Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość całkiem złamana

wyprawka

Polecane posty

Gość całkiem złamana

Kobitki dajcie jakieś propozycje wyprawek, wskazówki rady, co sie przyda a co nie, co warto i gdzie lepiej kupić, czy na allegro, jaka pościel, jakie akcesoria do higieny. Jak ja zrobiłam swoją to mi wyszło ponad 1200 zł bez wózka :o Jak kupowac pościel?? W komplecie czy taniej wyjdzie każdą część osobno??? A łózeczko? Brać z szufladą czy bez?? HEEEEEEEELLLLLP !!!!!!!!!!!!!!! Wklejam "moją". Napiszcie ile wam wyszło. Pytam się tyc co musiały kupić wszystko :) Dzieki wielkie za wszelkie rady!!!!!!!!!!!!!!!! Tam sobie porownywałam ceny łóżeczka z materacem i osobno zapisałam cenbę materca, tak dla porowniania. Akcesoria do łóżeczka Ceny Allegro 1) łóżeczko 255 zł (z materacem) 2) kołderka i poduszka wypełnienie 35 zł (2-5- 93zł) 3) pościel na poduszkę i kołderkę (2x) 35 zł 4) ochraniacz na łóżeczko 20 zł 5) prześcieradło zwykłe na gumce 15 zł 6) moskitiera 43zł 7)prześcieradło z falbanką 22 zł 8) folia pod prześcieradło 5 zł 9) materacyk kokosowo-gryczany 72 zł 10) kocyk (większy do łożeczka) 35 zł Akcesoria do wózka 1) pościel do wózka 30 zł 2) torba do wózka 50 zł 3) grzechotka do wózka 4) kocyk grubszy 30 zł 5) kocyk polarowy 25 zł 6) parasolka 20 zł Ubranka (troszkę już mam dlatego tak skromnie kupuję) 1) rożek 34 zł 2) 2 pary body z długim rękawem 62 16 zł 3) skarpetki 4 pary 8 zł 4) czapeczka ciepła 15 zł 5) rękawiczki przeciw zadrapaniom 4 zł 6) kaftaniki 62 (2 x) 15 zł 7) śpioszki 62 (3x) 20 zł 8) pajacyk 62 (2x) 20zł 9) ubranko-komplecik do szpitala 30 zł Kąpiel i higiena 1) ręczniczek z kapturkiem 25 zł 2) pieluszki tetrowe (5x) 6 zł 3) oliwka bambino 8 zł 4) chusteczki do pupci Pampers Sensitiv 12 zł 5) pieluszki Pampers (2x) 35 zł 6) Sudocrem 20 zł 7) patyczki do uszu dla niemowląt 5 zł 8) szczotka do włosów 6,5 zł 9) nożyczki do obcinania paznokci 7 zł 10) gruszka 5 zł 11) termometr zwykły 3 zł 12) termometr do pomiaru ciała 20 zł 13) termometr pokojowy 10 zł 14) smoczek anatomiczny-uspakajający 6 zł 15) krem ochrony do buzi 10 zł 16) szczotka do mycia butelek 8 zł 17) gaza do przemywania pępuszka 5 zł 18) myjka frotte 5 zł 19) butelka (ta specjalna ) 30 20) GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). Zabawki 1) grzechotka 20 zł Dla mamy: 1) szlafrok 25 zł 2) kapcie 15 zł 3) piżamka do szpitala (2x) 45 zł 4) majtki poporodowe 9 zł 5) podkłady poporodowe 4 zł 6) tantum rosa 7) biustonosz do karmienia (2x) 30 8) skarpetki białe (4x) 8 zł Razem: Allegro: I wersja z łóżeczkiem i kompletem pościeli --- 1152.5 zł :o

Z mojego doświadczenia: Łóżeczko - kupiłam bez szuflady, żadna z wymienionych funkcji przez osoby trzecie mi nie pasowała. Po prostu jest mi zbędna. Kołderki i poduszki - dalej nie mamy i nieprędko nabędziemy. Moim zdaniem można odpuścić. Pościel - wielkie hmmm; przez pół roku używana u nas była duża poszwa do koca w okresie zimowym no i oczywiście prześcieradła. Pościel kupiłam dwa razy na allegro; raz jakość była super; drugi raz u innego sprzedawcy beznadziejna. Po co Ci prześcieradło z falbanką? ;) Pościel do wózka - nie mieliśmy; latem pieluchy flanelowe, zimą śpiwór A torba do wózka nie będzie z wózkiem? Czy to jeszcze coś innego? Rożek - wykorzystywany jako \"leżanka\"; można się obejść Odpuść sobie może kaftaniki; najlepsze są (moim zdaniem oczywiście) body i pajace rozpinane na całej długości; Pieluszki tetrowe i flanelowe - niedrogie, a w użyciu non stop. Tysiące zastosowań. To tyle ode mnie.

fajnie miec taka mame która wszystko przelicza gdybym była u takiej w brzuchu to wyszłabym majac 10kg! materialne matki wyrodne

Gość wiesz lepsza jest taka
Matka, która rozsądnie liczy, niż ktoś taki jak paulka..... Właśnie przeczytałam na ślubach i weselach, że ona dzieci z domu dziecka nazywa potworami, twierdzi, że jest im lepiej niż dzieciom, ktore mają rodziców itp., i to jest przyszła matka??? Zdecydowanie wolę matki liczące.

Akcesoria do łóżeczka Ceny Allegro 1) łóżeczko 255 zł (z materacem)- j *a za lozeczko dalam 100zl a za materaz kolo 40, teraz posluzy to dla 2 pociechy - 140 2) kołderka i poduszka wypełnienie 35 zł (2-5- 93zł)- *wystarcza dwa komplety, Kuba pod koldra zaczal spac jak mial kolo roku, idealnie sprawdzil sie koc 3) pościel na poduszkę i kołderkę (2x) 35 zł ok 4) ochraniacz na łóżeczko 20 zł niepotrzebny- dziecko kladzie sie na srodku lozeczka 5) prześcieradło zwykłe na gumce 15 zł ok 6) moskitiera 43zł niepotrzebne, radzilabym baldachim ale tez nie zawsze sie przydaje(40zl) 7)prześcieradło z falbanką 22 zł a po co??? 8) folia pod prześcieradło 5 zł niepotrzebne 9) materacyk kokosowo-gryczany 72 zł materacyk juz napisalas z lozeczkiem- to po co dwa?? 10) kocyk (większy do łożeczka) 35 zł ok Akcesoria do wózka 1) pościel do wózka 30 zł nie mialam - wystarczy spiworek albo kombinezon i kocyk 2) torba do wózka 50 zł teraz torby sa przy wozkach 3) grzechotka do wózka nie potrzebna na poczatku- a pozniej moze dostaniesz od znajomych 4) kocyk grubszy 30 zł ok 5) kocyk polarowy 25 zł bez przesady z kocykami;) 6) parasolka 20 zł niepotrzebna- dokupisz jak uznasz za sluszne latem Ubranka (troszkę już mam dlatego tak skromnie kupuję) 1) rożek 34 zł na alegro sa po 15zl 2) 2 pary body z długim rękawem 62 16 zł ok 3) skarpetki 4 pary 8 zł ok 4) czapeczka ciepła 15 zł ok 5) rękawiczki przeciw zadrapaniom 4 zł pk 6) kaftaniki 62 (2 x) 15 zł wedlug uznania 7) śpioszki 62 (3x) 20 zł ok 8) pajacyk 62 (2x) 20zł ok 9) ubranko-komplecik do szpitala 30 zł ok Kąpiel i higiena 1) ręczniczek z kapturkiem 25 zł moze byc zwykly, ja mielam z kapturem i twierdze ze to jest tylko naciaganie ludzi 2) pieluszki tetrowe (5x) 6 zł radze kupic kolo 10-15 sztuk 3) oliwka bambino 8 zł ok 4) chusteczki do pupci Pampers Sensitiv 12 zł mi sprawdzily sie nivea bezapachowe- cena podobna. ale husteczki uzywalam tylko na spacerach a w domu- waciki i woda- zeby maly nie mial odparzonej pupy- wychodzilo i taniej i zdrowiej:) 5) pieluszki Pampers (2x) 35 zł pieluszki kupuj w jumbo pakach- ok 50zl za 90 cos sztuk 6) Sudocrem 20 zł ok-sudokrem starcza na b, dlugo 7) patyczki do uszu dla niemowląt 5 zł ok 8) szczotka do włosów 6,5 zł nie potrzebna 9) nożyczki do obcinania paznokci 7 zł NIE NOZYCZKI- nie obetniesz nozyczkami paznokci-UWIERZ- kup maly obcinak 10) gruszka 5 zł ok 11) termometr zwykły 3 zł tz do kapieli???ok 12) termometr do pomiaru ciała 20 zł ok, chociaz ja proponuje elektryczny - cena wieksza ale lepiej sie mierzy, zwyklym temp mierzyz w pupie 13) termometr pokojowy 10 zł mysle ze taniej kupisz 14) smoczek anatomiczny-uspakajający 6 zł ok- ale tylko jeden(bo moze pozniej nie tolerowac smoczkow) 15) krem ochrony do buzi 10 zł ok 16) szczotka do mycia butelek 8 zł ok 17) gaza do przemywania pępuszka 5 zł ja uzywalam patyczkow i spirytusu- slicznie sie zagoilo 18) myjka frotte 5 zł NIE UZYWAJ MYJEK- w myjkach gromadzi sie najwiecej bakterii, a najlepiej to umyje sie reka 19) butelka (ta specjalna ) 30 jesli bedziesz karmic piersia, kup 1 utelke i to zwykla, pozniej mozesz dokupic 20) GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). Zabawki 1) grzechotka 20 zł moze byc- ale mniejsza i tansza- ok 10 zl Dla mamy: 1) szlafrok 25 zł ok 2) kapcie 15 zł ok 3) piżamka do szpitala (2x) 45 zł preferowane sa koszule- 2szt 4) majtki poporodowe 9 zł ok 5) podkłady poporodowe 4 zł 2 opakowania 6) tantum rosa ok 7) biustonosz do karmienia (2x) 30 ok 8) skarpetki białe (4x) 8 zł ok Razem: Allegro: I wersja z łóżeczkiem i kompletem pościeli --- 1152.5 zł w razie pytan- napisz mi maila ;) pozdrawiam

Jak na moje to wypełnienie (kołdra+poduszka) zbędne zupełnie. Niemowlę bez poduszki spać powinno a przykryć można kocykiem, moja córka śpi w śpiworku i to jest chyba najwygodniejsze rozwiązanie. Pościel (poszewki) w zasadzie też leży nieużywana, jedynie ochraniacz na łóżeczko w ciągłej eksploatacji i prześcieradełka (2 sztuki). Pościel do wózka też można sobie darować, na zimę lepszy śpiworek. Moskitiera i parasolka to chyba też zbędny zakup na tą porę roku. Pieluszek tetrowych i flanelowych to z kolei za mało chcesz kupić, bo ja z nich korzystam ciągle i mam 20 sztuk.

Gość buka poka
Ja wypełnienie mialam, ale jedno. Po co dwa? Pościel do wózka - nie, duzo lepszy jest śpiworek, bo można go też używać przy sankach. Prześcieradło z falbaną odradziła mi sprzedawczyni, bo stwierdziła, że się koszmarnie prasuje. Rożka nie miałam. Odradzam takie wielkie opakowanie sudokremu - mój syn był uczulony i wszystko wywaliłam. Nie ma sensu kupować grzechotek, bo dostaniesz mnóstwo od odwiedzających. Nie wiem, kiedy rodzisz. Jeżeli późną jesienią to kocyki do wózka nie będą ci na razie potrzebne. Może dostaniesz, alebo dokupisz później.

Gość buka poka
Ja wypełnienie mialam, ale jedno. Po co dwa? Pościel do wózka - nie, duzo lepszy jest śpiworek, bo można go też używać przy sankach. Prześcieradło z falbaną odradziła mi sprzedawczyni, bo stwierdziła, że się koszmarnie prasuje. Rożka nie miałam. Odradzam takie wielkie opakowanie sudokremu - mój syn był uczulony i wszystko wywaliłam. Nie ma sensu kupować grzechotek, bo dostaniesz mnóstwo od odwiedzających. Nie wiem, kiedy rodzisz. Jeżeli późną jesienią to kocyki do wózka nie będą ci na razie potrzebne. Może dostaniesz, alebo dokupisz później.

Ja odradzam zarówno moskitierę jak i baldachim... Gromadzi się w nich mnóstwo kurzu! Zgadzam się również, że pościel i wypełnienia są zbędne. Niemowlę kładziemy bez poduszki, a przykryć można kocykiem. Nie sprawdziły się u mnie również kaftaniki- o niebo lepsze są body. Co do materacyka to chyba tańsze są po prostu kokosowe (a nie kokosowo- gryczane); prześcieradło z falbanką?- chyba tylko po to, żeby ładnie wyglądało, ale jeśli chodzi o rzeczywistą przydatność... Darowałabym sobie również pościel do wózka- kładę do wózka rozłożony rożek, a przykrywam pieluchą lub kocykiem; do szpitala lepsze są koszule, niż piżamy- i radzę się zaopatrzyć w maść Bepanthen, o ile chcesz karmić piersią (a chyba chcesz, jeśli kupujesz biustonosze do karmienia :) ); chusteczki do pupci- polecam Bambino (tańsze, a świetne); Sudocrem kup, jeśli zauważysz u dziecka skłonność do odparzeń- wg mnie to już bardzo specjalistyczny krem, ja polecam Linomag, a do buzi- Bambino (w ogóle kosmetyki Bambino są super); pępek przemywałam patyczkami, zamoczonymi w gencjanie- te specjalne gaziki ze spirytusem strasznie podrażniają skórę! Myjkę sobie daruj- to siedlisko bakterii... Hm, to tyle :).

Jeśli chcesz karmić piersią to na miesiąc przed datą porodu (chyba, że jesteś zagrożóna porodem przedwczesnym to wtedy na 2 tyg. przed datą) możesz zacząć hartować brodawki, poprzez pocieranie kolistymi ruchami szorstkim ręcznikiem, wszycie do biustonosza szorstkiego materiału, tak żeby obcierał brodawkę (oczywiście bez przesady) i rozciąganie brodawaki, trzeba chcwycić palcami najpierw w poziomie potem w pionie przy brodawce i rozciągać. Ja robiłam tylko to rozciąganie dwa razy dziennie po 20 razy pion i poziom na dwa tyg. przed porodem i nie wiem co to pogryzione i pękające brodawki.

Gość kiki***
dziewczyny piszcie, bo rady doswiadczonych mam sa cenne.....poza tym nam niedoświadczonym zawsze się rozjaśni i unikniemy błędówn i niepotrzebnych wydatków! :)

Problem w tym, że jedna mama może uważać, że coś jest niezbędne a druga wręcz przeciwnie. Ja przyrównałam sie do wypowiedzi Znajomej i już widzę różnice. Dla mnie zupełnie zbędny termometr do kąpieli, łatwiej wodę nadgarstkiem sprawdzić a też polecam termometr elektroniczny do ucha albo na skroń, na skroń chyba lepszy bo nie trzeba stosować wymiennych końcówek. Szczoteczka do włosków była mi bardzo potrzebna, bo Mała miała bujną czuprynkę po urodzeniu a poza tym walczyłam z ciemieniuchą. Folia pod prześcierało też u mnie to była podstawa bo córcia ulewała i materac byłby ciągle mokry gdyby nie folia. Jedyne w czym zgodne są chyba wszystkie mamy to, że najlepsze na świecie są body zapinane kopertowo lub przez całą długość, szczególnie na początku, gdy nie ma się wprawy i przez główkę przeciskać nie trzeba.

Gość kiki***
słonko, ja tez się powoli przygotowuje do kompletowania wyprawki (dzidzi jest jeszcze w brzuszku), ale zgadzam się z twoją propozycją wyprawki, choć termometr do kąpieli raczej też kupię. I pewnie, że każda z nas ma inne zdanie na dany temat, dlatego warto wysłuchć czyjegoś (innego) zdania, przecież nie musimy się od razu z nim zgadzać.....ale warto usłyszeć inną opinię, a nóż zmieni się zdanie.....

WYPRAWKA WYPRAWKA WYPRAWKA WYPRAWKA WYPRAWKA *łózeczko(z wyjmowanymi szczebelkami) *wózek *materac *baldachim(mozna sie obyc bez) *2 prześcieradła frote *kolderka(poduszka nie jest potrzebna)-z kolderka tez mozna poczekac *2 powłoczki na kolderke *kocyk duzy *kocyk mały *rożek *nosidełko-wedlug uznania- mi sie bardzo przydalo *recznik **10- 15 pieluch tetrowych *oliwka(polecam bambino) *szampon(polecam nivea) *krem do pupy(polecam sudocrem i linomag) *mydełko(polecam bambino) *pieluszki(jumbo pack pampersy) *2paczki husteczek(polecam nive bez zapachowe) *waciki(platki kosmetyczne) *patyczki kosmetyczne(rowniez do czyszczenia pępuszka) *spirytus 70% (trzeba kupic zykly i rozcienczyc z woda-1do 7)Spirytus potrzebny jest do pepuszka *wanna *obcinacz do paznokci *2 butelki (duza i mala)- moze byc 1 butelka *smoczek(na poczatku jeden) *termometr (ja kupuje elektryczny) *termometr do kapieli *szczotka do włosów(bardziej do masowania główki)- na poczatku nie przydaje si5325prania(polecam lovela) *ubranka *wkladki laktacyjne(uzywalam belli) *biustonosz do karmienia (2sztuki) Co do szpitala? dla mamy: *dokumenty(dowód, ksiazeczka ciąży, legitymacja ubezpieczeniowa) *kosmetyczka(szczoteczka do zebow,pasta, szampon, mydło, szczotka itd..) *recznik duzy i maly *klapki pod prysznic *klapki/pantofle *szlafrok *koszula(ze dwie), pizama(czasem moze sie przydac) *skarpetki (3 pary) *biustonosz do karmienia *wkładki laktacyjne *podpaski wielkie(2-3 paczki) *majtki jednorazowe(1 paczka, w razie czego maż moze dokupic ) *dodatki-telefon, gazety, sztucce, kubek, woda do picia DLA DZIECKA: *pieluszki *krem do pupy *chusteczki *smoczek *ubranko na wyjscie

Kiki jasne tyle tego jest, że człowiek na początku strasznie zagubiony :) Ja większość rzeczy kupiłam na allegro bo wychodziło taniej, poza tym większą część ciąży musiałam leżeć więc nie było jak buszować po sklepach. Teraz wydaje mi się, że wszystko już wiem:) i przy drugim dziecku będę mądrzejsa a może się kiedyś okaże,że coś czego zupełnie nie użuwałam przy Małej stanie się niezbędne później:)

Gość kiki***
słonko, zgadzam się :) Ja jakoś na allegro boje się kupować.... Już korzystałam z tej formy zkaupów ( zresztą na początku ciąży załozyłam sobie że większość rzeczy kupię własnie na allegro), ale wolę mimo wszystko iść do sklepu (mieszkam w Krakowie i tu jest dość spory wybór) i dotknąć wszystkiego i pooglądać. Zdjęcie na Allegro często nie oddaje tego jak produkt naprawde wygląda....

kiki a gdzie w krakowie robisz zakupy ??? ja nie zabardzo jeszcze znam tu sklepy dzieciece. moze masz sprawdzone jakies??

Ja pościel do wózka Uszyłam sobie z kawałka polaru (małą poduszeczkę i kocyk) pod kolor wózka. Bardzo się przydaje, bo nie używam śpiworka. Pościel do łóżeczka Jedną kupiłam, ale strasznie droga (69zł z ochraniaczem na szczebelki), więc kolejne dwa komplety sama uszyłam według wzoru tej kupionej. Moja córeczka od początku śpi pod kołderką tylko latem w upały pod pieluszką. Za moskitierę latem (przeciw komarom) służył mój ślubny welon. Miałam 2 metrowy, więc zasłonił całe łóżeczko. Termometr do kąpieli całkowicie zbędny (sprawdzam ręką), za to szczoteczka do włosów konieczna, bo córka urodziła się z długimi włoskami. Często robiły się kołtunki jak tarła włoskami o kocyk czy pieluchę, a poza tym miała długo ciemieniuchę. Nożyczki do paznokci używam normalne, nie dla niemowląt, bo są bardzo tępe, a obcinacza nie umiem używać. Z ubranek faktycznie najbardziej lubię pajacyki i body. Ręczniki mam z kapturem i cieplutko okrywają mokrą główkę. Materacyk mam kokosowo piankowy i jest świetny. Ja musiałam kupić komodę na ubranka i wszystko inne, bo nie miałam gdzie ich schować. Kupiłam normalną komodę (nie dla dzieci) i dodatkowo zamówiłam u stolarza blat o wymiarach 120/75 i zamiast górnej płyty założyłam ten blat. Stanęła na nim nocna lampka, przewijak, podgrzewacz itd. Za chwilę z przewijaka zrezygnuję i wtedy założę ten normalny blat i komoda dołączy do reszty mebli. Sudokrem używam tylko awaryjnie jak coś się pojawi (jakieś zaczerwienienie), a normalnie Nivea beby przeciw odparzeniom - jest tańszy, świetnie działa i też na długo starcza. Dla mamy proponuję koszulę nocną rozpinaną na guziki, nie z rozcięciami. Ja mam dość spore piersi i jak przymierzyłam taką koszulę z rozcięciami to mi piersi na wierzch wychodziły.

Gość kiki***
Znajoma, odwidziłam Entliczek Pentliczek, tam mają wszystko...dosłownie. Są 3 fiflie w Krakowie, ale ja byłam we wsztstkich, bo jednak różną się asortymentem (choć z pozoru wydaj się że to sa te same sklepy) adresy: ul. Wyki 5, Ul. Dobrego Pstarza 122a i ul. Wysołuchów 22a. Oprócz tego Smyk (Plaza, Galerai Kazimierz), Niemowlak, ul. Królewska, Jest jeszcze taki fajny sklepik, nieduży w oklichach ul. Wielickiej, ale nie znam dokładnego adresu....

w galeri kazimierz bylam w smykach na wyki - chyba mam niedaleko:) Mieszkam za placem imbramowskim. A czas robic wyprawke:D dzieki

Gość całkiem załamana
Hej :) Dzieki za wszeklkie rady :) Wózek już mam, kupiałam używany ale nie ma on torby, cvo do materacyka, to tam zaznaczyłam, że robię porównanie czy lepiej kupować w komplecie z łóżeczkiem czy bez :) Za wszaymi radami nie kupię pościeli do wózka, bo mam taki gruby wklad w kożuszkiem, bo taki gruby wkład wystarczy?? I plus kombinezonik?? Prawda?? A na wosnę? Jak będzie za ciepło na wkład a za zimno na kocyk?? Wtedy się może taka pościel przydać?? Ale pościel,znaczy się wypelnienie to muszę kupić, bo mieszkam w domku, gdzie jest centralne ogrzewanie i nad ranem wygasa i jest zimno w pokoju, pod kocykiem dziecko zmarznie :( A rodzę po koniec stycznia, ale jestem baaardzo zapobiegliwa i teraz szykuje się ekstra kasa i chcę za to kupić wyprawkę. A becikowe dołożę do pieniażków "na życie". Z kaftaników też zrezygnuje :) Pozdrówka i piszcie :)

hej, mamtermin za 2,5 tyg. wyprawkę mam już praktycznie całą. zaznaczę co mam i za ile, może ci to w czymś pomoże. 1) łóżeczko 255 zł (z materacem) -mam za 170zł+materacyk 70zł 2) kołderka i poduszka wypełnienie 35 zł (2-5- 93zł) - mam, z allegro za 20zł 3) pościel na poduszkę i kołderkę (2x) 35 zł -mam 2 sztuki za 16zł z amrketu, 3 komplet dostałam od teściowej 4) ochraniacz na łóżeczko 20 zł -nie mam, być może dokupię jak dzidziuś będzie większy 5) prześcieradło zwykłe na gumce 15 zł -mam 1sztukę, dwa pozostałe mam zwykłe po jakieś 8zł z tesco 6) moskitiera 43zł - mam była dołączona do wózka, ale zamiast kupić taką drogą to może wykorzystać coś innego np moja koleżanka wykorzystała swój welona po przeróbce a druga duży kawałek gazy 7)prześcieradło z falbanką 22 zł -nie mam, uważam że zbędne 8) folia pod prześcieradło 5 zł -nie mam 9) materacyk kokosowo-gryczany 72 zł -mam, pisałam wyżej 10) kocyk (większy do łożeczka) 35 zł -mam polarowy, piękny w misie za 15 zł ztesco Akcesoria do wózka 1) pościel do wózka 30 zł - mam podusię, wykorzystam kocyk lub rożek 2) torba do wózka 50 zł -mam była przy wózku 3) grzechotka do wózka -nie mam 4) kocyk grubszy 30 zł -mam 3 sztuki większe, 2 piekne dostałam w prezencie ślubnym, 1 dostałam od mamy 5) kocyk polarowy 25 zł -mam, pisałam wyżej 6) parasolka 20 zł -nie mam, kupię ewentualnie na wiosnę Ubranka (troszkę już mam dlatego tak skromnie kupuję) 1) rożek 34 zł -mam kupiłam za 23 zł ciuszków generalnie mam bardzo dużo. sporo kupiła mi mama, sporo też dostałam od kolezanki, a w ogóle ja sama \"zbierałam\" je już od 5 miesiąca i trochę się uzbierało! 2) 2 pary body z długim rękawem 62 16 zł 3) skarpetki 4 pary 8 zł 4) czapeczka ciepła 15 zł 5) rękawiczki przeciw zadrapaniom 4 zł 6) kaftaniki 62 (2 x) 15 zł 7) śpioszki 62 (3x) 20 zł 8) pajacyk 62 (2x) 20zł 9) ubranko-komplecik do szpitala 30 zł Kąpiel i higiena 1) ręczniczek z kapturkiem 25 zł -nie mam, uważa, że zbędny. mam 2 śliczne ale bez kapturka 2) pieluszki tetrowe (5x) 6 zł -mam 10sztuk jakieś 17zł w tesco 3) oliwka bambino 8 zł -mam 4) chusteczki do pupci Pampers Sensitiv 12 zł -mam kupione w rossmnie sera \"baby dream\" 5) pieluszki Pampers (2x) 35 zł -mam x2 6) Sudocrem 20 zł -mam 7) patyczki do uszu dla niemowląt 5 zł -mam 8) szczotka do włosów 6,5 zł -mam 9) nożyczki do obcinania paznokci 7 zł mam ale zwykłe jekieś 4 zł te dla dzieci podobno do kitu 10) gruszka 5 zł -mam 3 zł w aptece 11) termometr zwykły 3 zł mam 12) termometr do pomiaru ciała 20 zł nie mam muszę jeszcze dokupić 13) termometr pokojowy 10 zł - nie mam 14) smoczek anatomiczny-uspakajający 6 zł -mam 2 sztuki po około 7zł 15) krem ochrony do buzi 10 zł -mam z rossmana seria \"baby dream\" 16) szczotka do mycia butelek 8 zł -mam była w komplecie przy butelce 17) gaza do przemywania pępuszka 5 zł -mam waciki i gaziki jałowe 18) myjka frotte 5 zł -nie mam, zbędna i siedlisko bakterii 19) butelka (ta specjalna ) 30 -mam 2 sztuki, jedna mniejsza druga większa obie razem zakieś 30zł 20) GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). -nie mam, będę używać spirytusu 70% Zabawki 1) grzechotka 20 zł -mam kilka tańszych po około 5-7zł Dla mamy: 1) szlafrok 25 zł -mam 2) kapcie 15 zł -mam 3) piżamka do szpitala (2x) 45 zł -mam 1 sztukę + 2 koszule rozpinane z przodu kupione na rynku po około 15zł za szt 4) majtki poporodowe 9 zł -mam jeden komplet 7szt po 7zł 5) podkłady poporodowe 4 zł -mam 3 paczki po 10sztuk jakieś 15zł razem 6) tantum rosa -mam 3 saszetki 7) biustonosz do karmienia (2x) 30 -nie mam 8) skarpetki białe (4x) 8 zł -mam 3 sztuki po jakieś 1,70zł Poza tym mam jeszce przewijak bardzo się przydaje za 45zł, wanienka 30zł, proszek do prania dzidziusiowych ciuszków 7zł, fotelik do samochodu za 90zł kupiony w markecie w promocji. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać:) pozdrawiam serdecznie:) KOCHAM SWOJĄ DZIDZIĘ!!!:)

Gość tez bede mama
na wyprawke chce przeznaczyc 3000zl z wozkiem.Bede kupowac na raty co miesiac cos.Kocyk chce kupic za 70zl bo chce miec dobry a nie z polyestru

Gość całkiem załamana
Dzieki, musze przemyslec parę punktów, faktycznie w tesco może pare rzyczy kupić, a nie w docelowych hurtowniach, o sklepach nie mówię ;) A czego nie napisałam to mam, mam już fotelik (dostalam), przewijak (dostałam), kocyk mam aale wieeeeeeelki, taki dla dużych ludków ;) Chcę kupić jeden polarowy i jednen taki grubszy. Ale chyba zdecydowana większość kocy jest z włókien sztucznych??? Nawet te za 70 zł.

Kołderka i poduszka wypełnienie na początku nie potrzebne, a jeżeli juz, to jedna sztuka wystarczy Ochraniacz na łóżeczko na pewno sie przyda, jak dziecko zacznie pełzać po łóżeczku:) Dzięki moskitierze, moje dziecko ani razu nie było ugryzione przez komara. Ja sama zrobiłam moskitierę. Baldachim nie ma chyba żadnej funkcji, a zbiera sie na nim kurz:o Kocyków używam tylko dwóch. Polarkowego i bawełnianego. Wszystkich mam 4, bo 2 jeszcze dostałam. Pościel do wózka, to zbędny wydatek. Ja używam np rożków, w który mała juz nie chciała leżeć po 1 miesiącu:) Nie kupuj kaftaników. Lepsze body z długim rękawkiem:) Ręcznik z kapturkiem, możesz zastąpić dużym kąpielowym. Do przemywania pępuszka potrzebne tylko patyczki są.

Gość zapomniany a przydatny

Gość zastanawiam się.....
Ja kupiłam dwie malutkie poduszeczki: jedną do wózka, drugą do łóżeczka. Wiem, że dziecko powinno leżeć na płaskim, ale jakoś nie wyobrażam sobie, że miałabym położyć córkę na prześcieradle i przykryć kołderką. W sklepie dostaniesz tańsze łóżeczko. Myślę, że szuflada jest nieprzydatna, pościel trzymam w szafie, wypełnienie mam tylko jedno, kosmetyki i zabawki stoją na półce, więc w szufladzie pod łóżeczkiem trzymam pieluchy, ale równie dobrze można je postawić obok łóżeczka.