Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tikatika

Kosciol a antykoncepcja

Polecane posty

Hejka:) Kwestia jest taka: jeśli faktycznie zalezy Ci na zdaniu Boga na ten temat; antykoncepcji, sexu przedmalz.i sexu w ogóle, zaczynasz studiować Biblię i doszukujesz się odp- w skróce powiem, że w Biblii w ani jednym msc-u Bóg nie wypowiada się na temat antykoncepcji, pozostawiając to naszemu osądowi [po to dał nam rozum], zakaz antykoncepcji jest kolejnym dogmatem Kościoła Rzymsko-Katol. Natomiast co do sexu przedmałż....to juz inna trochę kwestia. ale warto dowiedzieć sie o niej osobiscie. tymczasem pozdrawiam:)

Gość może teraz ja coś powiem
Iburpom - ja go łykam od lat własnie na bóle miesiączkowe i jakoś w ciąże zaszłam bez problemu.

Gość Sjen1
Witajcie serdecznie! Antykoncepcja... Temat rzeka. Jedni są na Tak, drudzy na Nie. Pamiętajcie jak mówi pewna mądra pani z kanału tv: "Bezpieczny sex albo 0 sex-u". Ja osobiście serdecznie polecam wszystkim panią zażywającym pigułki antykoncepcyjne Niezapominajkę SMS - już nigdy nie zapomnisz wziąć pigułki. Moja żona korzysta z tego serwisu i sobie go bardzo chwali. Dla zainteresowanych Pań: 1. 14 przypomnień SMS - aktywacja usługi, wyślij SMS o treści: NJ.PRPL0114 na numer 75068, koszt usługi 5 PLN netto. 2. 30 przypomnień SMS - aktywacja usługi, wyślij SMS o treści: NJ.PRPL0230 na numer 79068, koszt usługi 9 PLN netto. 3. 30 przypomnień SMS - aktywacja usługi, wyślij SMS o treści: NJ.PRPL0330 na numer 79068, koszt usługi 9 PLN netto. W przypadku aktywacji usługi w wariancie 3 należy pamiętać aby zrobić to w dniu w którym bierzemy pierwszą pigułkę z nowego opakowania. Ten wariant usługi przypomni o pigułce przez 21 dni, następnie otrzymamy komunikaty o przerwie na miesiączkę. Następnie po 7 dniach otrzymamy przypomnienie o wzięciu pierwszej pigułki z nowego opakowania. Polecam!

Gość Ja pierniczę na wszystkim
mozna zarobić :D interes, to interes...się wie, sie ma...

Zależy czy chodzi Ci o zdanie kościoła (czyli dogmatów) czy Boga. co do tego drugiego, w Biblii nic nie pisze o antykoncepcji, nie ma też, że jest ona złem. Bóg dał człowiekowi rozum, by z niego korzystał. dobrze będzie, jeśli wsłuchasz się w swoje sumienie i podążysz za nim, po prostu :) ps. w Biblii pisze jedynie by nie niszczyć swego ciała/organizmu. Może bardziej tym warto sie sugerowac? ;) pozdrawiam!

W biblii nie ma nic o antykoncepcji... i dlatego kościół dopuszcza w wieeelu przypadkach stosowanie prezerwatyw. Tabletki antykoncepcyjne nie są dopuszczone przez kością tylko i wyłącznie z tego powodu, ze mogą działać wczesnoporonnie. Tabletka antykoncepcyjna ma działać przede wszystkim zapobiegawczo- czyli zagęszcza śluz przez co nie zachodzi do zapłodnienia itd. natomiast w wielu przypadkach do tego zapłodnienia dochodzi, ale hormony utrudniają zagnieżdżenie się komórce zapłodnionej w macicy. mało lekarzy otwarcie o tym mówi... bo teoretycznie to nie jest główne zadanie tabletek antykoncepcyjnych ( jak wcześniej wspomniałam powinny one służyć zapobiegawczo) jednak taka jest brutalna prawda. Wg Biblii człowiek ( dusza) pojawia się w samym momencie zapłodnienia, więc dla Kościoła jest to najzwyczajniej w świecie aborcja- morderstwo. Musisz się autorko zastanowić czego Ty właściwie chcesz i czego oczekujesz... Jeśli zależy Ci na jednym to musisz zrezygnować z drugiego. Możesz także wypośrodkować- prezerwatywy. Nie rozumiem też dlaczego wszyscy się tak panicznie boją NPR? Skuteczność jest taka sama jak podczas brania tabletek ( o ile myśli się...). W dodatku w XXI mamy nawet specjalne komputerki ( np. baby clock) które za nas to sprawdzają...