Gość jesteście niesamowite Napisano Marzec 20, 2010 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Marzec 20, 2010 ja obecnie tylko torty robie ;) foto jutro wrzuce ale wypadalo by upiec cos na weekend ichyba zaraz sie za to zabiore. to ciasto marchwiowe wyglada swietnie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ulotna jak zwykle zaskakuje Napisano Marzec 20, 2010 chylę czoła przed talentem kulinarnym! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Marzec 20, 2010 Ulotna, piękny kociak na kłębku włóczki:-) Już wyobrażam sobie, jak długo zwijałaś ten kłębek... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zbyśka Napisano Marzec 21, 2010 Poproszę o przepis na Rafaello z ajerkoniakiem i kajmakem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Marzec 22, 2010 mialo byc foto ale nie ma :P zdarzyli mi wyniesc tort zanim zdjecie zrobilam :( ale w niedziele foto toru urodzinowego mojej cory ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Marzec 22, 2010 Gosianica, to czekamy na torcik - które to będą urodzinki? Ulotna chwilo, a my tu mamy przepis na piękny pawi ogon? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Marzec 22, 2010 annawioletta to beda 2 urodzinki :) i musze cos wymyslec zeby go ozdobic ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Marzec 23, 2010 Gosianica, można wygooglować Torty dla dzieci i pojawią się fajne przystrojenia. Na pewno coś wymyślisz:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość potrzebuję super przepisu na Napisano Marzec 23, 2010 sernik. ładnie proszę. Jaki polecacie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sernik izaura Napisano Marzec 23, 2010 (na ciemnym cieście) i sernik z brzoskwiniami - przepisy na pierwszej stronie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888 Napisano Marzec 24, 2010 Dziewczyny ja mam pytanko: chcę zrobić małe babeczki tylko mam pytanie ile ciasta wlewać do foremek - 1/2 foremki? Takie maałe do koszyczka sobie zrobię i ozdobie płatkami migrałowymi :)) Już mam ochotę:)) Gosnica Jogurtowiec pycha - zwłaszcza mąż się zajadał - nie lubi ciast z masami:)) pozdrawiam Was :) Acha ps. wasze torty to dzieła sztuki śliczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888 Napisano Marzec 24, 2010 Sorki za błędy - podekscytowałam sie tym pieczeniem:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gizual888 Napisano Marzec 24, 2010 Sorki za błędy - podekscytowałam sie tym pieczeniem:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starrr 0 Napisano Marzec 24, 2010 Witam. Do tej pory piekłam mało skąplikowane, standardowe ciacha. Na urodziny chciałabym zrobić tort śmietanowy, nie za słodki, z owocami. Możecie polecić jakiś przepis? Boję się tylko, żeby śmietana nie zjechała, a nie chcę korzystać z gotowców, czy mnóstwa ulepszaczy. A tak wogóle, czy są jakieś przepisy na ciacha mało (lub przynajmniej mniej) słodkie? Wiem, że ciacho z zasady jest słodkie, ale czasem względy zdrowotne przeważają... Pozdrawiam i podziwiam te Wasze słodkie cuda :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość słodkie ciasta Napisano Marzec 24, 2010 W zasadzie do większości ciast możesz dać mniej cukru niż w przepisie. Generalnie z serników to ten z rosą jest mało słodki, albo ciasteczka: zagniecione z kostki masła, szklanki kwaśnej śmietany i mąki (ok. 2 szkl.) tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Odstawić do lodówki na 24 godziny, wałkować na ok 4 - 5 mm, maczać w cukrze i piec w temp 220 st C na złoty kolor. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Marzec 26, 2010 Gizula, ja do foremki muffinkowej wlewam max. 3 łyżki zupowe ciasta, to jest mniej więcej pół foremki. Piekę w samych papierowych foremkach, nie posiadam formy, w którą się wkłada te papierowe foremki, więc robie tak, by ciasto się nie wylało podczas pieczenia, a i tak zawsze wychodzi pełna foremka (czyli spora babeczka). Używam foremek o wymiarach 4.5cm średnica dna, 6cm średnica góry, 3cm wsokości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Marzec 28, 2010 witam mojes lodkie :) obiecane foto tortu,troche nie wyrazne bo rpbione telefonem. http://twojezdjecie.pl/fotka_325858.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gizula888 0 Napisano Marzec 29, 2010 Dzięki Aniu:)) Będe się zabierać za babeczki w piątek i za ciacho - mam nadzieje, że wyjdzie wszsytko co zaplanowałam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nadzieja86 0 Napisano Marzec 30, 2010 Witam dziewczyny.Macie może sprawdzony przepis na jakiś dobry makowiec? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kiniasul 0 Napisano Marzec 31, 2010 Witam wszystkich. Robiłyście kiedyś sernik w cieście w-z? Jest pyszny. Jeśli będą zainteresowane to jutro skrobnę przepis. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Kwiecień 1, 2010 odświeżam :D i wklejam przepis na pawi ogon foto dla przypomnienia :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b4a14af28668302.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25e27a25954da1b3.html a teraz przepis:) Ciasto kruche : 50 dag. maki 3 lyżki cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 lyżki miodu 2 płaskie łzeczki sody (rozpuscic w 2 lyzkach mleka) z w/ wymienionych składników zagnieść ciasto.upiec dwa placki. Rolady( pieczemy 3 takie same) 3 jajka 3 łyżki maki 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka, dodać cukier, ponownie ubić, połączyć z żółtkami , mąką i wodą.Po upieczeniu gorące biszkopty zwinąć w roladę, pozostawic do ostudzenia. Krem I 1/2 l.mleka 5 lyzek pełnych maki pszennej 2 lyzki cukru,cukier waniliowy 1 maslo 1 galaretka cytrynowa Z mleka odlac pol szklanki i wymieszac w nim make, pozostale mleko zagotowac z cukrem,Na gotujace wlewac budyn z maki, ugotowac i wystudzic. Maslo utrzec dodawac zimny budyn,na koncu dodac tezejaca galaretke (rozpuszczona w niepelnej szklance goracej wody).Galaretke dodawac stopniowo i dokladnie ucierac. Krem do rolad: 1 maslo 1 czekolada deserowa 1 galaretka truskawkowa kieliszek spirytusu kilka lyzek mleka. Czekolade rozpuscic z mlekiem,ostudzic.Galaretke rozpuscic w niepelnej szklance goracej wody. Masło utrzec dodac czekoladę, spirytus i stopniowo dodawac tężejacą galaretkę ,utrzec. Podzielic na 3 czesci. 1słoiczek czerwonego dżemu 1 galaretka wisniowa lub opcjonalnie inna w tym samym kolorze 3galaretki agrestowe lub inne . Galaretke wisniowa rozpuscic w szklance goracej wody,tężejacą dodawac do dzemu, zmiksowac,pozostawic do stezenia(zeby masa sie nie rozlewala, ale tez zeby nie byla zbyt twarda i dala sie wylozyc na rolade). Podzielic na 3 czesci.Rolady rozwinac ,wylozyc krem czekoladowy, na brzegu wzdluz wylozyc mase z dzemu i rolade zwinac. Na kruche ciasto wylozyc polowe kremu I, ulozyc rolady, między roladami wzdłuż poukładać winogrona,przestrzeń między roladami zalać tężejącą galaretką, odstawić do stężenia, posmarować pozostałym kremem, położyć drugi placek, wierzch polać mleczną polewą Ciasto na swój użytek nieco zmodyfikowałam -upiekłam tylko jeden placek z połowy porcji, a na wierzch dałam biszkopty,sugeruję też nasączyć placki ( nie zrobiłam tego i ciasto było troszkę za suche) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Kwiecień 1, 2010 i jeszcze jedno dla przypomnienia foto :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2e4c763b0f3d0e8.html RAFAELLO Z AJERKONIAKIEM I KAJMAKIEM 2i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 30 dkg. masła 25 dkg wiórek kokosowych herbatniki (ja miałam 2 duże paczki biedronkowych z czego trochę zostało) adwokat do smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać wiórki kokosowe i adwokata w blaszce ułożyć 1 warstwę herbatników,nałożyć masę i znów herbatniki( powinny być 4 warstwy) wierzch posmarować masą kajmakową utartą z niewielką ilością masła, udekorować wg uznania,schłodzić w lodówce a świąteczne wypieki jutro :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Kwiecień 2, 2010 Gizula - i jak babeczki? Moje już wyciągnięte z pieca. Urosły o 100%, czyli z połowy foremki zrobiła się cała. A pachną - cudnie! Kobietki, życzę Wam pogodnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze i wypieków, które "nie pójdą" w uda lub brzuszki:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Kwiecień 2, 2010 Jeszcze coś dodam: Gosianica - a czym udekorowany jest ten torcik na bokach? Zgaduję: biszkoptem, płatkami kukurydzianymi? Kiniasul - nowych przepisów nigdy za wiele:-) Ulotna chwilo - ten pawi ogon wygląda bardzo smakowicie i czasochłonnie:-) Dziękujemy za przepisy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Kwiecień 3, 2010 Witam świątecznie :) Annawioletta...niestety ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale zachwyt gości wynagradza to poświęcenie :D u mnie świąteczny torcik wielkanocny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f83fead285dd165d.html kolorowe babeczki jogurtowe http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01426a8e57634024.html ciasto Milka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b42c38dc506eef6.html i jeszcze duża lukrowana baba, niestety aparat odmówił posłuszeństwa , więc fotki brak Życzę Wam ciepłych rodzinnych Świąt i pozdrawiam cieplutko :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosianica 0 Napisano Kwiecień 3, 2010 annawioletta boki sa obsypane pokruszonym biszkoptem i wiorkami czekoladowymi. ulotna chyle czolo ;) wypieki wygladaja smakowicie. a ja serwuje wielkanocnego zajaca :) http://twojezdjecie.pl/fotka_332717.html Roeniez wam zycze milych i spokojnych Swiat,duzo zdrowia i radosci i przede wszystkim mokrego dyngusa :D co masz zrobic jutro zrob dzisiaj.jutro odpoczniesz :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 3, 2010 Pogodnych Świąt,przepysznych wypieków i radosnej atmosfery oraz mokrego dyngusa wszystkim życzę. Wesołego Alleluja:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
-kropelka- 0 Napisano Kwiecień 3, 2010 Wesolych i spokojnych Świąt Wielkanocnych Wam zycze Ulotna...piekne wypieki. Ja sie ptodukowalam nad tortem dla rodzicow na 50 rocznice slubu.Jutro bedziemy go konsumowac. Pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mmirellla Napisano Kwiecień 5, 2010 Zrobiłam na święta torcik marcepanowy, wyszedł pysznie i muszę się pochwalić:) Przepis znalazłam na tej stronie: http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/slodkosci.html/43/Marcepanowy_torcik/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach