Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzacaz

child benefit

Polecane posty

Gość niewiedzacaz

ile sie czeka i czy moze byc na ojca?

Gość ooooooooooooooo
moze byc na ojca ale partnerzy musza wspolnie zlozyc wniosek, no chyba ze to samotny ojciec, obydwoje rodzicow musi miec national insurance number, jest wymog ze dziecko musi mieszkac w UK.

Gość elusiaaaaa
obydwoje rodzicow nie musi miec national insurance number wystarczy ze ma jedno maz ma ja nie mam i dostalismy no i trzeba pracowac legalnie przez 12 miesiecy zeby sie zalapac na benefit

Gość do elusiiii
a czy na formie widniejesz Ty i mąż? na kogo bierzecie child? bo czytalam, ze osobie,na ktor bierze sie ten benefit ma to wliczane pozniej do emerytury,czyli za opieke nad dzieckiem Oto cytat "Child Benefit może pomóc w chronieniu interesów emerytalnych osobie, która opiekuje się dzieckiem i nie pracuje. Za każdy rok otrzymywania świadczenia, kiedy osoba opiekująca się dzieckiem nie płaci wystarczających kwot na ubezpieczenie społeczne, by móc liczyć na podstawową emeryturę, automatycznie otrzymuje Home Responsibilities Protection. Jest to program rządowy, który osobom niepracującym lub mało zarabiającym, ale opiekującym się innymi, ma ułatwić zarejestrowanie tych lat jako lat pracy i staranie się później, po osiągnięciu wielu emerytalnego, o uwzględnienie ich przy naliczaniu emerytury w Wielkiej Brytanii. Niepracujący rodzice pobierający Child Benefit są obejmowani tym programem automatycznie. Warunkiem jest posiadanie stałego National Insurance Number." Aha,ile sie czeka na przyznanie tego benefitu?

Gość ooooooooooooooo
Tak zapewnia to najnizsza emeryture (dlatego pobieram ja bo nie pracuje) , nie trzeba pracowac 12 miesiecy ja nie pracowalam w uk nigdy i child benefit mam. Dziwi mnie ze dostaliscie child benefit jesli nie masz NIN no chyba ze twoj maz skladal jako samotny ojciec, bo NIN MUSI BYC

Gość ooooooooooooooo
A ile sie czeka, razem z czekanie na NIN czekalam jakies hm 5 miesiecy.

Gość dzieki za odpowiedz

Gość ooooooooooooooooo
Wszedzie sa rozbieznosci, ja nie pracowalam w UK a child benefit jest na mnie (ze wzgledu na zapewnienie najnizszej emerytury)

Gość elusiaaaaa
moj maz nie skladal jako samotny ojciec i wystarczyl tylko jego NIN(no bo chociaz jeden trzeba miec a skoro ja nie pracuje to NIN-u nie mam) maz pracuje tu juz od ponad roku a ja z dziecmi dopiero przyjechalam w lipcu i gdzies tak w polowie lipca byly wyslane papiery na child benefit a w polowie sierpnia juz dostalismy pismo o przyznaniu benefitu i pieniazki razem ze zwrotem za 3 miesiace do tylu jak narazie benefit jest na meza ale przepiszemy go na mnie -emerytura a dziecko wcale nie musi mieszkac w UK.znajoma dostala na swoje dziecko miszkajace z ojcem w Polsce.tyle tylko ze musiala wypelniac wiecej papierow-co chwile dosylali cos do wypelnienia(we need more information..).glownie chodzilo im o to dlaczego dziecko nie mieszka w UK(wystarczylo wpisac ze chce skonczyc szkole w Polsce) i o to czy zamierza wogole zamieszkac z matka w UK a jesli tak to mniej wiecej kiedy aha i musiala udowodnic ze wysyla jakiekolwiek pieniadze do kraju na utrzymanie syna- wyciag z banku z dokonanymi transakcjami lub inne dokumenty potwierdzajace wyslanie cashu do Polski(np.druk z western union itp.) a najlepiej poczytac na stronie www.direct.gov.uk i www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk i na stronach dla Polakow w anglii typu londynek.net lub gbritain.com

Gość niewiedzacaz
ja czekam najpierw na NIN a potem mialam zamiar zlozyc o child benefit. Widzę ze niepotrzebnie,bo moglam na chlopaka a potem przepisać na siebie. Tez niepracuje a wyrabiają mi NIN ze względu na Working tax credit. Wszystko przez to ze posluchalam chlopaka,bo on powiedzial ze nie mozna przepisać child benefitu na siebie

Gość oooooooooooooooo
Moglas od razu wyslac wszystko na siebie i napisac ze nie masz NIN, oni by Ci wtedy zalatwili wszystko od siebie pot em bys poszla tylko na rozmowe, no i nie tracilabys kasy, bo dostalabys wyrownanie 3 miesiace wstecz juz od chwili kiedy zlozylas wniosek o child benefit.Mozesz tez zlozyc teraz i napisac ze czekasz na NIN...

Gość niewiedzacaz
. no mogałam tak zrobić,ale mi doradzali abym czekala na nin. miesiac temu zlozylismy podanie o housing i counsil benefit. nie poinformowali nas ze wymogiej jest pobieranie childu lub wtc. teraz jestem zła na siebie,ze siebie nie posłuchałam i nie złożyłam wniosku.Teraz oni chcą potwierdzenia pobierania tych zasilkow a ja nie maMa czy dostaje. sie wyrównanie za housing i counsil benefit?

Gość -mama
Mam pytaniedo osób które składały wniosek o Child Benefit. Czy odpis aktu urodzenia dziecka trzeba tłumaczyć na j. angielski?

Gość oooooooooooooooooo
ja nie musialam tlumaczyc

Gość -dla ciebie-
a czy ktos musiał tłumaczyc?