Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mi tez tak.....

CZYSTA PRAWDA O ZABEZPIECZENIACH Z WIEDZY SPECJALISTYCZNEJ

Polecane posty

Gość mi tez tak.....

Hormonalna pigułka dwuskładnikowa - skuteczność 99,9 proc. Zawiera progestagen i estrogen. Jest środkiem pewnym niemal w 100 proc., ale gdy kobieta zapomni o codziennym jej przyjmowaniu (od pierwszego dnia cyklu przez trzy tygodnie, o tej samej porze dnia), może przestać chronić przed niepożądaną ciążą. Z zażyciem następnej nie powinna spóźnić się więcej niż 16 godzin. Kobieta musi zachować też czujność, jeśli wymiotowała w ciągu dwóch godzin po połknięciu pigułki, bo w tym czasie jej składniki mogły przebywać jeszcze w żołądku i nie zaczęły działać (należy połknąć wtedy następną tabletkę i tego dnia kochać się używając kondomu lub globulki). Wchłanianie pigułki osłabiają nieco duże dawki antybiotyków penicylinopochodnych oraz leków psychotropowych (na szczęście, z tych powodów antykoncepcja hormonalna zawodzi niezwykle rzadko).

Gość mi tez tak.....
Prezerwatywa - skuteczność 86 proc. Może pęknąć, choć gdy jest dobrej jakości i nieprzeterminowana, zdarza się to niezwykle rzadko. Po pierwsze więc, kupujcie prezerwatywy w pewnym miejscu: w aptece, a nie na bazarze. Te kiepskiej jakości oraz „zabawkowe” mogą mieć w gumie mikropory! Najczęściej jednak przyczyną antykoncepcyjnego niepowodzenia są błędy w stosowaniu gumki: mężczyzna zbyt późno wycofuje członek z pochwy. Gdy prącie zwiotczeje, prezerwatywa zsuwa się, a część nasienia przedostaje się do pochwy. Wielu młodych ludzi gubi też wiara, że do zapłodnienia może dojść tylko w wyniku wytrysku nasienia. Prezerwatywę zakładają więc (jeśli zdążą) pod koniec zbliżenia, nie biorąc pod uwagę faktu, że i wcześniej z członka może wydostać się niewielka ilość nasienia (ale wystarczająca do zapłodnienia). Wybierając tę metodę antykoncepcji, warto stosować kondomy nasączone środkami plemnikobójczymi lub używać ich razem z kremem plemnikobójczym. Wtedy, nawet gdy prezerwatywa się zsunie lub pęknie, plemniki mają kolejną barierę do pokonania.

Gość mi tez tak.....
Stosunek przerywany - skuteczność 20 - 30 proc. Nie ma on nic wspólnego z antykoncepcją! Podczas stosunku, przed wytryskiem, wydostaje się bowiem z członka niewielka ilość plemników. A do zapłodnienia wystarczy jeden! Nie zabezpieczy cię więc przed ciążą, a jedynie zestresuje partnerów, bo zmusza do skupiania uwagi w sytuacji wybitnie temu nie sprzyjającej. To nie jest antykoncepcja Tzw. metody naturalne są godne polecenia tylko wtedy, gdy planujecie rychłe powiększenie rodziny w dogodnym dla siebie momencie. Ich skuteczność w zapobieganiu ciąży jest bowiem mniejsza niż 50 proc., a i to pod warunkiem, że kobieta jest całkowicie zdrowa, a jej organizm funkcjonuje niczym szwajcarski zegarek. Metody te pomagają określić termin zbliżającej się owulacji, ale nie moment jajeczkowania. Konieczne jest powstrzymanie się od współżycia w dniach uznanych za płodne, oboje partnerzy muszą więc akceptować „reguły gry”. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że plemniki mogą żyć w pochwie siedem dni.

Gość blendi
co do ostatniego to to 50% na zasadzie "uda sie, albo sie nie uda?" hihi przepraszam

Gość mi tez tak.....
nie wiem , szczerze mowiac nie czytaqlam tegoo bo ja stosuje tab anty a nie stosunek bez zabezpieczen. a to skopiowalam ze specjalistycznej strony by uswiadomic dziewczynom ze ten przerywany seks nie jest taki bezpieczny-wiec pozniej niech nie panikuja bo same wybraly taka droge, a gumki 7zl kosztuja wiec nie majatek a wybor nalezy do nich.a jak czytam"gumki blee moj chlopak nie lubi" to mnie skreca normalnie-a co on ma do gadania!!!!!chce seksu to ma sie dostosowac do wymagan dziewczzyny !!!bo to pozniej nie on ale ona bedzie z brzuchem latala

Gość margolcia mała
popieram, popieram, mój też się skrzywił, że gumek nie lubi, ale wystarczyło, że na niego spojrzałam odpowiednio- zaraz mój potulny miś poszedł po sprzęt:)

Kondomy: jeśli partner jest już wprawiony, dają zabezpieczenie rzędu 99%! Poza tym..... warto mieć pigułkę "po" w razie awarii i nie ma problemu:) (MIEĆ już, a nie w gorączce biegać po receptę). Prawdą jest, to co napisała przedmówczyni, że kondomy mają tą obniżoną skuteczność wg wskaźnika Pearl'a bo.....ludzie często zapominają ich zastosowac!! lub za późno używają ,lub źle przechowują....Jeśli te wszystkie warunki zostaną spełnione, to skuteczność jest bardzo wysoka i nie ma się co stresować! ps. Najlepiej używać gumki ze środkiem plemnikobójczym a to dlatego by w razie pieszczot gdy ciała się ocierają lub przez nieuwagę przeniesie się trochę pre-ejakulatu w okolice narządów rodnych kobiety, nonoxynol już podczas stosunku, "dobił" ewentualne plemniki;) (gumki są nim powlekane z zewn.i od wewn.) Pozdrawiam!

Gość lelum polelum lelum
To może ja sprostuję: z pigułką (jednofazową) można się spóźnić maksymalnie 12 godzin, a nie 16! Nie wprowadzaj w błąd. Są też takie pigułki, które należy brać z dokładnością do 3 godzin (trójfazowe). Pigułka wchłania się do 4 godzin, więc jeśli w tym czasie wystąpią wymioty lub ostra biegunka, należy przyjąć, że ta połknięta nie wchłonęła się i trzeba połknąć kolejną. Ty piszesz, że ten czas to 2 godziny i znowu wprowadzasz w błąd!