Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malootka

mała macica - ma ktoś ten sam problem?

Polecane posty

Witam! Z góry zaznaczam, że to poważny temat. Ostatnio już od drugiego ginekologa usłyszałam to samo - że mam \"malutką\" macicę jak na swój wiek (22 lata). Niewiele udało mi się ponadto z niego wyciągnąć, zapisał mi Diane 35 twierdząc, że jeszcze jest szansa, żeby hormonami pobudzić ją do rozrostu. A teraz się zastanawiam co jeszcze mogę zrobić i jakie to może mieć dla mnie konsekwencje? Nie dam rady w przyszłości donosić ciąży? Może ktoś miał/ma ten sam problem i może mi coś na ten temat powiedzieć?

Gość Merighold
Przede wszystkim idz do lekarza, ktory zrobi Ci USG, dokona pomiaru macicy i rzetelnie wyjasni czy macica jest naprawde nie dosc rozwinieta, czy po prostu mniejsza. Moja macica tez jest mniejsza o jakies 2 cm niz powinno byc wg standardow. Moj gin powidzial, ze taka moja uroda i juz.Nie mialam problemu z zajsciem w ciaze i jak dotad (jestem w 15tc) wszystko jest OK. O ile mi wiadomo to w donoszeniu ciazy wazniejsza jest dlugosc szyjki macicy a nie wielkosc samej macicy. Przeciez ona i tak ulega rozciagnieciu.

Gość ej sorrrrrrrrrrrrrrrrry
ale ja mam macice ok. 3x4 cm i mam 21 lat:o I jakoś nikt mi nie mówił, że jest ZA MAŁA....

Gość 111111111111
moja pani ginekolog powiedziała ze mam małe narzady wewnetrzne bo jestem drobna osoba...a poza tym macica podczas ciazy powieksza sie

no cóż ja tylko powtarzam to co powiedział mi już drugi lekarz, za pierwszym razem to zignorowałam (a szkoda...), ale za drugim dało mi to do myślenia, za kilka lat chcę się starać o dziecko a tu nie dość, że mam problemy hormonalne to jeszcze mi lekarz mówi, że macica jest \"malutka\". Merighold --> dzięki za radę. chodzi o takie usg normalne (na brzuch)? bo póki co mam dostęp do ginekologa z usg w postaci głowicy dopochwowej i badanie jest od ręki. na takie \"brzuszne\" są niestety terminy, ale skoro tak radzisz to jakoś to załatwię. a jeśli faktycznie jest ZA MAŁA ta moja macica to jest szansa, że tabletki hormonalne pobudzą ją jeszcze do rozrostu (lekarz twierdzi, że przed 25 rokiem życia mam jeszcze na to szanse, ale nie wiem czy to nie bujda)? dziękuję wam bardzo za odpowiedzi, może jeszcze ktoś coś wie na ten temat?

jak byłam pierwszy raz u gina tez mi tak powiedział fakt brałam diane ale na co innego ale dzis mam córuchne wiec chyba to nie rzutuje na płodnosc choc moze byly takie przypadki

Z kobietą w ciąży dzieją się takie cuda, ze na zapas nie masz co się martwić. Ja miałam zawsze za dużą, co poszłam do lekarza to mi mówił , ze jeste m w ciąży, macicę siodełkowata i takie tam ... A teraz mam 17 letnią piekną córkę - ciąża była bezproblemowa.

Gość Merighold
Malootka, mnie lekarz robil usg przez pochwe. Jak widzisz duzo dziewczyn ma mniejsza macice i to nie stanowi zadnego problemu. Ale jesli to Cie uspokoi idz do lekarza, mam nadzieje, ze trafisz na takiego, ktory Ci wszysko rzetelnie wyjasni, a nie wystraszy :D

Gość ale co to znaczy ZA MAŁA
podaj wymiary:o Moja też ma 3,5 cm:o i jakoś jest ok.

nie wiem jakie mam wymiary macicy, bo lekarz mi tego nie powiedział... i ten i poprzedni tylko wspomnieli, że \"macica jest malutka\" ;/ dziękuję wszystkim za rady, na pewno skorzystam z opcji z usg żeby wiedzieć co robić dalej:)

Gość taka twoja uroda
swiadczy to pewnie o małej ilosci hormonów w twoim organizmie. Pewnie masz mały biust prawda? czesto do tego macica jest mała. ile masz wzrostu?

biust mam faktycznie niewielki, takie małe B... do tego 158cm wzrostu. z hormonami faktycznie jest coś nie tak, bo zawsze miałam problemy z cyklem. liczę, że tak jak mówił lekarz, diane35 coś pomoże

Gość taka twoja uroda
no tak, po prostu masz mało estrogenów lub niewłaściwa relacjia estrogenu z progesteronem. Osobiscie odradzam Diane. Ma bardzo dużo skutków ubocznych, powoduje strasznie wypadanie włosów. Dobre jest Jeanine (to pigułki które również mają większa dawke estrogenu bo 3mg, diane 3,5) i do tego mają one jeszcze działanie antyandrogenne. Natomiast bedziesz się po nich żle czuć-możesz być ciągle głodna i mieć uczucie mdłości w nocy.

Gość ja brałam diane i nie miałam
ŻADNYCH skutków ubocznych. Nic mi nie wypadało itd. A pomogła mi na co miała pomóc. Wszystko zależy od poziomu hormonów danego człowieka. Trzeba zrobic badania a dopiero potem coś brać.

ja już jestem w trakcie brania diane35, a dokładnie w połowie 2 opakowania. początkowo czułam się nienajlepiej, bardzo mnie mdliło. ale to przeszło pod koniec 1 opakowania. teraz nie obserwuje żadnych skutków ubocznych. badania hormonów nie robiłam ze względów finansowych (lekarz skierowania nie chciał dać, twierdząc, że to nie jest konieczne). zrobiłam tylko próbę wątrobową i badanie na krzepliwość krwi. wyniki w normie, niedługo je powtórzę. aha, lekarz proponował też yasmin, ale ze - znów ze względów finansowych - zmuszona byłam wybrać jednak diane. mam nadzieję, że się nie przejadę ;/

Gość Zalamla
dzis lekarz podczas badania \"recznego\"orzekl ze mam mala macice.Sek wtym ze jak badalo mnie dwoch poprzednich to nic o malej macicy nie wspominali.Jeden z nich robil mi usg chyba z 10 razy ze wzgledu na podejrzenei zapalenia przydatkow i tez nic nie wspomnial o macicy. Czy mozliwe jest to ze badajac przydatki nie zwrocil uwagi na macice na to ze jest mala?

Ja mam. Urodziłam normalnie dwoje dzieci. Problemem były - i to aż do drugiej ciąży - bolesne miesiączki, podobno spowodowane jej \"małością\". W sumie nie ma się czym przejmować, naprawdę.

Gość Zalamla
mnie sie lekarz tez pytal czy mam bolesne miesiaczki- u mnie jest tak ze tylko pierwszy dzien zawsze mam bole potem juz spoko.Kazal mi tez odsawic tabletki bo to tylko pogorszy sprawe. Na zdrowy rozum w ciazy macica sie pwoieksza wiec sie tym pocieszam.

Witajcie, mam 20 lat, jeszcze nie współżyłam, wybrałam sie do lekarza z powodu zbyt rzadko występujących miesiączek. Niestety lekarz nie mógł przeprowadzić na mnie USG dopochwowego, więc zbadał mnie przez powłoki brzuszne. Poinformował mnie, że mam małą, "dziewczęcą" macicę, 27mm, liczne pęcherzyki o średnicy 2mm. Jutro mam wizytę u ginekologa, ale bardzo się martwię. Zaznaczam, że nie przyjmuję żadnych hormonów. Co o tym myśleć? Błagam, pomóżcie...