Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kingala

ławeczka 50-tek i więcej

Polecane posty

ostatni Jasio przynosi do domu torbę pełną jabłek. Mama pyta go: - Skąd masz te jabłka. Na to Jasiu: - Od sąsiada. - A on wie o tym? pyta mama. - No pewnie, przecież mnie gonił!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio sos wyśmienity,nie tylko ja chwalę moja córcia również. Zrobiłyśmy podwójną porcję!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rozpisałam się dziś jak nigdy. do jutra moje panie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kawa gorąca na Ławeczce w termosie już czeka:) U mnie dziś -15 stopni brrrr, suche, mroźne powietrze z lekkim ale też mroźnym wiatrem. Olimpio- hop, hop, hop- gdzie jesteś? :( No chyba aż TAK Cię nie zmroziło? PRZYBYWAJ DZIEWCZĘ na kawkę \_/> Kingalo, ach te blondynki:D tylko dlaczego taka ogólna opinia, że takie głupie?????:) - bondynka i brunetka skaczą z dachu.... która spadła pierwsza? -brunetka. -dlaczego? -bo blondynka zgubiła drogę :D xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -Co robi blondynka na dachu??????- -drze papę :P XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX a teraz dla równowagi:)- sama jestem blondynką....teraz trochę naciąganą :P http://www.youtube.com/watch?v=cKzZ-5MqAnk Miłego dnia 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Jak tu gwarno i wesolo.Super!!! Natychmiast humor poprawia sie .Taka dawka smiechu,to rewelacyjna terapia na mrozny poranek. Wczoraj moj Internet byl tak slabiutki ,ze nie mialam szans na zalogowanie sie na laweczce.Nie weszlam w ogole. Kingalko kochana,ciesze sie ,ze sosik dopasowal.Wiem,pycha!!! Człowiek żyjący bez przyjaciół jest tylko częściowo ukształtowany; bowiem są w nim cale przestrzenie jego natury, które są zamknięte, do których nigdy jeszcze nie dotarło światło dzienne. On sam nie potrafi ich uwolnić; mało tego, nie może nawet odkryć ich istnienia; jedynie przyjaciele potrafią go zdopingować i otworzyć. Randolph Bourne Pozdrawiam🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Klaro,dziewcze przybylo i siedzi na laweczce.Cha,cha,cha, Kingalo mieszkasz w poblizu Florydy,a tam to dopiero zielono i cieplutko. Co tam liscie! Masz ciepelko,a my tu podskakujemy z tego zimna. Czy wiesz kto teraz rzadzi w Polsce? MROZ!!! Zapowiadaja jeszcze wiekszy.Co drugi dzien chodze do garazu i przepalam swoj samochod.Nie chce juz obarczac MM.Jego w ruchu codziennie,a moj biedaczek w zamknieciu. .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaja zawijane w szynke/4 porcje/ 4jaja na twardo.pokrojone w plasterki 1 puszka 400ml szparagow.odsaczonych,pokrojonych na 1,5 cm , 1 1/2 szklanki cieplego bialego sosu/podawalam wczesniej/ 1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki 4 plastry gotowanej szynki 1/4 szklanki tartego sera sol,pieprz,odrobina papryki Nagrzac piekarnik do 190"C Jaja i szparagi wlozyc do miseczki.Wymieszac wstrzasajac.Dodac polowe bialego sosu i pietruszke.Dobrze wymieszac i przyprawic. Ulozyc 2lyzki masy jajecznej na kazdym plastrze szynki.Zawinac i wlozyc do lekko wysmarowanej maslem brytfanny Polac reszta bialego sera i posypac papryka.Dodac ser i piec w piekarniku przez 8 min. Podawac jako przekaske.Ja podaje jako obiad. SOS bialy;4lyzki masla,4,5 lyzki maki,3 szklanki goracego mleka,1/4 galki muszkatolowej,1/4 lyzeczki nasion selera,odrobina papryki,sol,bialy pieprz Sos gotowac przez 8min. Ten sos mozna trzymac przez 2tygonie w lodowce,przykryc pergaminem. .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam na "wesołej" ławeczce. Byłam dziś na targowisku grzechów: towaru mało,mocno przebrany. Na półce...Gniew - krzywo patrzy na mnie, dobrze,że wisi kartka - sprzedany. Kątem oka widzę...Zazdrość - ma popyt, kupują starzy i młodzi - na kilogramy, kłócą się,kto pierwszy ten lepszy! Starsi, spokojnie- młodym też damy.Idę dalej i oczom własnym nie wierzę: ..Nieczystość - czeka,a nóż ją ktoś kupi, przystaję zadumana,dziwiąc się mocno, bo któż ma na nią ochotę?tylko głupi! Rajwach na stoiskach i ruch niebywały przywiezli....Pychę -spakowana w pudełka. Ustawia się dość spora grupka ludzi duży popyt na Pychę,to i wielka kolejka. - Ja wezmę wszystko - drze się ktoś obok, dla mnie wszystek towar,bom...doskonała. Ja jestem...Chciwość - proszę zrozumieć.. mam wszystkiego mało,bo jestem...mała. E tam... ja sobie podjem dużo i tłusto, dawać mi kotlety,najem się raz w życiu... a i od trunków nie będę się wzdragać jam....Nieumiarkowanie...w jedzeniu i piciu. Łażę po stoiskach,zniechęcona,szukam... ciekawego grzeszku,takiego choćby na raz. Patrzę...coś leży i kompletnie nic nie robi. Ty kto? Lenistwo Pójdziesz ze mną/ Zaaaaaaaarazzz. /z sieci/ Słoneczko wstało z łóżka boso i twarz umyło poranną rosą. Wytarło oczka w mały obłoczek i w radosny dzień dało kroczek. Krzyknęło raznie...Miłego Dnia Tego samego życzę i ja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio pysznie brzmi twój przepis na jajka w szynce,przepis skopiowałam i do wypróbowania. Dziewczyno" zapodawaj " takie łatwe i smaczne przepisy,"zapodawaj"a my będziemy się nimi zajadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam Wam przepis na pastę do chleba. 1 białą część średniego pora drobno pokroić i sparzyć. Dodać 2- 3 jajka ugotowane na twardo i starte na tarce na drobnych oczkach. 10-15 dkg.startego żółtego sera,1 łyżkę gęstego jogurtu,1łyżkę majonezu,sól,pieprz do smaku. Czasami dodaję szynkę drobno posiekaną,jakąś dobrą kiełbasę,troszeczkę musztardy,czerwonej papryki sypkiej albo drobno pokrojoną świeżą paprykę,zależy od inwencji i smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Rybciu! Dla Ciebie👄 TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, szczypta soli, ok. 2/3 szklanki zimnej wody nadzienie: 2 małe filety z piersi kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 200g żółtego sera, zioła prowansalskie, 3-4 łyżki oleju, sól i pieprz Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda którą puszczą odparuje. Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy. W misce roztrzepać jaja ze śmietaną. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem jeśli jaja są ścięte, a nie płynne tarta jest gotowa. . SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybciu,pasta rewelacyjna.Dzieki! . I jeszcze mam cos ... KURCZAK Z ANANSEM 2 lyzki masla 2 duze piersi kurczaka bez kosci i skory 3 jablka,bez pestek,obrane i pokrojone w plastry 1 1/2 szklanki cieplego wywaru z kurczaka/rosolu/ 1/4 soku ananasa kilka kropli soku z limony,sol,pieprz Rozgrzac maslo w rondlu i wlozyc kurczaka.Skropic sokiem z limony.Przykryc i dusic przez 4 min na umiarkowanym ogniu.Przyprawic i odwrocic piersi.Dusic pod przykryciem jeszcze przez 4min Ponownie odwrocic piersi,przykryc i dusic 8min na malym ogniu Dodac jablka,rosol i sok ananasowy.Przykryc i dusic przez 4min. Dobrze przyprawic i dodac krazki ananasa.Przykryc i gotowac 1-2min na malym ogniu.Podawac na cieplo. .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje panie poproszę przepis na... co można zrobić z mielonego poł na pól kurczak z indykiem. Robie mielone lub gałeczki w sosie grzybowm ale... się przejafły. Może ... jakieś pomysły? Jak nie to... będą gałeczki. Nie mówię że zrobię dziś ale tak na przyszłość. Miłego południa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio ,a może makaron muszle nadziewane mięsem mielonym i zapiekane,lazanie.Albo zupę meksykańską,belwederską,zupę z kuleczkami mięsnymi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam zamiast napisać Kingali napisałam do Olimpii,SKS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybciu ale te muszle muszą być pracochłonne. Włożyć do każdej mięsko to dwa dni mi zejdzie. Dzis mamy ponuri słońce pokazało się przed 8am a teraz, ponuro z tym że umiarkowanie ciepło. Poczekam do południa z pracami na podwórzu. Przeglądam magazyny z kwiatami ogrodowymi. Ludzie robią cudeńka na swoich rabatkach. Niezdecydowałam jeszcze jakie kwiatki posadzę. pozdrawiam Was moje miłe panie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapraszam na popołudniową u Was u mnie poranną kawusię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kingalo ja przeważnie używam mięsa drobiowego,prawie do wszystkiego.Bardzo rzadko robię coś z wieprzowiny mielonej,mięsa tego już najedliśmy się w życiu dość,chyba,że robię zwykłe mielone. zupa z kuleczkami mięsnymi. 20 dkg.pieczarek pokroić i poddusić. 1/2 mięsa mielonego wymieszać z 1 łyżką ugotowanego ryżu/ja nie daję/1 jajkiem,2-3 ząbkami czosnku,sól,pieprz do smaku. Uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonej wodzie/ja gotuję je w w takiej ilości rosołu jaki potrzebuję na tą zupę- można użyć kostek rosołowych lub warzywnych/ Cebulę pokroić w kostkę i na maśle lekko poddusić.Dodać do naszego wywaru/rosołu/z pulpecikami.Dodać pokrojone w małe paseczki 4 korniszony i gotować 10-15 minut.Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę/można 2 jak rosołu jest z 2 litry/i podduszone pieczarki.Gotować jeszcze 20 minut.1/2 szklanki śmietany wymieszać z łyżką mąki i wlać do zupy.Zagotować,doprawić do smaku. Jest to przepis z książki siostry Anastazji. albo.belwederska. 1 czerwona lub żółta papryka 2 cebule,1 ząbek czosnku 25 dkg,mięsa mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 5 szkl.bulionu 1 puszka czerwonej fasoli sól,pieprz do smaku. Na 4 łyżkach oleju podsmażyć dużą świeżą paprykę pokrojoną w kostkę,do niej dodać 2 posiekane cebule i podsmażyć,dodać posiekany czosnek i mięso mielone.Posolić,popieprzyć i dodać tymianek.Na małym ogniu smażyć ok.15 minut.Przełożyć do bulionu i dotować 20 minut.Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki i jeszcze pogotować z 5 minut na małym ogniu.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kingalo witaj!Mowisz i masz.Czy moze byc?Jak cos lepszego sobie przypomne,to napisze. Pulpety z kurczaka/indyka Składniki mieso mielone kurczak/indyk czerstwa bułka - 1 szt. jajko - 1 szt. cebula - 1 szt. natka pietruszki, posiekana - 1 łyżka cukier - 2 łyżeczki bulion drobiowy w kostce - 2 sól pieprz Wywar: woda - 2,5 szklanki marchewka - 1 szt. pietruszka - 1 szt. cebula - 1 szt. liść laurowy - 1 rodzynki - 1 łyżka cukier - 1 łyżeczka Przygotowanie Bułkę namocz w wodzie, a następnie odciśnij, zmiel. Cebulę drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszaj (jeżeli jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub bułki tartej) i uformuj w kulki wielkości dużego włoskiego orzecha . Przygotuj wywar: w płaskim rondlu zagotuj wodę z kostką rosołową, wrzucić warzywa i przyprawy. Wszystko razem gotuj około 15 minut, po czym ostrożnie włóż kulki mięsne. Gotuj je na małym ogniu pół godziny. Pulpety możesz podawać na ciepło - z ziemniakami i dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówkami, albo na zimno - z pieczywem i odświętną sałatką z kapusty pekińskiej, sałatką grecką. Chetnie zjem z buraczkami/cwikla/ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybciu,ocieramy sie ramieniem:) Proponujesz fajne przepisy.Oj,wykorzystam je na pewno.Dzieki.:) /

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio jak lubisz kurczaka z ananasem to podam Ci przepis na rybę w ananasie/można zamiast ananasa dać pieczarki lub paprykę,taką robię dla syna i męża ale ja osobiście wolę z ananasem. 1/2 kg.filetów rybnych. 1 puszka ananasa 1/2 szklanki ketchupu 1 średnia cebula Rybę pokroić na nieduże kawałki i usmażyć w panierce/mąka,jajko,bułka tarta/.Odstawić.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć,dodać pokrojonego w kostkę ananasa i chwilę razem podsmażyć. Zrobić sos: sok z ananasa,1/2 szkl.wody,ketchup,łyżeczka kucharka - razem wymieszać i wlać na patelnię z cebulą i ananasem,chwilę pogotować i włożyć usmażoną rybę. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rada gospodyni! Kluski nie rozgotują się, jeśli do wody, w której je gotujemy, dodamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kingalo nie ma dużo roboty z tymi muszlami.To są takie duże muszle,chyba u Was też jest taki makaron.Gotujesz muszli ile potrzebujesz al,dente,mięsko doprawiasz wg.własnego smaku,pakujesz do środka muszli ,posypujesz startym ostrym serem i zapiekasz,Aha podlewasz sosem pomidorowym pikantnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale mi zapachnialo! Bardzo mi podszedl ten przepis. Kolacje mam z glowy.Pedze do sklepu po mintaja i anananasa. Rybciu,super!!Rzucaj kochana te swoje pomysly.Jak widze,Ty nie tylko wyczarowujesz piekna poezje,ale i potrawy.Mniam... 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Siedzę na emeryturze,czasami mam SKS /skleroza k...a skleroza/ ,ale jak gdzieś dojrzę jakiś przepis mnie interesujący to szukam w starych i nowych zapiskach bo mam może nie zupełnie taki sam ale podobny.Lubiałam i lubię piec i gotować a powinnam MŻ/mniej żreć/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kingalo a może mielone z podduszonymi pieczarkami lub słupkiem dobrego sera? Mięso przyprawiasz tak jak na mielone,porcję mięsa rozklepujesz na dłoni, na środek układasz łyżeczkę podduszonych grzybów lub pasek sera i dobrze zakrywasz mięsem formując kotlet.Panierujesz w bułce tartej i smażysz kotlety. Albo smażysz mielone,posypujesz startym serem,przykrywasz pokrywką i na malutkim ogniu one sobie tam dochodzą aż się ser rozpuści.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te rozklepane na dłoni najbardziej mi pasują, aż zapachniało.Ale gotować mi się nie chce, może jutro. Słoneczko już u mnie cieplutko świeci więc, do ogrodu czas. Olimpio, Rybciu, Krystynkko, Klaro i nowa pomarańczo pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×