Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiaczek23

Pasteryzowanie -POMOCY

Polecane posty

Gość kasiaczek23

Niedawno zapasteryzowałam fasolke po bretonsku w słoikach i odwwóciłam do góry dnem słoiki i po godzinie zaczeło wyciekać ze słokiów:-0 odkręciłam je , były strasznie nabuzowane i moje pytanie czy nie powinnam odwracać słoików i czy moge zapasteryzować jeszcze raz bo boje się że sie fasolka zepsuje???????????? Pomocy!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaczek23
Nikt niewie :-0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciezka sprawa
powinnas brzegi sloika oblepic kitem:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bym.....
2 raz to chyba niewolno pasteryzowac:/ no musialas za lekko zakrecic sloiki albo jkos krzywo:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaczek23
wiem że dobrze zakręciłam i co teraz mam ja wyrzucic? :( a skąd wiesz że 2 razy niepowinno się pasteryzować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak to zrobiłaś dotąd
są dwa sposoby pasteryzacji. jeden to wygotowanie słoików w wyściełanym sciereczką garnku a drugi to sucha pasteryzacja "pod kocyk", kiedy to wkłada się do słoików wrzątek (ale nakłada się w słoiki idealnie do pełna, tak żeby zawartość się prawie przelewała) mocno zakręca i wkłada na jakieś 20 min. pod koc lub kołdrę. opisz co zrobiłaś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak to zrobiłaś dotąd
niektóry jeszcze pasteryzują spirytusem. na wierzch słoika wlewają łyżeczkę spirytusu i podpalają go a na to natychmiast zakładają wieczko. słyszałam też o pasteryzowaniu parą z czajnika, ale nie wiem o co chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaczek23
niemam okresu , wiem niepowinno się nic robić gdy sie go ma a ja niemam a i tak to zepsułam:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak to zrobiłaś dotąd
czasami trzeba uważać jak się ma zakrętki, które już raz były uzywane. mogą być nieszczelne. wyszczerbione słoiki albo niewyparzone też mogą być przyczyną zepsucia się przetworów. spróbuj je jeszcze raz zapasteryzować a jak nie pomoże to możesz spróbować uratować fasolkę wkładając ją (ostygłą) do zamrażarki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaczek23
dzieki za podpowiedzi :) ide dziełać najwyżej sie zepsuje:-p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To może być problem zakretek. Czy robiłaś w słoiku z oryginalną zakrętką, czy tak przypadkowo znalezioną? Tam na słoiku są takie - nie wiem jak to się nazywa, ale nazwijmy to gwinty.Jedne słoiki mają 4 a inne 6 . To samo dotyczy zakrętki. To się musi zgadzać. Jeśli na słoik 6 gwintowy /no trzymajmy się tej nazwy/ nałożysz zakretkę 4 gwintową to on jest tylko niby zakręcony. :) Jeśli mówisz, że zaszła już fermentacja to przykre, ale wszystko trzeba wyrzucić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzowanie słoików
Czy KONIECZNE jest odwracanie słoików do góry dnem po zagotowaniu? Jeśli tak,to gorące,czy wystudzic,a potem odwracac? Nigdy jeszcze tego nie robiłam..... A o co chodzi z tą miesiączką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzowanie słoików

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja płacę 200 zl
trzeba też sprawdzić, czy te gwinty nie są uszczerbione, no i przed pasteryzacją zawsze sprawdzam czy słoik nie cieknie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja płacę 200 zl
ja tam nigdy nie odwracam słoików

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasteryzowanie
ja płacę 200 zl ja tam nigdy nie odwracam słoików i co,trzymają?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pasteryzowanie
Jak poznac,że słoiki "chwyciły"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pasteryzowanie
Jak poznac,że słoiki "chwyciły"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pasteryzowanie
i jak długo mają stac odwrócone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piekny umysl
ze "chwyciły" poznasz dopiero jak słoje ostygną. Wieczko jest wówczas wklęsłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×