Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katastroffa

szybki prosty tani obiadek

Polecane posty

dzieki :) to sie nazywaja korepetycje z kuchni ;) jakby Ci przyszedl do glowy jeszcze jakis fajny przepis, daj znac -i tak bede Cie wzywac, jak mi sie te skoncza :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmmm ja mam glowe pelna pomyslow wyprobowana na wielu osobach bo nie lubie tradycyjnego mielonego czy schabowego. tak ale czasmi lubie wydziwiac w kuchni. a te placki z serem zotym sa super maja fajny smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam problem taki, ze jestem z domu, gdzie jedzenie zawsze sie robilo szybko i prosto, ale niestety czesto wiazalo sie to z tym, ze bylo z tytki, z mrozonki lub inne takie. moja mama nie lubi gotowac, i stara sie sobie zycie ulatwiac. a ja wlasnie chcialabym sie czegos nauczyc, bo az wstyd mi sie przyznac przed sama soba, ze nie mam zadnego pomyslu na obiad, a jak juz wymysle, co bym chciala zjesc, to i tak nie umiem sobie tego zrobic :/ i daltego jak sie juz zmibilizuje, mam troche czasu (jak dzis) chetnie sie biore za probowanie czegos nowego :) z tym, ze nie lubie wtedy gotowac dla kogos, bo sie boje, ze mi nie wyjdzie, i inni beda glodni chodzic ;) dlatego chetnie przyjme kazdy przepis - nawet nie musza byc takie calkiem proste - tylko zeby nie trzeba bylo umiec nie wiadomo czego.. w sumie gotowanie nie jest chyba takie trudne, co? :D pozdrowionka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale te co ja ci podaje sa fajne a latwe i szybkie lubie siedziec w kuchni ale lubie tez zjesc szybko cos a nie mam ochoty na kotlety codziennie. czasem uzywam z proszku cos ale np po to ze tam sa juz gotowe mieszanki przypraw. soszy szczegolnie. a jesli chodzi o mrozonki to ejdynie warzywa mrozone:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no co ty zawsze mowie o tym moim kolezankom ktore twierdza ze nie potrafia gotowac troche checi i pomyslu i zawsze wyjdzie. ja nawet chleb sama robila.:D ale nie umiem robic biszkpta:Dto dla mnie za wysokie umiejtnosci zeby to zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a mi biszkopt nieraz wyszedl :D ale to dlatego, ze nie wiedzialam, ze trudno jest go zrobic - teraz juz wiem, i rzadziej mi wychodzi :) moze dlatego, ze rzadziej tez probuje ;) dzieki Ci wielkie za te wszystkie propozycje - na pewno bede dzialac :) dzis juz nie, moze jutro, a jak nie, to najpozniej za tydzien :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehehe to dzialaj dzialaj i jak cos to zapraszam chetnie pomoge a moze ty mi podrzucisz jakies fajne pomysly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zanim ja dojde do tego, zeby miec swoje pomysly, troche czasu minie ;) na razie sie zadowalam robieniem czegos, co juz wymyslili inni :D znikam stad na razie, moze jeszcze bede wieczorkiem. papa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prosta i pyszna potrawa- omlet. Dodatki dowolne, choć mój ulubiony to z kielbacha swojską i dużą iloscią szczypiorku, zjadam z keczupem Wszelkie lecza i fasolka po bretonsku- dużo dobrych rzeczy razem wzięte musi dać dobry wynik nawet jeśli kucharz nie ma zbyt dużego doświadczenia :) Ogólnie nauke gotowania (ktory to etap jeszcze długo potrwa)zaczęłam od piersi z kurczaka- i to był dobry wybór. 1. na pewno będzię miękka 2. jest sama w sobie nieco mdła wiec bardzo przyjemnie uczy sie na niej trudnej sztuki przyprawiania bez glutaminianu 3. pasuje do wielu potraw o różnym stopniu trudności

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żeby nie być gołosłownym- proste, tanie i dobre żarcie jednogarkowe coś a'la leczo: Bierzemy dosć duży gar, najlepiej taki z teflonem (nic nie przywiera). Na spód rzucamy kiełbasę 2-3 sztuki z cebulką (ilość zależy od stopnia "lubienia" ale min 1 sztuka) pokrojoną w piórka- i podsmażamy. Kiedy w kuchni roznosi się miły aromat, my kroimy warzywa- 2 marchewki, seler i pietruszkę- można w kostke, można w słupki. Dorzucamy do gara, wlewamy 1/2 szkl wody, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie ze 3 sztuki- przykrywamy pokrywką- ma sie dusić. teraz czas na paprykę- kolor i rodzaj zależy od lubienia, ale min to jedna czerwona- kroimy i wrzucamy do gara. Następnie obieramy i kroimy pieczarki, oczywiście wrzucamy do resztyu warzyw. Jak już warzywa będą miękkie (polecam sprawdzać na papryce i marchewce) to dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (w garnku powinno byc trochę sosu warzywnego- jeśli jest go za dużo należy odparować), zagęszczamy mąką (najpierw rozrobić z zimna woda), zagotować przyprawic (sól, pieprz, sos sojowy, może byc mieszanka chinska). Zjadać z chlebem bądż ryżem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaś kaś
placki z dyyynią !!!! kawałek dyni mąka - ok 2 szklanek 2 jajka trochę mleka trochę oleju wszystko mieszasz razem - ma być takie gęste ciasto naleśnikowe (dynie trzeba zetrzeć na tarce i dodać na końcu), i hop na patelnię.... całość zajmuje ok 25 min jak Ci się spieszy... sama jestem kuchenny gamoń, a mi wyszło, bo proste jak budowa cepa :) smacznego i pozdrawiam!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sos: cukier - 2 łyżeczki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 2 łyżki margaryna - 1/2 kostki papryka mielona słodka - 2 łyżeczki pieprz czarny - 1/2 łyżeczki sól - 1 łyżeczka kostka rosołowa woda - 3 szklanki Zagotować. Naczynie żaroodporne posmarować Kasią, następnie rozsypać surowy ryż (ja daję 2-3 torebki), na to 2 cebule pokrojone w talarki, na to skrzydełka, ok. 1kg (ja skrzydełka kroję na pół). To wszystko zalać sosem i wstawić do piekarnika na godzinę (180 stopni). Pychotka! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli lubisz ostrzejsze dania, to zamiast koncentratu dwie łyżki ketchupu pikantnego, polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beata452
A ja zwykle wrzucam warzyw mrozone do garnka( parowar philipiaka) nastepnie robie sos maslany i wychodzi mi pyszny obiadek i jak szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię tak
szybko, tanio, smacznie i łatwo a do tego sycąco - dużą cebulę w piórka, zalać wrzatkiem, po chwili odcedzić, na łyżkę oleju razem z paskami szynki, dodać pieczarki albo plastry pomidora, doprawić ziołami, posypać starym serem, zalać rozbełtanymi jajkami. Smażyć na malutkim ogniu aż jajka się zetną, nie mieszać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żarloczna piranio zrobilam wczoraj an obiad Twoja zapiekanke....i musze Ci ogromnie podziekowac, bo to chyba najlepsza zapiekanka jaka w zyciu jadlam:) Polecammmmmmmmm!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ironiella
Mój ekspresowy sposób na obiad, to makaron z łososiem.Gotujemy makaron(najlepiej świderki)- ilość wedle uznania. A w rondelku robimy sos - podgrzewamy 250ml śmietany"do zupy", dodajemy do tego pokrojonego w małe kawałeczki wędzonego łososia( sprzedawane są na tackach). Chwilę mieszamy, możemy dosolić, ale z tym trzeba uważać, bo łosoś jest słony; dodajemy pieprz. Czasem dorzucam czarne oliwki. Prosty, szybki(gotowy w 10 min) i pyszny obiad/kolacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×