Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjil

grzybica w ciąży

Polecane posty

Gość kjil

czy taka infekcja pochwy zagraza dziecku?

Gość niedługo urodzę
słyszałam, że dziecku zagraża dopiero przy narodzinach kiedy dzidziuś przedostaje się przez kanał rodny. wtedy może dojść do ifekcji. proponuję zapytać o szczegóły lekarza. ja przez całą ciążę biorę nystatynę (profilaktycznie) żeby nic mi się przyplątało-jestem teraz w 36 t.c. pozdrawiam

Gość julli
ja miałam grzybice w ciąży i niestety nie mogłam jej wyleczyć gdyż środki , które są dozwolone w ciąży są o słabszym działaniu. Mój maluszek urodził sie zdrowy ma 6 miesięcy i nic mu sie nie stało, grzybica nie zagraża ciąży- tak mi mówili ginekolodzy. Nie martw sie i życze miłego rozwiązania

Bardzo rzadko dochodzi do zakażeń wstępujących - z pochwy do macicy, zwłaszcza, jak wszystko przbiega prawidłowo i ujście szyjki jest zamknięte. Ale jak to zwykle bywa, zawsze jest ten ułamek procenta... Dlatego wszelkie infekcje pochwy trzeba leczyć, nawet, jak ktoś wyżej napisał, przez całą ciążę... Ja wiem, że to jest upierdliwe... W pierwszym trymestrze trzeba uważać i np nie stosować Clotrimazolu, choć np w Stanach stosuja to nawet w pierwszych tygodniach i nie ma problemu. W Polsce jest dopuszczony od II trymestru. Za bezpieczne uważa się: nystatynę, neomycynę i natamycynę. Ta ostatnia istnieje w bardzo wygodnym preparacie Pimafucin - miękkie globulki, sztuk 3. Wadą jest cena - 18 zł za te 3 globulki. Zaletą - wysoka skuteczność. No i czasem niestety trzeba też pomyśleć o partnerze - nawet, jeśli on nie ma żadnych dolegliwości, może czasem coś niecos przenosić. Dlatego warto poprosić ginekologa o jakiś sśrodek dla mężczyzny - może to być np. Jednorazowa dawka flukonazolu. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania - mail pod nickiem.