Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lemonii

Do wszystkich nie-katolików

Polecane posty

Ostatnio dużo czytam w internecie, gazetach itp. o tolerancji/nietolerancji religijnej także w naszym kraju, dlatego chciałam wszystkich ludzi nie wierzących wcale lub wyznającym inna religię niż katolicyzm zapytać jak sie Wam zyje w naszym kraju?

Gość ksiondz stefan brzeszczot
Normalnie się żyje. Poprostu patrzę z góry na katolików jako na ciemną materię - a sami się o to prosicie swoim postepowaniem i wiarą w to co mówią "przywódcy duchowi", nawet jesli ma to z wiarą g*wno wspólnego.

Gość gzzzzzzzzzzz
mnie się wydaje , że najbardziej to dotyka dzieci , bo inne dzieci im dokuczają; dzieci to straszne potwory i potrafią bardzo ranić , jak są źle wychowane; potem to już człowiekowi zaczyna zwisać ,czy ktoś im tam coś gada o wierze , czy nie

a mi sie zyje zle. ciagle namawiania krytykowanie za brak wiary cos ochydnego i ten codzienniy stres co oni znowu wymysla i do czego mnie dzis beda zmuszac

Lemonii nawiązujesz do topiku o religii w szkole, na który zresztą od jakiegos czasu nie mogę wejść?? ;) Hmmm... przede wszystkim to zależy od otoczenia ;) Na studiach trafiło mi się kilku panów, którzy próbowali mnie \"nawrócić\"; inni wyrażali sie o moim wyznaniu i narodowości (co mnie akurat dziwi bo jestem Polką :D ) niezbyt pochlebnie. Obecnie przebywam w towarzystwie osób tolerancyjnych, więc nie mam problemów w relacjach ze znajomymi z pracy itp. Natomiast róznie to bywa jak włącze tv lub radio. I nie mówię jedynie o Tv Trwam bo takowej nie oglądam. Ale o świeckiej. Podobnie gazety. Taki mały szczegół - papież. Nazywany przez katolików Ojcem Świętym, co dla mnie jest grzechem (bo Ojcem Świętym jest jedynie Bóg). Różnie to bywa też ze świętami niekatolickimi - nie zawsze moge dostac dzień wolny (dla odmiany mam wolne w święta katolickie, co nie zawsze mnie cieszy).

mnie tylko wqurwia ze ta czarna mafia wpieprza się wszędzie, nawet w politykę. A to akurat nie powinno miec miejsca, niech sobie decydują o katolikach a nie o wszystkich mimo woli.

Gość nie narzekam
choć bywają sytuacje, w których wolę nie mówić o swoich pogladach, żeby nie zostać zaatakowana przez fanatyków. tacy jednak są zmorą nie tylko dla niewierzacych, ale zapewne i dla katolików.;)

Ja sama nie jestem katoliczką, ale mieszkam w takim rejonie Polski gdzie protestantów (ścislej to ewangelików) jest dużo, dlatego zyje mi sie dobrze, a kiedy denerwuje mnie 24h/dobę wizyta papieza w tv to ide do wypożyczalni:)

co raz gorzej. kocham ten kraj, nie chce wyjezdzac. jestem w stanie zniesc wszystko, nawet wyzsze podatki, zmiane ordynacji wyborczej, ale akurat moj ateizm jest dla mnie rzecza swieta i powoli zaczyna przeradzac sie w agnostycyzm. religia precz ze szkol, koniec z finansowaniem kosciola z budzetu i epatowaniem religia w polityce...:O

No własnie ... kiedyś na religie chodziło sie do kościoła i tak byłoby moim zdaniem znacznie lepiej.

Papież nie tylko podczas wizyt. Codziennie jest coś o klerze. A to "papież pozdrowił" "papież powiedział" itd... To samo na gruncie krajowym "biskup powiedział" "powołają komisje" itd itd pierdu pierdu a teczek zdrajców i tak nie odtajnią. Bo co ? Sprzedawczyki. Ciekawe czy wyznawcy innych religi nie czują się poszkodowani i przytłoczeni. O pielgrzymkach na górę w Garbarce (prawosławie) jakaś tylko migawka była, święta też tylko katolickie w kraju a inni muszą urlopy brać. W końcu to świecki kraj czy wyznaniowy ? Bo mam wrażenie że z fanatyzmem gorzej u nas jak na bliskim wschodzie.

Bo ze świętami jest tak - 15 sierpnia musze byc uszczęsliwiona na siłę dniem wolnym, a w Wielki Piątek dostanę dzień wolny (bo mi się należy), ale musze go odrobić.

Gość kachakacha
ja niedawno wyszłam za katolika a sama jestem ewangeliczką, bywa różnie, ale myślę, że jak urodzę dzieci to będę mieć problem z rodzicami mężam im od początku nie podobało się to że chodzę do innego kościoła i powtarzają, ze nie zgodzą się na wychowywanie dzieci w mojej wierze, a najlepsze, że sami chodzą do kościoła kiedy muszą - msza za kogoś, albo w święta

Gość Janka25
nie jestem wierząca. mój partner wrzy,ale nie w Kościół,lecz w Boga. dlatego nie praktykuje.obchodzimy święta tak raczej z tradycji,wk tórej nas wychowano.slubu w kościele - nigdy!!!!

Bo to tacy katolicy - " bo co ludzie powiedzą"

Gość Janka25
mój partner wierzy,nie wrzy :-P

Gość kachakacha
nawet po smierci kupili pełno książek i gazet o papieżu żeby wnukom pokazać

Gość kachakacha
ksiond stefan - DOKŁADNIE, bo co ludzie powiedzą :(

Gość kachakacha
miało być że po śmierci papieża kupili te gazety :P

I to jest bez sensu bo co kogo obchodzi kiedy chodzi sie do kościoła... Ja chodze wtedy jak czuje akurat taka potrzebę a nie bo tak wypada bo co sąsiadka powie..

Gość kachakacha
ja swoją wiarę traktuję raczej indywidualnie - modlę się kiedy chcę i do kościoła też chodzę jak chcę i kiedy mam potrzebę, nie zmuszam też mojego męża żeby chodził ze mną do kościoła i nie pozwolę sobie na to żeby inni mnie do czegoś zmuszali argumentami: "bo do szkoły ma bliżej na religię i nie musi się nudzić w czasie kiedy inni mają religię, i że do kościoła też blisko bo na piechote zajdzie a nie trzeba autem jechać" - śmieszne!! przez kilka lat w liceum wogóle traktowano mnie i koleżankę za odmieńców, bo na religie nie chodzimy, komentarze też były niemiłe, a to wszystko z powodu nietoleracji i NIEWIEDZY

jednego jestem pewien - nie pozwole swoim dzieciom przyjac zadnej wiary do 18 roku zycia - to prawo gwarantuje mi konstytucja. pozniej niech robia co chca, chociaz nie ukrywam, bede szczesliwy gdy wychowam je w duchu ateizmu i w takim pozostana. jezeli ktos zacznie majstrowac cos przy konstytucji w tej sprawie, wyjezdzam i mam wszystko gdzies...:)

My mielismy w szkole dwie religie - katolicka i ewangelicka i nie zapomnie, w 3 klasie liceum przenisół sie do nas chlopak z warszawy i autentycznie nie wiedzial co jest grane i czemu mamy jakis podział na religii (!) Z ewengelikami sie biedak wcześniej nie spotkał może, ale bez przesady na historii też conieco uczą:)

Lemonii i to jest nabolesniejsze - wiele osób nie ma zielonego pojęcia o tym, że w Polsce (bo o świecie juz nie wspomnę ;) ) sa też ludzie innych wyznań :O A sa i to w liczbach niemałych :)

o kurcze, to tutaj jacys innowiercy istnieja? :P a na powaznie, to chodzilem jeszcze do podstawowki w czasach, gdy na religie zasuwalo sie po lekcjach do salki przy kosciele. nie widze w tym zadnego problemu, kto chcial - to chodzil.

lesne mruczenie - ja tez załapałam się na te czasy, ale tylko przez kawałek podstawówki. Pod koniec podstawówki i przez całe liceum religia była już w szkole.

No tak było najlepiej. A tu w liecum mojego narzeczonego katechetka po szkole ścigała dlaczego na religie nie chodzi :) i niestety Katarina Witt masz racje, ze to boli...

Gość wrzucacie wszystkich
do jednego worka. Mowicie o nietolerancji, a sami jacy jestescie? Nie rozrozniacie nawet katolikow od rydzykow :O

Gość wrzucacie wszystkich
kazdy ma swoj wybor, swoje sumienie, swoja dupe i sam wybiera sobie czy wierzy, czy nie wierzy i jak juz wierzy to w co. Nie lubie sciagania kogos za samo to, ze jest katolikiem, badz nie.