Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lemonii

Do wszystkich nie-katolików

Polecane posty

Gość ksiondz stefan brzeszczot
Wiesz ja problemów nie mam z postrzeganiem. Jednak uważam tak jak napisałem w jednym z pierwszych postów : mam katolików za ciemną masę. Wiesz dlaczego ? Bo ci Rydzykowcy uważają się za najlepszych katolików a Episkopat jakoś ich nie gani. Więc na Twoim miejscu ja bym się zastanowił nad sobą. Ale zaraz, co ja gadam. Rydzyk też dobry dla Episkopatu - taka masa ludzi za mordę trzymana, no i te datki.... Tyle setek lat kler był najlepiej wykształcony a naród w ciemnocie trzymali... i tak jest do dziś. Zamiast żyć dla ludzi to żyjądzięki ludzią w zamkniętych pałacach a ludzi oglądają zza szyb swoich limuzyn albo z ambony - mówiąc im jak mają głoswać, aby przypadkiem kolejna władza do dupy im się nie zabrała. Tfu...

Gość wrzucacie wszystkich
co do ludzi idacych na jasna gore. Jezeli jest to pielgrzymka, to porusza sie w kolumnie i przemierza droge. Nie ma na celu zadnych manifestacji, jedynie przemieszczenie sie z punktu A do punktu B, ich zadaniem jest powiadomic jedynie wladze lokalne o ich przejsciu w dniu tymi tym, ta i ta trasa, w godzinach tych i tych. Musza powiadomic, ze beda szli. a manifestacje gejow staly siew Polsce bardzo drazliwym tematem. Tu o pozwolenia trzeba, bo niestety, trzeba tez zrobic obstawe, bo takie manifestacje czesto koncza sie pobiciami i innymi przykrymi sprawami. Ciekawe dlaczego nie mowi sie o manifestacjach ojcow, ktorzy walcza o prawo dla swoich dzieci, dlaczego nie mowi sie o manifestacjach kobiet dyskryminowanych w pracy, a jedynie o gejach. I co innego przejscie, co innego manifestacja. Rownie dobrze mozna by robic manifestacje o zabijaniu ludzi zlapanych w poludnie na rynku Krakowskim. manifestacja musi miec przeslanie, wladze musza ocenic czy jest to zgodne z prawem, konstytucja i czy nie jest poproatu glupota, albo chorym pomyslem.

Natomiast jesli chodzi o rozróżnienie pomiędzy katolikami a rydzykami, to w każdej społecznosci (religijnej czy jakiejkolwiek innej) istnieje grupa skrajnych fanatyków, ktorzy sa przekonani o swojej wyższości. Moja przyjaciółka jest katoliczką (osoba bardzo wierzacą), ale nigdy bym nie powiedziała o niej, że jest nawiedzona fanatyczką. Wprost przeciwnie - jest osoba tolerancyjna i zyczliwą innym.

wrzucacie wszystkich >>> teraz to pierniczysz. Czy idąca kilkutysięczna pielgrzymka nie manifestuje swoich poglądów idąc z tablicami, obrazami i ze śpiewem na ustach ?

Bo ci Rydzykowcy uważają się za najlepszych katolików tu masz racje, oni nawet zwyklych katolikow wyslaliby na smierc a Episkopat jakoś ich nie gani. tu sie mylisz, bo gani, rydzyk zostal juz dawno wykreslony :) Więc na Twoim miejscu ja bym się zastanowił nad sobą. ja na twoim zdobyla wiecej informacji,a nie powtarzala slogany rzucone na wiatr Ale zaraz, co ja gadam. Rydzyk też dobry dla Episkopatu - taka masa ludzi za mordę trzymana, no i te datki.... Rydzyk sprzecia sie papiezowi, papiez gani rydzyka... Rozroznij te dwa swiaty, a lepiej zrozumiesz o co mi chodzi :)

ale przeciez oni i tak zglaszaja to w urzedzie, ze beda szli :) i tak musza starac sie o zgody na przejscie, wladza miasta wytycza im trase, nikt nie chodzi samopas :) manifestacja nie idzie przez cala polske, tylko w obrebie jednego miasta... zreszta to kolejny szczegol, ktorego nie chcesz zrozumiec. Ile masz lat?

wrzucacie wszystkich >>> jasne, episkopat gani rydzyka, papież gani rydzyka, no i dodatkowo Episkopat chce rozliczenia z przeszłością (SB-cy). To brzmi tak cynicznie....

\"Wrzucacie...\" - Rydzyk jest problemem dla kk w Polsce, ale niestety nie każdy ten problem (nawet w Episkopacie) widzi. Jest ganiony i przez część Episkopatu i przez papieża, ale jakoś ciagle świetnie egzystuje :O Ciagle głosi te swoje chore poglądy, nikt go nie ściga za anty.... (żydowskie, niemieckie i licho wie co jeszcze) slowa! Czuje się bezkarny.

wrzucacie wszystkich >>> hmm... baardzo ciekawe, idą przez cała polskę, władze wyznaczają trasy. Kiedyś odmówili ? Jakoś X-setna kolumna pieszych na ddrodze krajowej wygląda mi na zagrożenie lub conajmniej na korkowanie i tak zatłoczonych dróg.

jak sie nie chce zauwazyc, to sie nie bedzie widzialo. Episkopat jest odciety od rydzyka. Musisz wiedziec, ze sa ksieza, ktorzy trwaja przy rydzyku. Ale glowa kosciola, ktorej rydzyk powinien podlegac - skreslila go. On nie jest nawet ksiedzem, chociaz za takiego sie podaje :D Mnie SB nie obchodzi, bo to bylo 20 lat temu. NIc juz nic nie zmieni, tylko zacznie sie trucie, bo ktos doniosl, komus donos wsadzono w usta. Co to zmieni? Dla mnie osobiscie nic. Nie obchodzi mnie to. Jestem pokoleniem pokomunistycznym, dla mnie pranie brudow z poprzedniego systemu jest tylko niepotrzebna przyra sprawa, ktora zatruwa wazniejsze cele.

Ja Cię leśny mogę w razie czego rozsypac :) Nie wierzę. Boli mnie to co widzę, kiedy inni - katolicy - utrudniaja komus życie (np. homoseksualistom), boli mnie jawna niesprawiedliwosc jaka występuje zawsze gdy w grę wchodzi kwestia religijna (jak np. ostatnio: wystarczy, ze ktos swiecki załozy sobie koronę cierniową , widac ze nie tylko monoplo na krzyz jest ale na ciern tez :> , a juz wolają o obrazie uczuc religijnych i kara jest ładna jak sie patrzy, ale jakos zaden z oszołomów jakim jest pan Wróbel nie zastanowił sie nad obrazą uczuc kiedy w środku miasta powywieszał zakłamane, obrzydliwe plakaty dzieci rzekomo po aborcji - a teraz prokurator - po roku !! wycofuje oskarzenie bo jednak nie bylo zadnego zlamania prawa itp :O ) Wzięłam ślub cywilny, dziecka jak sie urodzi nie ochrzczę (juz widze wojne z matką połówka, do kórej juz to teraz nie trafia, i jego babcią która jest słuchaczką RM :O ) Dam mu wybór, jak chce sobie wierzyc to niech sobie wierzy, ale to niech bedzie jego wybór ...

a to juz jest wina wladzy lokalnej miasta :) nie moja, ani katolikow :D ida sobie w kolumnach, bo maja na to pozwolenie. Bo maja do tego takie samo prawo jak wszyscy.

wrzucacie wszystkich - gdybym nie widzial, to bym uwierzyl. tak sie sklada, ze moje miasto lezy na trasie tych \"przemarszow\". zreszta, przywiezmy kogos z buszu z afryki, niech wymieni nam roznice pomiedzy tym zjawiskiem a pielgrzymka do mekki. :D owszem, roznica jest taka, ze pielgrzymi MUSZA poinformowac o trasie, a nie starac sie o pozwolenie - widzisz te roznice, czy nie? to, ze mam przez pare dni w roku rynek zawalony spiacymi tu i owdzie pielgrzymami to oczywiscie przypadek. i na pewno znajdzie sie ktos, kto mnie rozsypie. jestem gotow zaplacic :)

bardzo ci to przeszkadza? Pielgrzymi? Czy gdyby to szli geje mniej by przeszkadzalo lesne mrczenie? Gdyby to geje szli, zamiast nich, byloby ci lzej?

wrzucacie wszystkich >>>> 1. w polsce nie ma jednej głowy kościoła a biskupi są podzieleni. Więc nikt go nie skreslił, był tylko delikatny liścik dla rozluźnienia atmosfery. 2. SB-cy cię nie interesują ? Wiesz, gdybym miał iść do spowiedzi to bym się lekko zastanowił czy nie siedzi tam jakiś były esbek i donosiciel który zatruwał życie innym ludziom. No ale skoro ciebie to nie interesuje ? Ps. wracając do mszy czy pogrzebów.... Ile ksiądz śpiewa sobie za pogrzeb... tfu za posługe kapłańską - z powołania oczywiście :p

ps. mi pielgrzymi nei przeszkadzają, tak samo jak geje. Ale widać dla wielu katolików przeszkadzają.

Powiem tak - nie przeszkadzałyby mi np. pielgrzymki, gdyby inne wyznania miały takie same prawa (nie wiem co o tym myslą niewierzący :) ). Denerwują mnie nierówne prawa stosowane wobec kościołów - kk korzysta z dotacji państwa, a kościołom protestanckim, którym kk odebrał po II wojnie św. mase kościołów , nie tylko nie dano żadnego odszkodowania (czy zamiennika), ale nawet tabliczki nie raczyli przybić! Podobnie jest w tv czy radio - informacje dotyczące innych kościołów jakoś rzadko lub wcale się nie pojawiają. O świętach już wspominałam.

:O nie chodzi o to KTO by szedł ale o to że jedni idą bez niczego a inni staną na głowie i pójść nie mogą bo to wbrew prawu !!!!

to juz wina wladzy, a nie wszystkich katolikow jak leci :(

przeszkadzaja mi jedni i drudzy. :D ale skoro juz maszeruja, to nie rozumiem, dalczaego tylko Ci pierwsi moga? a, zapomnialem, to sie nazywa demokracja, wiekszosc rulezzzz....;)

ksiondz, papiez jest glowa, skoro on go skreslil, to ci, ktorzy go uznaja lamia prawo. Zreszta, on nie jest ksiedzem, naprawde :) nie ma swiecen :) czy byl SBkiem, czy nie... masz zamiar pojsc do spowiedzi, ze tak cie to interesuje? Gdybys chcial, gdybys rzeczywiscie zyl zgodnie z katolickimi wartosicami - to bys wiedzial, ze blad moze popelnic kazdy. Nawet ksiadz, bo on nie jest bogiem. Zwracalbys uwage na to, czy spowiedz byla szczera, zwracalbys uwage na swoja lzejsza dusze, a nie na to kto siedzi po drugiej stronie. Idac do spowiedzi trzeba sie z takich negatywnych emocji oczyscic.

wrzucacie wszystkich >>>>> władzy katolickiej !!!

Pielgrzymka pielgrzymką ale niech ktoś mi wytlumaczy po co to w ogóle?? Modlitwa w jednym kościele jest bardziej wartościowa od tej w innym?

byc dobrym katolikiem to trudna sprawa.

wrzucacie wszystkich >>>> no z tymi esbekami to poleciałeś teraz. Zobacz PIS , LPR i inne oszołomy tak krzyczą żeby rozliczyć SBków i komuchów. I co powiedz jeszcze że to nie katolicy ? Wybaczają ha ha ha śmieszni ludzie, naprawdę. Ciemna masa w imię wiary...

o pielgrzymowaniu mowi Pismo Swiete, wiec to jest rytual. Niestety, po raz kolejny - blednie rozumowany, blednie pojmowany, blednie odbierany i niezrozumiany przez wiekszosc.

Gość jak narazie PiS LPR
i im podobni maja największe przekonania komunistyczne wiec nie wiem jak im ta hipokryzja kołkiem w gardle nie staje kiedy wyzywaja innych od komuchów :O

Gość do wrzucacie wszystkich
nie jesteś katoliczką?

dla nie wazna jest osoba, ktora ma Boga w sercu, anie tylko na ustach :( Dla mnie akurat LPR jest zaprzeczeniem katolicyzmu :( to oszolomi, jak mowisz, rydzyli, jego swita. Caly czas probuje ci wytlumaczyc roznice miedzy nimi, a katolikami, szkoda, ze jestes tak zaslepiony, ze za nic w siwecie nie chcesz tego zrozumiec. Nie trzeba byc super inteligentnym czlowiekiem, by to zauwazyc. Przeciez w SLD tez sa katolicy, jak w kazdej partii.

Aha, to opisz mi jak wygląda "normalny" katolik. Bo w moim mniemaniu to taki któremu mógłbym wydymać żonę i ten by wszystko jej i mi wybaczył, taki co nie chodzi do kościoła - bo tam się tylko kasa liczy. Jeszcze coś ?