i zwiniecie ciasto, to trzeba je zawinąć luźno w papier pergaminowy (albo do pieczenia), pozwolic mu w tym papierze urosnąć (trzeba dość luźno zwinąć w ten papier) i piec zawinięte w ten papier. Wierzch nie jest taki ładny błyszczący ale jak się polukruje czy poleje polewą czekoladową to jest ładne i smaczne. Mam na to cisto swój przepis, w zasadzie jak większość na takie zawijańce makowe (orzechowe tez mogą być).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla tej co szuka makowca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znowu mam pytanko:)) Dziweczyny będę piekła piernika z przepisu poniżej i chciałabym się dowiedzieć, czy wg was do ciasta idą całe jajka, tj najpierw ubija się pianę z białek (razem z cukrem powinnam ubić???), a czy żóltka dodaje się potem do ciasta?? Proszę o odp. Dziś zamierzam go piec:)) Dziękuje za odp. - z góry:)) CIASTO 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki trochę w palcach przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki herbaty KREM 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy DEKORACJA 1 polewa czekoladowa kostki czekolady do posypania Przepis na ciasto: Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno. Przepis na krem: Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić. Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1233333333333333
9-ttt-9 a mogłabyś podać przepis na tego makowca? Albo czy którakolwiek ma przepis na makowca? I jakiego polecacie/ robicie- na drożdżach czy proszku do pieczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makowiec zawijany 1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 4 żółtka, łyzka masła, ok 1.2 szkl mleka drożdże rozrobić w mleku, dodać cukier, troszkę maki, poczekać aż urośnie, dodac do reszty mąki, zagnieść ciasto, na końcu dodac żółtka i masło. Wyrobic ciasto, tak żeby odstawało od reki. Odstawic aż urośnie (dwukrotnie zwiększy objętość). Zagnieść ciasto ponownie, rozwałkowac w prostokąt i nałożyć mase makową: 40 dag maku zaparzyć i zmielić, dodac 2 białka ubite 20 dag cukru, 8 dag masła i 4 łyżki buki tartej. Można dodac orzechy, rodzynki wg uznania. Zawinąć makowiec, lekko owinąć papierem do pieczenia, poczekac aż trochę urośnie i włozyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok godziny zależnie od grubości zawijańca. Polać polewą czekoladową albo białym lukrem. Ciasto robię "na oko" i na wyczucie od wielu juz lat. Mam inny przepis na ciasto z makiem, pod pierzybką cienkiego biszkoptu na kruchym cieście. Zawsze wilgotny, zawszew wychodzi i jest prosty i smaczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej kobitki ja sie uwijam w kuchni z ciastami.jutro pewnie juz nie zajrze tutaj wiec przy okazji zycze wam wszystkim wesolych i spokojnych swiat.duzo zrowia i usmiechu na codzien.oraz przede wszystkim sil i checi do pieczenia pysznosci oraz nowych przepisow na smakolyki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×