Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isnspsk

mj synek ma 2 lata i 2 miesiace i nie mowi

Polecane posty

Gość isnspsk

powie mama,tata,baba,jajo itp,nasladuje zwierzatka,ale nie mowi:) czy wasze dzieci tez tak pozno zaczynaly gadac?bo ja juz nie wiem czy to tylko on tak ma czy jak:)

Gość a moze tak
chlopcy ogolnie zaczynaja mowic pozniej... nie daj sobie wmowic, ze jest opozniony, wrecz przeciwnie, dzieci zaczynajace mowic pozniej sa ponoc inteligentniejsze i maja sporo talentow, z muzycznym i matematycznym na czele :)

Gość nie ma reguły
moj zaczęł bardzo wczesnie a teraz jest bardzo małomowny. Corka kolezanki w wieku 4 lat i od tej pory gada jak najęta. Chyba kazdy z nas ma swoje w zyciu do przegadania.

Mój synuś też do 3 lat tylko mama , tata , baba , itd. skończył 3 lata z dnia na dzień zaczął pięknie mówić i faktycznie skończył już 3 klasę nie ma problemów w szkole ma zdolności do języków obcych, matematyczne .

Gość a co mnie to obchodzi
? :-O

Gość isnspsk
Boze:)jak cudownie to od Was slyszec:) najbardziej w tym wszystkim nakreca mnie chyba moja mama,pytajac sie przy kazdej rozmowie:czy on juz mowi?bo jego koledzy ,kolezanki juz dawno. nawet mnie to boli,gdy to slysze,ale coz poradzic. podnioslyscie mnie na duchu:0dziekuje Wam kochane:)

Gość isnspsk
aswoja droga,ze tez podszywaczom chce sie wchodzic na nudne tematy o dzieciach,ich mowie,kupkach i jedzonkach;)

Gość jak moja córka miała
4 latka to jej rówieśnik mówił zaledwie pojedyńcze słowa-teraz jest dorosły i bynajmniej nie jest niemową!Normalka u chlopców

Gość Misia_Kasia
Ja podobno miałam prawie 4 latka jak zaczęłam mówić.Jestem już dorosłą kobietą i wszystko jest ok. Widocznie na każdego przychodzi odpowiednia pora.Głowa do góry. Pozdrawiam!

Gość a swoją drogą
nie zawadzi sprawdzić czy nie ma zbyt krótkiego wędzidełka przy języczku może to sprawiać kłopoty, ale po podcinaniu wszystko jest ok

Mój synek też mówi malutko. Włściwie tylko: mama, tata, ne=nie, aha=tak :D, ne ma=nie ma, bumbuma = samochód, tiu=tu i tam. To cały jego repertuar :O i w kółko to samo.

to może wypowiem się jako logopeda... Myślę, że nie musisz się narazie przejmować...dzieci mogą nie mówić nawet do 5 roku życia, a związane jest to z tzw.mielinizacją. Polega ona na tym, że w mózgu tworzą się osłonki mielinowe, które otaczają nerwy łaczące korę mózgową z korą czuciową narządów artykulacyjnych i dziecko nie zacznie mówić dopóki te osłonki się nie wytworzą (działa to na zasadzie normalnego kabla, który też jest otoczony taką osłonką = izolacją i żeby kabel przewodził prąd musi być osłonka). Opóźniona mielinizacja dotyczy w większości chłopców i zazwyczaj dzieci zaczynają mówić do 5 roku zycia, ale uważam, że powinnaś być czujna a może nawet dla uspokojenia siebie możesz się wybrać do logopedy, bo przyczyną niemówienia może byc też słaby słuch dziecka... a logopeda wybada i w razie potrzeby skieruje do odpowiednich specjalistów :-)

acha i jesli moge cos dodać, to jak zdecydujesz się na wizytę u logopedy to najlepiej wybierz jakiegos dobrego, najlepiej jak Ci ktos poleci kogoś! Ważne przeciez żeby to był ktos odpowiedzialny kto porządnie zbada maluszka, anie taki co tylko odbębni swoje... bo przeciez to chodzi o Twoje dziecko... takie jest moje zdanie Pozdrawiam

Gość isnspsk
zielone wzgorza-wezme sobie Twoje rady do serca,tzn bede czujna. jesli w najblizszym miesiacu,dwoch jego "repertuar"(jak to napisala Karolina W;)) nie wzbogaci sie o ani jedno slowo wybiore sie do logopedy. i w ogole wszystkim dziekuje za odzew:)

Gość GenEWKA
Może tak jest jak mowicie i moze dziecko zacznie SAMO mowic ale uwaga to jednak wymaga stymulacji i bedzie sygnalem ze dziecko bedzie mialo pewne specyficzne cechy . Trzeba Wam wiedzieć ze każdy mózg jest odmienny . Ale miedzy nimi sa takie ktore maja znacznie , znacznie wiecej komorek nerwowych ktorych mielinizacja , dojrzewnanie jest opóżnione (liczne tego sa efekty i powody). Ci ktorzy maja ok 50% neuronow wiecej to osoby o wysokim potencjale intelektualnym WP , zwane tez ZDOLNI. Ci ktorzy mają 60-65 % wiecej to autysci o wysokim stopniu funkcjonowania i Aspergerzy .

Gość GenEWKA
Mozna by powiedziec że Aspergerzy sa to SUPER WP tyle ze jednak sa znaczne roznice i w wielu przypadkach wlasnie mielinizacja tak wysoce wydajna u WP , szwankuje u Aspergerow . Niestety czasem WP miewa problemy i DYSfunkcje (dysleksja , dysgrafia, dysortografia, dyspraksja dyskalkulia itp...). Jeśli macie dziecko z np dyslekcją nie mylcie tego z obnizona inteligencja a przeciwnie oczekujcie dobrego lub Wysokiego QI poza domena graficzno - przestrzenną. Przyklad ktory opisała jedna z Was ze dziecko zaczyna bardzo póżno mowić ale od razu całymi poprawnymi zdaniami, jest czesto cytowany . WP jaczynają BARDZO wczesnie wstawac, mowic, czytac ale inne WP przeciwnie POZNO co moze jednak budzić uwage . Autyzm moze być polączony w gleboka inteligencja i wielka nieporadnościa w zakresie KOMUNIKACJI i FUNKCJONOWANIU w społeczenstwie . Trzeba JAKNAJSZYBCIEJ intereniować przez techniki edukacyjne SPECJALNE dla autyzmu . Im szybciej dziecko dostanie sie pod opieke edukatorow wyspecjalizowanych (rozdzic tez powinien wiele sie nauczyc by uczestniczyc w aktywnym wychowywaniu , TYM LEPIEJ I SZYBCIEJ DZIECKO NAUCZY SIE KOMUNIKOWAC , ZACHOWYWAC ORIENTOWAC W spolecznosci.

Gość GenEWKA
Potocznie mysli sie ze dziecko WP inaczej ZDOLNE to szczęscie i powodzenie .... Niekoniecznie !!!! To specyficzne dziecko o specjalnych potrzebach i dziecko ODMIENNE POD WIELOMA WZGLEDAMI . a ktore na zachodzie nazywa sie specialna nazwa surdoue, gifted, precoce lub Haute Potentiel Intellectuel)czyli Wysoki Potencjal. Uwaga , TO WYSOCE WRAZLIWE DZIECKO O NIETYPOWYCH ZACHOWANIACH TRZEBA WIEDZIEC JAK Z NIM POSTEPOWAC . Wiecej o WP na stronie Facebook NADWRAZLIWI ODMIENNIE MYSLACY

Gość gość
trochę taki jeden duży bełkot. To jak to jest Aspergerowcy mówią szybciej od autystyków ale jak to się ma do dzieci bez tych obciążeń? Czy dziecko, które szybko zaczyna mówić może mieć Aspergera?