Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meg23

Czy ja mam ASTME ????

Polecane posty

Gość meg23

Witam Was Od kilku lat pale dosyć duzo papierosów, od jakiegoœ roku zaczęłam miec kłopoty z oddychaniem, potrafie dusić sie przez tydzień potem mam na jakiœ czas spokoj i od nowa.Nie wiem czy jest to spowodowane moja nerwicš czy poprostu dostałam astmy od papierosów?Czy ktoœ z Was ma podobny problem?

Gość meg23
Pomocy nie wiem co mam z tym zrobić???czekam na odpiski

Gość masz dziure w glowie
moze za mało palisz????? nabawisz sie nie tylko astmy ale i raka pluc ps. glupich nie sieja sami sie rodza

Gość gloxynia
mozliwe ze masz astme,popros lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie do alergologa,potem u alergologa zrobią ci test czy i na co jestes uczulona

Gość częstochowianka
dzieki za odpowiedz tak tez zrobie

raczej nie, ataki astmy najczesciej sa w nocy, sa krotkie i ma sie wrazenie jakby zamkneli CIe w sloiku w ktorym nie ma powietrza brrr. Moze masz zapalenie oskrzeli lub cos podobnego. Najlepiej idz do lekrza

Gość andziutka666
moja siostra ma astme, bierze leki wziewne 2 razy na dzien , takie dyski do wdychania , jak masz astme to o paierosach mozesz zapomniec , a leki bierze sie do konca zycia niestety

Gość gloxynia
ja mam astme,na poczatku lekarze nie wykryli tego bo jeszcze kilka lat temu ta choroba nie byla taka powszechna,najpierw mialam lzawienie w oczach,potem katar sienny no i nieleczona przeksztalcila sie w astme,glupi lekarz leczyl mnie antybiotykami debil...sory......potem trafilam do lekarki ogolnej ktora miala jakies pojecie o astmie,zrobilam testy i zaczelam byc wlasciwie leczona,ataki dusznosci byly juz do przezycia,nie musialam siedziec juz po nocach w pozycji charakterystycznej dla astmatyka(pochylenie do przodu),nawet chodzialam na odczulanie,ale zaszlam w ciaze a niestety jedno wyklucza drugie...niewiedzialam,ze jestem w ciazy i bralam te szcepionki i poronilam.....potem przerwalam odczulanie,bylam w szoku,.......potem jak doszlam do siebie,bralam tylko te wziewy rozszerzajace tuneliki oskrzelowe,ale 2 razy do roku przy kontakcie z alergenami dostawalam zapalenia oskrzeli ktore konczylo sie zastrzykami ratujacymi zycie,bo mialam skurcze oskrzeli i takie zwykle wziewy nie pomagaly....wkoncu powiedzialam,ze musze zabrac sie za siebie,jesli nie chce pewnego dnia sie udusic......poszlam do specjalisty(ze skierowania),i na szczescie wkoncu trafilam na porzadna lekarke! od razu-testy,spirometria i leczenie oraz odczulanie(3letnie-ja chodze juz 2 lata),od momentu jak sie zaczelam 2 lata temu odczulac i brac prawidlowe leki i jestem pod opieka specjalisty-wszystko sie zmienilo-nie mialam ani razu zapalenia oskrzeli,bardzo rzadko jestem przeziebiona(nawet rzadziej,niz inni,zdrowi),psychicznie sie wzmocnilam,szczepionke przechodze bardzo lagodnie,nie mam bąblow,zadnego zlego samopoczucia,czasami nawet nie biore lekow rozszerzajacych bo nie mam objawow,naprawde poecam-nie czekac az samo przejdzie! tylko od razu isc do specjalisty:)

Gość Meg23
Ja mam dusznosci od rana do wieczora ale wieczorem jest najgorzej musze przybierac dziwne pozycje zeby wziasc pozadny oddech!dzisiaj ide do lekarza bo zaczynam po malu fiksowac a z papierosami nie wiem co bedzie narazie staram sie ograniczyc puki nie wiem na 100%czy to astma nie wiem jak ja rzuce palenie az strach pomyslec pale tak dlugo ze nie wiem czy dam rade:(

Gość gloxynia
to napewno masz astme.ja tez przybieralam takie pozycje-pochylona do przodu,rekami podpieralam sie,jakbym chciala sie podniesc.to charakterystyczna pozycja w czasie ataku,umozliwia bynajmniej byle jakie oddychanie.w zadnym razie nie mozesz klasc sie na plecach.mozesz spac na brzuchu.boze jak ja wspomne te moje meki.......ze ja to przezylam....przeciez astma nieleczona grozi uduszeniem... idz jaknajszybciej po skierowanie do alergologa. ja wczoraj bylam na szczepionce,gadalam z lekarka,powiedziala ze u mnie leczenie przebiega rewelacyjnie,w styczniu bedzie 2 lata,wiec jeszcze rok i koniec.od momentu odczulania nie mialam ani jednego ataku,zadnego zapalenia nic oprocz zwyklych przeziebien. i ja tez palę.tylko malo-pol paczki dziennie,czasem jedna trzecią.wiec nie tak duzo.wydaje mi sie ze to nie ma wiekszego wplywu na chorobe bo przeciez gdybym nie palila to tez bym miala astmę.astma sama nie przechodzi.trzeba sie odczualac. ja jestem ucz. na trawy i zboza.biore alergovit.wszystkiego dowiesz sie od lekarza.idz,powodzenia.