Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uupsss

pytanie do nauczycieli matematyki w SP,lub entuzjastów matematyki

Polecane posty

Gość uupsss

w podręczniku Matematyka wokół nas jest takie zadanie: ile wszystkich pełnych dziesiątek jest w liczbie: 1320? jaka jest właściwa odpowiedź? 2? powiem dlaczego zaczęłam się nad tym zastanawiać, otóż jest pewna niejednoznaczność jeśli pojawia się takie polecenie: ile wszystkich pełnych tysięcy jest w liczbie: 13200? dziecko odpowie 13, a nie 3. Co wy o tym myślicie?

Nic z tego nie rozumiem. Nie jestem nauczycielem, ale może w ten sposób podniosę topik . zadanie nr,1 odpowiedż w liczbie 1320 jest 132 pełnych dziesiątek zadanie nr,2 odpowiedż w liczbie 13200 jest 13 pełnych tysięcy. Tak jest poprawnie, przynajmniej w przypadku liczb dziesiętnych , a nie sądze ,żeby na tym poziomie wiedzy były inne rozpatrywane/mówisz o dzieciach/ A skąd się wzięły te liczby które Ty podajesz?

Też mnie to ciekawi ... Ja bym odpowiedział tak samo jak Alanka37 :)

Gość studiowałem matematykę
Moim zdaniem poprawnymi odpowiedziami powinny być odpowiednio 132 oraz 13, gdyż pytamy się o pełne(!) dziesiątki. Jaki jest sens pytania o pełne dziesiątki jeśli interesuje nas tylko druga cyfra od końca?

Gość uupsss
znalazłam w internecie taki opis: Dziesiątkowy system pozycyjny Najpowszechniej stosowanym systemem zapisu liczb jest dziesiątkowy system pozycyjny, co oznacza ,że wartość każdej z cyfr użytych do zapisu liczby zalezy od miejsca tej cyfry zajmowanego w zapisie. Np. · w liczbie 573 cyfra 5 oznacza pięć setek, czyli jej wartość wynosi 500; · w liczbie 5842 cyfra 5 oznacza pięć jedności tysięcy i jej wartość wynosi 5000; · w liczbie 1151 cyfra 5 oznacza pięć dziesiątek i jej wartość wynosi 50. Stąd właśnie moje wątpliwości, skoro ja się w tym gubię to co dopiero dzieci..

Gość uupsss
aha, ja też studiowałam matematykę i dlatego tak analizuję każdy szczegół

Gość anielski orszak....
oczywiście, że 132!

Gość uupsss
pomyślcie, dzieciom zapisuje się liczbę 1320 jako 1000+300+20, żeby zobaczyły cyfrę dziesiątek, setek, tysięcy, jak one zobaczą tutaj 132 dziesiątki??

Gość uupsss
nie myślcie abstrakcyjnie, tylko starajcie się tak jak dziecko w szkole podstawowej

Gość anielski orszak....
ale my nie pytamy o cyfrę dziesiątek, ale o pełne dziesiątki w liczbie dla mnie odpowiedź jest tak oczywista, że ani przez chwilę bym się nie zastanawiała

Gość dla ktorej klasy
przeznaczony jest ten podrecznik? Mysle, ze uczen nie bedzie mial problemu z rozwiazaniem takiego zadania, ale Ty, babo, to sie niezle cofnelas w rozwoju.

cos ci sie pomylilo... w 1320 jest 132 (podziel sobie na 10) w 13200 jest 13 (podziel sobie na 1000...wyjdzie 13,2 czyli pelnych jest 13) proste

Gość uupsss
podrecznik jest bodajże dla V klasy, może i się cofnęłam, nie twierdzę, że nie, studia robią sieczkę z mózgu:P a czy odpowiedz na pyt.:ile jest pełnych tysięcy w liczbie 2205634, czyli 2205 tysięcy pełnych tysięcy nie zamazuje obrazu dla dziecka z piątek klasy??

kobietko....dziecko w piatej klasie, wbrew pozorom nie jest glupie...zauwaz, ze dzieciom sie latwiej uczy i maja wieksza wyobraznie..i nie uwazam by te zadania mogly sprawiac zbyt duze klopoty...

uupsss- jeśli jest przykładowo liczba 12345678,98 to jeśli chcesz dziecku zadac pytanie ile jest dziesiątek to każesz tę liczbę podzielić przez 10.W tak zapisanej liczbie wystarczy przecinek przesunąc o jedno miejsce do przodu czyli 1234567,898 i wszysto co przed przecinkiem to pełne dziesiątki jeśli wymagasz, żeby podało Ci ilość pełnych tysięcy to każesz tę liczbę podzielić prze 1000, czyli w tak zapisanej liczbie przecinek przesuwasz o 3 miejsca i wszystko co przed to pełne tysiące czyli 12345,67898 Analogicznie w twoim zadaniu 1320 :10 =132,0 przed przecinkiem pełne dziesiątki 13200:1000=13,2 przed przecinkiem pełne tysiące