Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abababababbabba

ile kalorii maja grzyby????jakie maja wartosci?????

Polecane posty

Gość abababababbabba

np taki prawdziwek , wlasnie zjadlam prawie caly sloiczek prawdziwkow w occie i zastanawiam sie co mi one daly ile kalorii bo raczej witamin to one nie maja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzyby gotowane 100 gram-11 kalorii Grzyby konserwowe 100 gram- 80 kalorii Grzyby smażone 100 gram -157 kalorii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bol brzucha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam taki duży
grzyby składają się z hityny głównie. Co oznacza, że nie mają w zasadzie żadnych wartości odżywczych, bo człowiek ich nie trawi, tak samo jak pies ziemnieków... W związku z tym jedyne, co przyswajasz to np. tłuszcz w którym je dusisz a którym nasiąkają. W przypadku grzybów w occie najadłaś się po prostu octu i chityny, która za przeproszeniem wysrasz i po grzybkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam taki duży
pierwsze hityny- chityny:o Aha, nie nalezy jeść za dużo grzybów, bo one wyjątkowo obciążają przewód pokarmowy i watrobę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abababababbabba
ale sa zdrowe czy niezdrowe?? bo jestem w ciąży i nie wiem czy bylo mądre z mojej strony najesc sie tyle grzybkow.... no ale co mialam taka zachcianke:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kiedyś zjadłam 2 słoiczki:P:P nic mi nie było no ale w ciąży również nie byłam:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość IQ
Racja, racja! Grzyby jemy TYLKO dlatego że nam smakują. Organizm ich zupełnie nie potrzebuje, bo nic nie wnoszą, oprócz wspomnianej wyżej chityny, która, podobnie jak celuloza, nie jest trawiona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abababababbabba
a nie maja zadnych mikroelementow???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abababababbabba
????????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nic nie mająąąąąąąąąąąąąąaaa
nażarłaś sięsamego octu, kretynko:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abababababa
kretynko? az szkoda literek......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abababababa
sama sobie poradzilam , wbrew pozorom grzyby posiadaja wartosci odzywcze Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %. Sucha masa zaś składa się głównie z białek, co usprawiedliwia nazywanie grzybów "leśnym mięsem". W skład tych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne (pozostałe organizm człowieka może wytworzyć sam), co pozwala zaliczyć grzyby do najważniejszych produktów żywnościowych. Tkankom owocników grzybów sztywność nadaje swoisty błonnik, zawierający złożone białko fungin identyczne z hityną owadów i pancerzem skorupiaków. Ilość funginu w nóżce grzyba jest większa niż w kapeluszu, dlatego wartość jadalna nóżki jest znacznie mniejsza, bo błonnik grzybów jest niejadalny dla człowieka. Chociaż w literaturze można znaleźć dane świadczące, że wartość odżywcza grzybów jest nie niższa niż roślin motylkowych (fasola, groch) i zbóż, to jednak spożywanie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy. W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niż białek i są inne niż w roślinach. W grzybach nie ma krochmalu, którego jest dużo w komórkach roślin, został on zamieniony przez glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt. Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie. Tłuszczów, włącznie z glicerydami kwasów tłuszczowych, olejkami eterycznymi itp. jest w owocnikach grzybów jadalnych sporo, od półtora do dziesięciu procent. Ich strawność jest wysoka (92 do 97%) i niemal nie różni się od tłuszczów zwierzęcych. W owocnikach grzybów kapeluszowych znajdują się także różne kwasy organiczne. U koźlarzy, zwanych też kozakiem (Leccinum), mleczajów (Lactarius) i pieczarek (Agaricus) znaleziono między innymi kwas jabłkowy, cytrynowy, winny, fumarowy. Grzyby zawierają wiele witamin - A, B1, B2, C, D, PP. Jednak witaminy C w odróżnieniu od warzyw i owoców bogatych w nią, jest w grzybach bardzo mało. Za to grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś pieprznik jadalny czyli popularnie kurki (Cantharellus) są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle co wątroba i drożdże. Witaminy A jest dużo w mleczajach (Lactarius), a prawie nie ma w borowiku (Boletus), oraz podgrzybku brunatnym (Xerocomus badius). Za to w tych grzybach znaleziono witaminę D. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach. Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie. Z powyższego można wysnuć wniosek, iż w ekstremalnych okolicznościach grzyby mogą stanowić podstawę racji żywnościowej dorosłych, zdrowych ludzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przeprasza cię bardzo ale skąd
ty wziełaś te wiadomości???? To jakieś BREDNIE!:o Grzyby sa zbudwane nie z białek, tylko z węglowodanów. W ogóle to nie grzyby, tylko owocniki grzybów. I nie mają żadnych białek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uwielbiam grzyby w każdej
postaci, jem bo mi smakują i jakoś mam gdzieś czy mają jakieś wartości czy nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yyyyyyyuuuuuuppppooooolllll
[zgłoś do usunięcia] przeprasza cię bardzo ale skąd ty wziełaś te wiadomości???? To jakieś BREDNIE! Grzyby sa zbudwane nie z białek, tylko z węglowodanów. W ogóle to nie grzyby, tylko owocniki grzybów. I nie mają żadnych białek. Brednie? Udowodnij, ze to brednie. Twoje twierdzenie jest tyle warte co twoj wpis. Podaj dane, ze grzyby NIE zawieraja bialek i JAKICH bialek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Grzyby mają wartości odżywcze. Mówi się, że nie mają, aby odstwaszyć ludzi od jedzenie, co często kończy się zatruciami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wystarczy czysta logika. Jeżeli coś istnieje, jako "żywe coś" to znaczy że jest z czegoś zbudowana, a jeżeli tak jest, to zawiera w sobie jakieś wartości odżywcze, kwestia czy są ona dla nas ludzi jadalne i w jakim stopniu pożyteczne. Sądzę, że grzyby nie są jednak dość dobrze poznane i stąd ich niechlubna opinia. Wystarczy o tym odrobinę poczytać, grzyby nie zostały zakwalifikowane ani jako rośliny ani jako zwierzęta uważane są za osobne królestwo. Poza tym grzyby to pasożyty żywią sie tym na czym porastają, a wiec wiadomo, ze zawierają istotne związki w swojej strukturze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×