Agripa_ 0 Napisano Styczeń 5, 2015 Sernik wyszedł przepyszne,a tak się prezentuje http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d65a2bce6dec6431.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ee09ce31d9de6ec.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff1bb5a866df0f4f.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 5, 2015 Agripa mandarynkowiec jest z******ty. Przepis super sie udal :):):) zagości u nas na dłużej. Dzieki za przepis i szczęśliwego nowego roku:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Styczeń 6, 2015 Bardzo mnie to cieszy ,dziękuję i wzajemnie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Luty 28, 2015 MLECZNA KANAPKA 6 jajek 3/4 szkl.cukru pół szkl.mąki pół szkl.m.ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem,dodać olej,mąki obydwie,proszek i kakao,delikatnie wszystko połączyć.Piec w małej blaszce lub tortownicy 25 min.w 190C. MASA:pół szkl.mleka 2 szkl.mleka w proszku 2/3 szkl.cukru 300 g masła 16 g c.waniliowego Mleko zagotować z cukrem i c.waniliowym,ostudzić.Utrzeć masło na białą puszystą masę,powoli wlewać do niego mleko i wsypywać mleko w proszku,dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą.Polać polewą w/g uznania. A tak wygląda to ciacho w moim wykonaniu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f511deae50396a26.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55c8b16d9387ed81.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 10, 2015 ja mogę uznana zostać za lenia, ale uwielbiam ciasta i torty, szczególnie torty na zamówienie z mojej ukochanej cukierni: http://cukierniatortykatowice.pl/. Popatrzcie jakie cudeńka oni wypiekają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Gosianica Napisano Marzec 10, 2015 dawno mnie nie było :p ale mam super przepis na tort makowy bez grama mąki :) Biszkopt: 250 gr maku 200 gr cukru 10 jajek 1 mały proszek do pieczenia zapach wg uznania Krem: 1/2 litra śmietany 32% 2 śmietanfixy Przygotowanie: Mak wsypać do większego garnka, zalać wrzątkiem, zamieszać, scedzić śmieci. Ponownie zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Odcedzić dokładnie, dokładnie, dokładnie... Przemielić na gęstym sicie (lub blender?) 2 razy. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać proszek plus szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtek z cukrem dodawać stopniowo przemielony mak cały czas miksując. (konsystencja mniej więcej jak na placki ziemniaczane, jeżeli rzadsza, można dodać łyżkę manny lub bułki). Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 stopni około 50-60 minut. Po wyjęciu z pieca przykryć papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby nie opadł środek. Potem kroić i przekładać kremem wg uznania. Krem: Śmietanę miksować delikatnie, żeby nie zrobić masła. Dodać oczywiście śmietanfixy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Marzec 12, 2015 WAFLE MLECZNO-CZEKOLADOWE 1/4 szkl.mleka 1/4 szkl.cukru 275 g margaryny 1 szkl.mleka w proszku 160 g nutelli 1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki suche wafle Mleko z cukrem zagotować i ostudzić.Margarynę 200g utrzeć,wlać mleko ,wsypać mleko w proszku i dobrze zmiksować. Nutellę,resztę margaryny i kakao utrzeć.Jedn płat wafla smarujemy kremem z nutellą i przykrywamy następnym,który z kolei smarujemy dżemem.Kładziemy następny i wykładamy na niego masę mleczną,wafel posmarowany dżemem i kolejny z nutellą.Przykrywamy kolejnym.Wierzch można ozdobić,jak kto lubi. Jest naprawdę pyszny,spróbujcie ;) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b4c5b477595d152.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 12, 2015 mmm, az slinka pociekla;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Kwiecień 4, 2015 wesołego alleluja wszystkim :)pysznych babek i mazurków :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Kwiecień 11, 2015 SERNIK AGULI 140 g ciastek degistive 70 g masła Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciastkami.Masą wylepić tortownicę i wstawić ją na 1h do lodówki. MASA SEROWA:900g twarogu 250 g cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 laska wanilii(miąższ ze środka) skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 200ml kwaśnej śmietany 18% Ser zmielić,dodać resztę składników i zmiksować blenderem.Tortownicę owinąć do połowy folia aluminiową.Gotową masę wylać na ciasto w tortownicy.Wstawić ją do naczynia żaroodpornego lub blaszki,które napełniamy do polowy wodą.Wstawiamy do piekarnika.Pieczemy 180 C przez 1h lub dłużej ,do suchego patyczka. Po wystygnięciu polać polewą. Sernik jest tak aksamitny,że rozpływa się w ustach :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b44822843d0a1fab.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/363b727227cbc40b.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Kwiecień 11, 2015 TORT CHAŁWOWO-SEZAMOWY BISZKOPT KAKAOWY: 5 jajek płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl.mąki 1/3 szkl.kakao Jajka ubić z cukrem na puch,dodać resztę i wymieszać dokladnie.Piec w tortownicy 35-40 min.w temp.180 C. CIASTO SEZAMOWE: 3 białka 1/2 szkl.cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g sezamu Białka ubić z cukrem,dodać pozostałe składniki i dobrze połączyć.Piec w tortownicy 30 min.w 180 C. MASA CHAŁWOWA: 1 budyń smietankowy gotujemy w/g przepisu na opakowaniu,wystudzić. 100 g margaryny 200 g chałwy waniliowej.Budyń utrzeć z miękka margaryną porcjami dodając chałwę.Gotowy krem wstawić na 2h do lodówki. Biszkopt kakaowy przekroić na pół.Na jeden blat rozsmarowujemy połowę kremu,przykrywamy blatem sezamowym,na to znowu krem i przykrywamy biszkoptem. 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% Czekoladę rozpuszczamy z kremówką ,wylewamy na torcik i dekorujemy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98fa76080e6c22d5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0499a703d169018.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ana7766 0 Napisano Kwiecień 12, 2015 ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkami Składniki Ciasto: 1/2 opakowania świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 duże - L lub 3 małe jajka - M 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kg jabłek Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski w podanej kolejności. Drożdże kruszymy. 2. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na min. 3 godz. w ciepłe miejsce 3. Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło ucieramy z cukrem pudrem i mąką. Tak powstałą masę wkładamy do lodówki. 4. Jak już ciasto wyrośnie - mieszamy je i przekłądamy do uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. 5. Do ciasta wkładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka. W wersji z serem: ser mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy na ciasto. 6. Całośc posypujemy kruszonką. 7. Wkładamy do zimnego piekarnika. Piec nastawiamy na 180C na 45-50 min., grzałka góra - dół. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Alajka44 Napisano Kwiecień 24, 2015 Uwielbiam piec ciast i często próbuję czegoś nowego. Ostatnio przeglądałam internet w poszukiwaniu inspiracji i natrafiłam na coś bardzo ciekawego. Co sądzicie o http://torty-dla-dzieci.com/dlaczego-internet-nigdy-nie-przestanie-mnie-zadziwiac/ Nie wiedziałam że tak fajne rzeczy można znaleźć. I nawet za bardzo się przy tym nie wysiliłam. No to czas biec do sklepu po składniki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bursztynova 0 Napisano Lipiec 25, 2015 Zna ktoś dobry przepis na keksa? http://frumat.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Lipiec 25, 2015 Keks-przepis wypróbowany 50 dkg mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 25 dka masła 2 łyżeczki proszku do piecz. cukier waniliowy bakalie - 20 dkg rodzynek po 5 dkg daktyle ,morele, orzechy wloskie, sliwki, skórka pomarańczowa Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku.Potem wsypać przesianą mąkę z proszkiem, na koniec dodać bakalie.Piec ok.1godz/170 st Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Vanessa92 Napisano Październik 4, 2015 Kochani nie mam pomysłu do jakiego ciasta mogę wykorzystać wiśnie kandyzowane. jakieś proopozycje? http://frumat.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lobuziara343 0 Napisano Październik 12, 2015 Jestem ogromną fanką wersji ciasta marchewkowego ze strony Polomarketu! Marchewka, wiadomo, zdrowa i w ogóle, a na jesień to już w ogóle świetne rozwiązanie :). Łapcie przepis! http://www.polomarket.pl/pl/slodkie/ciasto-marchewkowe.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 15, 2015 ciasto "dzień kobiet" http://zmiksowani.pl/przepis/781755 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Agripa_ Napisano Grudzień 18, 2015 Witam zapachem pierniczków... :) Ten przepis znalazłam w gazecie,porcyjka jest malutka,więc robiłam z trzech.Wychodzi około 50 sztuk. PIERNICZKI 3/4 szkl.mąki pszennej 3 łyżki c.pudru 50g roztopionego masła i wystudzonego 50g płynnego miodu 1 żółtko 10g przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto,rozwałkować na 5 mm i wykrawać foremkami.Piec 8-10 min.w temp.180 st.Po upieczeniu udekorować w/g uznania. http://www.fotosik.pl/zdjecie/650666d72c51f7f9 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Grudzień 18, 2015 MIGDAŁOWE GWIAZDKI 25 dag maki pszennej 10 dag migdałów 20 dag masła 2 żółtka 7 dag c.pudru 7 kropel olejku migdałowego Migdały sparzyć,obrać ze skórki i posiekać blenderem. Z wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć je na 2h do lodówki.Rozwałkować na grubość 5 mm.Wykrawać foremką i piec na papierze 10 -15 min w 180 st.Posypać c.pudrem. http://www.fotosik.pl/zdjecie/47fa50987d75bbf8 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lobuziara343 0 Napisano Grudzień 23, 2015 Od jakiegoś czasu moim ulubionym ciastem jest placek dyniowy. A wszystko dzięki mojemu synkowi, który musiał do przedszkola na Halloween przygotować straszną dynię. żeby się środek nie zmarnował musiałam coś wymyślić. W internecie znalazłam przypadkiem na stronie polomarketu ten nieziemski przepis na placek dyniowy. Szkoda, że już trudno znaleźć dynie w sklepach http://www.polomarket.pl/pl/slodkie/pumpkin-pie.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Czerwiec 23, 2016 taki słodki temat... tyle teraz owoców, może jakieś nowości macie w tej kwestii?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Czerwiec 23, 2016 nic...? nawet takie maluskie ciastunio z truskaweczunia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 17, 2016 nn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość olka879 Napisano Październik 11, 2016 Mniaaam to jest ciasto dyniowe ;) Znalazłam ten przepis na https://www.przepisy.pl/przepis/dyniowe-ciasto-na-halloween Myślę, że wiele osobom będzie smakować. Wygląd też jest ciekawy, ale można dowolnie modyfikować dekoracje. Nic trudnego :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 11, 2016 Do czego można wykorzystać nadziewane czekoladki truflowe i takie z bombonierki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 12, 2016 ja z takie czekoladki (tylko jak za duże to kroję) albo ptasie mleczko wrzucam na góre ciasta czekoladowego i przykrywam bitą śmietaną, fajna niespodzianka jak sie je Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 26, 2016 Macie ochotę na pyszne torciki? Zapraszam na www.kawalciacha.pl Przepisy, filmiki instruktażowe i mnóstwo inspiracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość TarteLove_ Napisano Listopad 4, 2016 zapraszam do polubienia mojej strony https://www.facebook.com/TarteLove_-1183247695122196/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Listopad 24, 2016 Polecam Sernik korzenny SPÓD 3 szkl. mąki pszennej 2 jajka 200g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 przyprawa do piernika MASA SEROWA 1 kg białego sera 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 6 jaj 2 budynie waniliowe lub śmietankowe DODATKOWO 400 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie Przygotowanie Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło. Ser zmielić jedno lub dwukrotnie. Można użyć też zmielony z wiaderka. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ser cały czas ubijając. Dodać budynie. Ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wyjąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować. Przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej pierniczki i wyłożyć resztę masy serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, by wystygło. Więcej ciekawych przepisów na http://smaker.pl/kucharz-slodka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach