Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda mamuska

dziecko idzie do przedszkola 1 raz wasze doswiadczenia pomocy!

Polecane posty

Gość mloda mamuska

do tej chwili byłam spokojna moj syn jutro idzie pierwszyraz do przedszkola w listopadzie bedzi miał 5 lat kolezanka mi powiedziała ze bedzie mu bardzo trudno sie odnalezc wsrod innych dzieci bo one chodza od złobka a on dopiero teraz bardzo sie zmartwiłam chyba nie zasne czy ktos ma dziecko w podobnym wieku i sytuacji albo jakies doswiadeczenia w tej kwestii? :-0

Moja córa ma 2,8 roku i też idzie do przedszkola, koleżanki córka ma 4,5 roku i tez pierwszy raz pójdzie do przedszkola. Więc nieprawda jest, ze dzieci chodzą tam od żłobka. Jeśli Twój syn jest kontaktowy, to na pewno szybko znajdzie sobie towarzyszy zabaw i się zaklimatyzuje. Nie martw się na zapas.

Gość mloda mamuska
On bardzo szybko nawiazuje kontakt i nie stroni od innych dzieci chetnie sie dzieli zabawkami bo tak go uczyłam ze nie wolno byc samolubem choć martwie sie bo ma nie wyrazną mowe i to moze utrudniac kontakt z innymi dziecmi :( czy wszystkie dzieci w jego wieku mówia juz bardzo wyraznie i płynnie? bylam taka spokojna ale ta rozmowa ze starsza kolezanką wyprowdziła mnie z równowagi :(

Gość Mama 2 uroczych urwisów
taki topik już jest!!!!

Gość mloda mamuska
kolezanka tez radziła abym dziecko zabrała po 3 godzinach do domu bo jak bedzie za długo to sie znudzi i nie bedzie chcial tam 2 raz wrocic czy wy tez w ten pierwszy dzien zabieracie dzici po 3-4 godzinach?

WsZystko zależy od dziecka. Niektóre tęsknią już po dwóch godzinach, inne po osmiu nie chcą iść do domu :-). To, ze niewyraźnie jeszcze mówi, to można obgadać z opiekunką grupy, zeby w razie czego wytłumaczyła dzieciom, ze np. Twój synek ma chore gardło i nie może wyraźnie mówić. Dzieciom takie proste wytłumaczenie wystarcza. Poza tym On nie wyraźnie mówi, inne dziecko nie potrafi wiązać butów, jeszcze inne nie umie jeść widelcem..... Nie przejmuj się tym zbytnio. Pięciolatki są czasem mądrzejsze niz nam się wydaje :-))

Gość mloda mamuska
wielkie dzieki troche mnie uspokoiłaś bo juz widziałam to wszystko w czarnych barwach z wyjątkiem nie wyrazniej mowy radzi sobie z jedzeniam ubieraniam i innymi rzeczami mam nadzieję ze w grupie szybciej zacznie mówic wyrazniej