Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość . nad i

antybiotyk Bactrim a tabletki anty

Polecane posty

Gość . nad i

W czasie 7dniowej przerwy bralam antybiotyk,skonczylam w dniu kiedy mialam wziasc pierwsza tabletke anty,no i ponioslo mnie,kochalam sie a teraz okropnie sie boje,ze anty nie zadzialaly i jestem w ciazy...pomozcie

powiem Ci tak....w składzie bactrimu jest sulfametoksazol...a jest to jeden z leków które według ulotek tabletek antykoncepcyjnych osłabiaja skuteczność...do tego lek wykazuje szerokie działanie bakteriobójcze na wiele gatunków bakterii co oznacza że jego spectrum działania jest tak wielkie ze mogł się \"wciąć\" w działanie pigułek....ja jakies 2 miesiace temu chorowałam na niezyt żoładka i lekarz zapisał mi właśnie bactrim plus nifuroksazyd. jednak ja postanowiałm nie wykupywac bactrimu. nifuroksazyd ma działanie miejscowe i w swoim składzie ma łagodne leki nie wchodzące w interakcje z pigułkami, do tego działa tylko na pewnien rodzaj bakterii a nie na wszytskie tak tak bactrim. wyczytałam te informacje w internecie zanim zdecydowałam się nie brać bactrimu...wykupiłam nifuroksazyd i nie dość że brałam go jednocześnie z tabletkami i nie zaszłam w ciąże(bo wystąpiło krwawienie) to dodatkowo nim samym się wyleczyłam.... to taki mały wstęp:) a tearz konkrety po pierwsze: ten antybiotyk mógł ale nie musiał obnizyć skuteczności tabletek po drugie: w siedmiodniowej przerwie skutecznosci nie obnizy nawet biegunka czy wymioty a co dopiero leki. nie ma szans po trzece: na pewno nie jestes w ciąży, po prostu przez następny tydzień sie dodatkowo zabezpieczaj dla pewnosci a na następny raz sprawdzaj skład tabletek w googlach:) albo pytaj lekarza.