Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aluńka

Mój pracodawca nie płaci składek zus przeniesione z praca

Polecane posty

Gość aluńka

aluńka Od ponad roku nie są płacone składki do zus przez firmę gdzie pracuję. Wiem to na 100%, deklaracje sa wysyłane a pieniądze nie. Dziwne jest to że zus się nie upomina o te pieniądze, w końcu to niemała suma, jest już prawie 230 tys. Zakleży mi aby moje składki były uregulowane. Nie możemy jednak wymusić tego na pracodawcy, zawsze sa ważniejsze rzeczy do zapłacenia. Jak poinformować zus o tym fakcie. Chcielibyśmy zrobić tro w sposób aby pracodawca nie zorientował się że to my.

Gość aluńka
Gdzie wysłać tego maila?

Gość o nieeeeeeeeeeeee
A co cię to że nie płaci ? Najwyżej szybciej firma padnie, ty masz składki potrącone i wykazane.

Gość ja dobra
wykazane są ale ine ma ich na jej koncie w Zusie! I skad sie tam mają wziać jak pracodwaca ich nie ureguluje??

Gość o nieeeeeeeeeeeee
Zusu broszka, już nie przesadzajcie.

Gość aluńka
Zależy mi na składkach bo inaczej ten okres czasu będzie uznany jako bezskładkowy przy wyliczaniu emerytury

Gość aluńka
To jest bardziej moja sprawa niż zusu. Zus faktycznie powinien ściągnąć te pieniądze, zazwyczaj wchodzi na konto i po sprawie. Jeżeli jednak tego nie zrobi to problem jest mój, bo to moje składki są nieopłacone

Gość kochana to jest sprawa
tylko i wyłącznie zusu, nie martw sie juz oni upomna się, bo teoretycznie to ich pieniadze i ich ogromne juz odsetki. nawiasem mówiąc mój tez nie płaci

Gość aluńka
Tylko jest to dziwne że sie nie upominają. Słyszałam ze jak ktoś nie płaci to od razu zus wchodzi na konto i ściąga dług. U nas od kilkunastu miesięcy nie jest płacone a zus nie reaguje. Zupełnie jakby zapomniał o naszej firmie.

Gość aluńka
tylko w jaki sposó przypomnieć ??

za podatek urząd skarbowy to wchodzi na konto raz dwa a zus niestety nie nie wiem, co Ci poradzic u mnie było to samo przez pół roku mialam niepłacone skladki i tak mam wykazane z papierach z zus-u, jakbym nie pracowała co prawda, nie ma się co spodziewać kokosów w postaci emerytury z tej kasy, no, ale jednak ważne jest, żeby te wpłaty były zawsze można to do inspekcji pracy zgłości, bo pracodawca nie dopełnia obowiązku względem pracownika, ma obowiązek opłacać Twoje składku zusowskie (ale nie wiem, czy można to zgłosic anonimowo)

Gość aluńka
pip to chyba nie jest od płatności za zus

Daj spokój. Skoro pracodawca wykazuje Cię na deklaracjach to jest ubezpieczona i okres zatrudnienia liczy się do okresów składkowych. To, że pieniądze nie wypływają na konto ZUS to nie Twój problem tylko pracodawcy. A o to , że ZUS się upomni o tę kasę to też możesz pewna ( mają na to 10 lat:) ) .

Ciesz się, że pracodawca dał Ci umowę, bo mój nie chcę :o Na dodatek ludzie którzy tam pracują zdecydowanie dłużej też są w większości bez umowy :o A zus, wcześniej czy póżniej upomni się o te niezapłacone składki, nie martw się.

Gość nie boisz się ich
eeee tam upomni sie, dobre.... upomni sie i nie dostanie, albo firmy juz nie będzie

Gość tak to już czasami bywa
:((

Gość do sądu go podaj

Gość nina2
NASZ PRACODAWCA NIE TYLKO NIE PŁACI SKŁADEK ,ALE NAWET NIE SKŁADA COMIESIĘCZNYCH DEKLARACJI(WIEM NA 100% Z SAMEGO ZUSU),JEDYNE CO MAMY NA NASZYCH KONTACH TO TYLKO ZGŁOSZENIE NIC WIĘCEJ.MOŻE KTOŚ DORADZI CO ZROBIĆ, A MOŻE SPRAWĘ ZLECIĆ INSPEKCJI PRACY?(NIE WIEM CZY MOŻNA TO ZROBIĆ ANONIMOWO?)

Gość ano11
idź sama do ZUS i sprawdż czy wpływaja skaładki na twoje konto, pracodawca nie musi wiedziec ze byłaś, masz do tego prawo.

Gość nina2
byłam tam już kilka razy i wiem to na bank

Gość gość
MlFjDfS9EoHwyUReSkn7PxqU