Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przed slubne pytania

jak obnizyc koszty do minimum wesela,koszty???

Polecane posty

witam wszystkie pewnie jak wiekszosc z was mam problem z finansami na wesele.Chcialabym by bylo ladne ,by byli wszyscy czyli 60 osob ale jakos skromnie. Czy jest mozliwe zmiescic sie do 10tys(juz bez sukni i dodatkow- to rodzice kupia) ile wydajecie na kwiaty,fotografa,sale,orkiestre,alkohol i inne rzeczy?Na czym mozna oszczedzic, co mozna taniej zrobic- by nadal tanio bylo.Poprosze o wasze rady

Gość jest tu ktos jeszcze
1 bukiet ..., nie zamawiam w kwiaciarni, tylko kupuje prostą wiązanke za 30 zamiast 200 zł... 2 kościól ubieram sama, wstążki na ławkach i bukiet na ołtarzu 3 fotograf...u mnie rodzina robi zdjecia cyfrówkami, a fotograf tylko w kosciele-ale i z tego mozna zrezygnowac. potem drukujesz najlepsze zdjecia, wklejasz do fajnego albumu... 4 sala i orkiestra to juz wiekszy problem-trzeba poprostu szukac niedrogich 5 alkohol mozna kupic tańszy, zamiast lepszy!ja tego za bardzo nie popieram...)albo spirytus rozrobić..bleee...

pierwsze 3 pomysly swietne .Co do kwiatow to masz racje wystarczy powiedziec na jaka okazje to cena przynajmniej o 100 w gore idzie.Kosciol mozna fajnie i tanio przystroic to fakt.Juz mam pomysl jak :) nad swoim fotografem juz myslalam.mamy chlopaka znajomego ktory by porobil za 100 zdjecia w 2 dni a oprocz tego by sie bawil z nami ;) tylko kamery nie ma .... a u mnie nikt nie ma w rodzinie.Co do alkoholu to z czech bedziemy zwozic chyba bo tam taniej...a do Czech niedaleko,Albo jakas hurtownia.A ile trzeba tak na 60 osob.Aczy robic 1 dzien czy 2 dni sa konieczne ?

a co do sali myslalam o sali w strazy pozarnej.takiej rewizie strażackiej.tam jest kuchnia,wiec gotowac jest gdzie,kucharki by sie zamowilo....kelnerki 3 i chyba by wystarczylo. co myslicie

ostatnio coraz mniej osób robi 2 dni, jak zrobisz 1 dzień to koszty odrazu beda mniejsze, i napewno jak sama robisz a nie w lokalu to bedzie taniej duzo. moze warto tez pomysleco potwierdzeniach, bo naszykujesz na 60 osob a przyjdzie 40...

Gość przedweselna rada
plany sa na grudzien przyszlego roku wiec duuuzo czasu jeszcze. Ale juz staramy sie mniej wiecej obliczyc ilo co wyjdzie.Co do potwierdzen to na 99% te 60 osob bedzie bo to najblizsi ktorzy juz chca isc na wesele :P ale pomysle nad tym bo to dobry pomysl

Gość przed slubne pytanie
ta u gory to tez moja wypowiedz tylko nicki pomylilam :P

dopiero za rok, toduuzo czasu jeszce moze i ja sie zdecyduje za rokw grudniu:)

Gość przed slubne pytanie
fajnie by bylo - razem koszty bysmy obnizaly.Ja chcialam na marzec ,ale winansowo rady nie damy.dopiero 6 tys jest :( a to kropla w morzu potrzeb z tego co tu czytam

a kiedy zamierzasz zacząc nauki itp i całą formalna reszte

ja chce isc z moim na takie weekendowe spotkanie przed malzenskie.kilka godzin od razu pod rzad ale w 1 weekend wszystko masz zalatwione :P

ja tez w malym mieszkam :) ale jedziemy do wiekszego 30 km od nas .tam jest cos takiego.Popytaj .A wesla u mnie robic nie bede.Ksieza problematyczni

Robiłam sama dekorację na samochód. Wystarczy kupić kilka sztucznych kwiatów (tylko, żeby nie wyglądały zbyt mocno jak sztuczne)m jakieś gałązki i wstążki. Czeskiej wódki nie polecam, już lepiej rozrabiany spiryt. Ja też mam blisko do Czech, ale wśród znajomych czeska wódka ma złą opinię, głowa po niej boli strasznie. Etykietki na butelki kup na Allegro (zakrętki też), wyszło połowę taniej niż w sklepie. Ubieranie kościoła samemu to tez dobry pomysł. Kupisz trochę kwiatów w kwiaciarni, trochę ładnych wstążek w pasmanterii i już. I proponuję dobrze policzyc ile żarcia i picia na głowę, bo zawsze jest tak, że mnóstwo tego zostaje. Ja mi jeszcze cos do głowy przyjdzie, to napiszę.

Gość tez mi sie tak wydaje
ale chyba zakretki i naklejki to zbędny pomysł, bez tego sie mozna obejść, zwłaszcza jeśli sie tnie koszty:) My jeszcze te kokardki dla gości robilismy sami, kupione to byłby koszt około 100 zł(dla 130 osób), nas kosztowału 12 zł...kupilismy wstążke, do tego perełki i szpilki, i gotowe:)

kwiaty - 60 zł (wiązanka w kwiaciarni, ale takiej malutkiej, sprawdzonej :) ) fotograf - znajomy nam robił w prezencie ślubnym+ rodzina cyfrówkami sala - 1400 zł ( 1000 wynaęcie, 400 kaucja, która w sumie poszła na rachunki za prąd, wodę, troszkę stłuczonych talerzy), ale salę mieliśmy dużą, bo wesele na 120 osób orkiestra- na dwa dni zabawy 1550 zł (szukaliśmy taniej,a zespół był sprawdzony, bo wczesniej grał na weselu mojego brata :) 3 osoby w zespole, mogliśmy zdecydować się tylko na 2 to byłoby za 1100zł) alkohol - oryginalna polska wódka kupiona w markecie na promocji :), chyba po 15 zł za połówkę (nie pamiętam dokładnie, nie pamiętam też nazwy, bo to nie była jakaś znana wódka,ale była 40% :) ) napoje kupliśmy tez w markecie na promocji wodkę i napoje kupowaliśmy wcześniej po trochu (czekaliśmy na te właśnie promocje :) ) naklejek na wódkę nie kupowaliśmy, bo po co?dla nas to był zbędny wydatek samochód do ślubu - wiózł nas znajomy (męża wujek, akurat sobie nowego mercedesa sprawił, więc go \"wykorzystaliśmy\" :) przybranie na samochód + dekorację sali kupiliśmy w hurtowni kucharka+jedna pomoc i 3kelnerki - 1500zł za dwa dni :) ogólnie też cięliśmy koszty gdzie się dało. w sumie za wesele na 120 osób, już z ubraniami moimi i męża wydaliśmy 18 tyś :)

napisałam o etykietkach i zakrętkach, ponieważ u mnie był rozrabiany spirytus na weselu i chyba tak głupio postawić \"gołe butelki\". Ale jak ktoś kupuje wódkę, to etykietki i zakrętki są zbędne. Kotyliony równiez robiłam sama. Zapłaciłam za wszystkie materiały ok 20 zł i zostało mi jeszcze duzo tasiemek i materiałowych kwiatuszków. Tasiemki przydały się jeszce do przywiązania balonów do samochodów. Jesli chodzi o samochód, to wiadomo, najlepiej poprosić kogoś z rodziny albo znajomego.

macie duzo fajnych pomyslow :) napewno jak juz bede zaczynac planowac dokladnie slub wezme je pod uwage :) 120 osob z sukienka 18 tys - hmmm ja bede miala jakies 60 osob wiec mozliwe ze zmieszcze sie do 10 tys. + moj stroj-bo to licze jednak osobno.Ja bede 3 kucharki potrzebowac i 3 kelnerki-ale po znajomosci to.stroic sale bedzie mial kto,wiec i auto i kokardki tez zrobia :) co do etykietek chyba macie racje my narazie o soplicy myslimy.wiec tam nie potrzebne beda. A czy mieliscie kamerzyste? ile wychodzi .Zdjecia cyfrowka znajomy nam zrobi wiec zle nie bedzie,a przez 2 dni zdjec mase bedzie.Ale problem z kamerzysta.Mozna zamowic tylko kamerowanie?ile wtedy wyjdzie

U nas oszędności mają polegać na: -> samodzielnie zrobionym bukiecie - coś w rodzaju tego bukietu z linka http://img512.imageshack.us/my.php?image=448p81123lx3vf.jpg Materiał będzie taki sam jak ten z któego będzie uszyta moja sukienka. -> suknie ślubną uszyje mi znajoma krawcowa (jestem pewna, że wyjdzie piękna bo szyła podobną sukienkę dla swojej córki na studniówkę) -> nie będzie kamerzysty (nie przepadamy za tego typu atrakcjami, a jak już będziemy mieli ochote na jakiś filmik to możemy nasza kamere dać komuś ze znajomych i niech sie pobawia w robienie filmu z przyjecia bo nie chcemy miec kamery w kosciele) -> samochód będzie od kogoś z rodziny albo nasz, nie wiem czy zdecydujemy się na dekoracje (może wykorzystamy takie które są \"w rodzinie\" albo kupimy coś na spółke z moim bratem który żeni się 7 tygodni po moim ślubie) -> zastanawiamy się jeszcze nad zaproszeniami, miały być z papieru czerpanego, ale ponieważ lista gości trochę się nam rozrosła to nie wiem czy nie zdecydujemy się na jakieś tańsze bo wychodzi nam duża suma za same zaproszenia (początkowo miało być max. 50, a teraz to coś ok. 110 osob).

Gość Radząca
Hej my mieliśmy ślub w sierpniu i tak po pierwsze salę bardzo ładną i elegancką wyszukaliśmy w mniejszej miejscowości czyli jakieś 20 minut drogi od naszego miejsca zamieszkania płaciliśmy 110 zł za osobę w połowie wesele finansowaliśmy sami nie było poprawin ale za to wesele skończyło się o 6rano, samochód był pożyczony od znajomych -przystrajaliśmy sami, zaproszenia robiliśmy sami, noclegi w akademikach zapewniliśmy gościom gdyż połowa była przyjezdna suknia w granicach rozsądku1300zł garnitur też. Najdrożej wyszedł nas zespół 1400 zł ale na tym sie nie da oszczędzić jeśli goście mają się dobrze bawić i oczywiście alkohol i napoje przeszło 2000 tysiące.Wesele robiliśmy na 50 osób. Fotograf 1000 zł ale to reportaż z całego wesela i kamerzysta 300 żl ale todo pierszwego tańca tak chcieliśmy rodzinka wzieła kamerkę i przez to zaoszczedziliśmy ponad 1000 zł a i tak mamy całe wesele pozdrawiam serdecznie ;)

dzieki za rade.naprawde widac ze idzie cos tanio zrobic :) ( w miare taniej) a co z jadlospisem.co byscie polecily?ciasta lepiej piec samemu czy zamowic?jakie potrawy ?

czy li tak sala ok 500 zl(po znajomosci) 2000 alkohol 60zl * 60 0s0b wyzywienie 3600-powiedzmy 4000 samochod swoj wiec paliwo jakies 50 zl :) orkiestra 1400 powiedzmy kamerzysta(tego niewiem)zdjecia swoje wiec ok 200(tak mysle)dodatki ,przystrojenie sali.zaproszenia,kwiaty wszystko samemu do 1000 (tak mi sie wydaje) czy zapomnialam o czym (nie licze stroju )dalabym rade do 10000 tys :)

Gość dominiczka201
ja mam pytanie co z dekoracja sali?warto porywac sie z motyka na slonce i dekorowac ja samemu czy lepiej wypozyczyc gotowe dekoracje bo na internecie pelno firm dekorujacych ale zadna nie ma cennika wiec chciala bym wiedziec czy ktos dekorowal sam i jakie to byly koszta!co do dekoracji kosciola to mam taki pomysl znajomi podsuneli zeby dowiedziec sie ktore pary w tym samym terminie biora slub i przystroic koscio wraz z nimi a koszta podzielic na spolke to chyba uczciwe rozwiazanie

Gość a ja mam takie
W OGULE GO NIE WYPRAWIAC :d oSZCZEDNOSC 100 % :p

Gość MARCUS
Włącze się do dyskusji... Najprościej będzie jak zrobisz wesele w niedużej restauracji poza sezonem np w marcu, listopadzie - zawsze uda się ci dogadać z szefostwem lokalu, bez problemu znajdziesz zespół, dj, kamerzyste i fotografa za znacznie mniejsze koszty niż w sezonie. Można zaoszczędzić kase na zespole biorąc niedrogiego dj. W fotografii znajdź takiego człowieka co da ci zdjęcia na dvd bez albumu. Kamerzyste poszukaj w małych miasteczkach i na wsiach poza mazowieckim, śląskim i małopolskim województwem - w innych regionach kraju jest znacznie taniej.Suknie wypożycz, koleżakna cię uczesze i zrobi make up.....a na wesele pojedź własną furką z wstążeczkami - bez kwiatów. Pozdro Marcus http://videobeta.com/

Gość dziabong
Zaproszenia też możesz zrobić sama wystarczy chęci. My obrączki robiliśmy ze "starego zlota" które przyszły dostal po dziadku jakieś sygnety i z tego zrobili nam sliczne obrączki koszt całkowity 117 zl zamiast 1000. Tez polecam jak masz oczyiscie złoto którego nie nosisz. jak masz fotografa to po co ci kamerzysta? i tak tego się nie ogląda wiecej niż 5 razy. My poprosilismy kolegę o filmowanie kościoła, błogosławieństwa TYLKO. Nic wiecej reszta to są fotki,

Gość dziabong
a co do kamerzysty - na targach w katowickim spodku za filmowanie i fotki jeden dzień liczyli sobie od 2 500 w gorę. Same fotki od 1 500 i kamerzysta tez 1 500 ale jak razem to taniej. Głupota my mmay młodego fotografa cena 550 zł 1/3 tego co miało być. Sukienkę też mozna od kogoś odkupić bardzo ładną. Tutaj tego znajdziesz mnóstwo.

Pytanie czy warto się rozpędzać z salą i orkiestrą przy małej liczbie gości? Też robię wesele na około 50 osób i tzw. \"znawcy tematu\" odradzali mi zbytni rozmach.

Nie musisz brać dużej sali i zespołu liczącego cztery osoby :) Nawet dwie osoby są w stanie \"pociągnąć\" całe wesele, o ile nie planujesz zbyt długiej zabawy ;) Dobry zespół zawsze będzie miał przewagę nad DJ\'em choćby pod tym względem, że muzyczna oprawa wesela \"tradycyjnego\" nikomu nie skojarzy się z dyskoteką i pozostawi niezatarte wspomnienia. Zaznaczam, ze chodzi mi o dobry zespół, nie o chałturników.

Gość superTata
a my właśnie przy weselu na 60 osób nie oszczędzaliśmy na kapelę i wydaliśmy na nią 2500 zł. Bo to właśnie kapela nakręca wesele. Gitara, perkusja, bas, keyboard i wokalistka. i było super. Jeśli już oszczędzać to suknia, moja żona kupiła na allegro za 650 zł, fotograf 500 zł. Można zrezygnować z kamerzysty, bo po co on? ile razy obejrzycie kasetę z wesela? Obrączki za 750 zł.