Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katiss

Polska...nie taka zla?

Polecane posty

Gość katiss

...wciaz slysze skargi na temat Polski, czy ktos moglby mi powiedziec, co widzi pozytywnego w tym kraju?

heheh ja juz zakladalam podbny topik...zaraz Cie tu wszyscy zmiota z powierzchni ziemi. Nie powiem w Polsce jest ciezko ale ja jestem zadowolona i szczesliwa ;-)Mamy piekne widoki i to jedyny taki kraj ktory ma nie powtarzalna tradycje...itp itd

Gość buhahhaha
nie taka zla? nie ma pracy! ludzie wredni! polityka do dupy! ogolnie wszystko do dupy wymaga sie od klientow a nie od oferujacych uslugi/produkty dno

Gość Polska zla bo
ludzie wredni, niemili, najchetniej wbili by ci noz w plecy, pracy nie ma, albo za marne pieniadze, brud na ulicach, drogi Internet, durni politycy, korupcja, wysokie podatki, mozna wymieniac w nieskonczonosc.

Gość katiss
...wiesz Pandeczka zawsze warto sprobowac. Pracuje w turystyce i szukam powodow dla ktorych mialabym wysylac ludzi z kraju, w ktorym obecnie zyje do tego, z ktorego pochodze... buhahhaha... a moze praca jest, tylko skoro za malo daja, to nie interesujaca? Slyszalam, ze brakuje rak w hotelarstwie, restauracjach i wielu innych dzialach...?

Gość ukgirl
Mamy dobre żarcie!!! Wiem co mówie :)

Gość katiss
dzieki Ukgirl... i pierwszy + dla naszych...kto da wiecej?

Gość nie powiem kim jestem-ona

Gość katiss
nie chce wiedziec, kim jestej ale co myslisz...

NA MINUS: -sluzba zdrowia do d..y -bezradna policja -szkolnictwo do d..y -brak pracy -90% spoleczenstwa zyje na kredyt -brak perspektyw -polityka do d..y -gospodarka do d..y NA PLUS: -w trudnych chwilach potrafimy sie zintegrowac -narodowa cecha - cwaniactwo - przydaje sie poza granicami kraju -kuchnia polska jest pyszna -potrafimy z niczego zrobic cos Reszte jak sobie przypomne ;)

Gość katiss
...z doswiadczenia i opowiadan obcokrajowcow... nasza goscinnosc, nasza otwartosc, nasza chec niesienia bezinteresownej pomocy, nasze wyksztalcenie (3 miejsce w rankingu najinteligentniejszych krajow!!!), nasze jedzenie oczywiscie!!!, nasze krajobrazy i historia, nasza wytrwalosc... Wielu z nas wyjezdza za granice ale teskni za Polska, wiec cos w tym zlym kraju musi jednak byc...

katiss nasunela mi jeszcze jedno mianowicie to, ze rowniez w rozmowie z obcokrajowcami uslyszalam, ze jestesmy patriotami SERIO :) ale z kolei bedac we Wloszech na wakacjach, ze jestesmy dla nich turystami II kategorii, bo nie szastami tak kasa jak niemcy, anglicy :(

to fakt z tym szasteniem kasy...czyli mozan by zaryzykowac stweirdzenie ze jestesmy narodem oszczednym????

Gość pyszne żarcie
i wódeczka (Kirus potwierdzi ;) )

pandeczka - moze i jestesmy oszczedni, ale niestety z koniecznosci a nie z wyboru :( Nasza zlotowka nie moze rownac sie do euro, taka prawda....echhhhhh

Pozytywną cechą naszego kraju jest to, ze można z niego wyjechać. I nie żartuję. Kiedyś nie można bylo - taki większy kić. A teraz - jak najbardziej.

Gość katiss
z ta turystyka 2-ej kategorii, to jest tak: ludzie sa oszczedni nawet jesli maja kase, bo wiadomo, ze mozna cos jeszcze kupic... a oferty sa teraz wlasnie do tych oszczednych kierowane...i wlasnie na nich najwiekszy zarobek...

Gość katiss
...Niemcy szastaja moze kasa ale burdel zostawiaja taki, ze po sprzataniu rachunek jest na zero... A Anglicy...wszystko maja drogie, wiec im sie wydaje, ze jak tanie, to zle i wydaja wiecej a mogliby miec za mniej...

Gość erjtj
nie widzę u nas, Polaków obłudy, zachowujemy się w sposób prosty, nie trzeba się witać z fałszywym uśmiechem i żegnać po sto razy, jesteśmy naturalni, pokazujemy co czujemy, jest czysto, o wiele czyściej niż wielu innych krajach Europy, Polacy zużywają stosunkowo dużo mydła, proszków do prania i innych, jesteśmy względnie bliscy sobie genetycznie (stąd łatwiej niż w innych krajach znaleźć dawcę szpiku), zasiedziali tu od wieków, mamy wspólną historię, możemy czuć się jak wielka rodzina, wprawdzie wreda ale przejmująca się losem swoich członków, nie jesteśmy mieszanką kulturową a jednocześnie tradycyjnie jesteśmy tolerancyjni a kraj jaki piękny, lasy, pola, góry, jeziora, morze, klify i ogromne wydmy, dziewicze tereny ja kocham nasz kraj, poznałam wiele dookoła, zresztą w rodzinie mam dwóch podróżników, takich co to dookoła świata..., każdy kraj ma jakieś zalety, ale nasz jest nasz i cudowny :)))))))))))))))))))))

wkurza mnie takie biadolenie. Sorry, ale wszyscy powtarzają opinie i nikt tego w żaden sposób nie zweryfikuje. A więc rozpatrzmy...... cyt. z wypowiedzi wyżej \"NA MINUS: -sluzba zdrowia do d..y Ale nie jest droga. W USA płaci się każdemu z osobna za WSZYSTKO lącznie z siedzeniem w poczekalni(sic) czekając na wizytę (tam tez się czeka). Chyba, że się ma ubezp., które też nie wszystko pokrywa. -bezradna policja - nie przesadzajmy. Mamy bułhakowskie sytuacje, ale tak jest w każdym kraju także na zachodzie tylko tam robią dobry marketing. Spójrzcie na Am. południową. Wolicie Policję z USA? Brutalną i głupią. -szkolnictwo do d..y - hola hola. Nie przesadzajmy. Mamy możliwosć bezpłatnego szkolnictwa (nie oszukujmy się, że te parę groszy na legitymację i ubezpieczenia to jakieś płatne studia). Rozmawiałam z ludźmi z zagranicy. Oto spostrzeżenia: 1. studentka medycyny: w Polsce jest 3x taniej niż w USA(płatne studia na AM), pozwalają dotykać pacjentów(sic!). W stanach student nie może głupiego zastrzyku zrobić o ile pamiętam. 2. rodzina w Anglii - on zarabia jako infromatyk, on rownież zarabia. Mają dom (na kredyt), super BMW (skóra itd.) - na wykształcenie 2ki dzieci biorą kredyty. Wszystko jest cholernie drogie od przedszkola poczynając. ( np. Univ. W Kensington ok. 1500zł/mc) -brak pracy w porównaniu z nasyconymi rynkami zachodnimi mamy kupę nisz. To co nas różni to utrudniające prawo (w tym wysokie koszty i duże skomplikowanie procedur) i brak przedsiębiorczości. Poza tym praca jest i będzie jej jeszcze wiecej z uwagi na starzenie sie społeczeństwa i emigrację zarobkową. Zawody preferowane to \"fachowcy\" stolarze, murarze itp., informatycy (firmy zawierają już umowy ze studentami 2roku(sic!), koncerny inf. planują inwestycje w zach. Polsce - będzie b.b.b. duże zapotrzebowanie na informatyków) ... lista się wydluża. -90% spoleczenstwa zyje na kredyt takie kredyty to moda z zachodu, gdzie wiekszość żyje na kredyt. A propo... skąd ten procent???? -brak perspektyw myślę, że się ruszy. Zresztą...to przesada!!! -polityka do d..y tu się nie wypowiadam, choć i za granicą są perełki (vide Włochy) -gospodarka do d..y już się ruszyło, np. wczoraj indeksy giełdowe wig 20 i średnich firm - najwyższe w historii. Gospodarka się rozpędza tylko przyzwyczajeni do tego, że było źle - narzekamy i zamykamy oczy na to, że się dzieje lepiej. Wydaje mi się, że u nas jest zwykły brak środków. Ale środków nie będzie, bo pomnażamy pieniądze.... w innych krajach podnosząc im gospodarkę, a Polska jest fe. czasem patrzę na emigrantów. Może i mają dom (na kredyt) sprzęt stereo starcza im do 1, ale bez rewelacji. Czują się jak podludzie, karleją intelektualnie i zaharowują się sprzątając czyjeś domy. Myślę, że na zachodzie jest super marketing. Nas ktoś nazwał genialnym i czystym rynkiem na którym można spradzać działanie marketingu. Łykniemy wszystko. Można na nas prace doktorskie robiś i habilitacje. U nas sprzedawca (fe) na zachodzi shop assistance (wow!), u nas sprzątaczka (porażka) na zachodzie cleaning lady (prawie można się pochwalić). Konic, bo się rozpisałam Pozdrawiam ps. wiem, że zaraz mogą sie na mnie rzucić Polacy z zagranicy, że tu (Polska) jest syf a tam nie (zachód). OK, wiem, że różnie bywa ale każdy przypadek jest indywidualny i nie można generalizować.

Gość katiss
bravo!!! Ubralas w slowa moje mysli... Jestem Polka i mieszkam za granica, nawet jesli czasem jest latwiej, to czlowiek rzeczywiscie jest "tylko" Polakiem.

Gość Zdziwo
Sprzątaczka i sprzedawczyni to brzydka nazwa !?? Pierwszy raz słyszę ! Adwokat ,sędzia,urzędnik państwowy to rozumiem tam pracują ludzie bez godnośći ,ale te dwa zawody są BARDZO POTRZEBNE !!!

mówię o podejściu, o marketingu nazwy. Tym, że w kraju jesteś sprzątaczką raczej się nie pochwalisz, o zachodnim odpowiedniku mówi się z mniejszą krępacją. Zresztą to jest głupi przykład tego, że cudze lepsze.

za szybko wcisnęłam enter;). Nie pisz proszę, że te zawody są wykonywane przez ludzi bez godności, to krzywdzące. I wiesz co...? Te zawody też są potrzebne:P

Gość katiss
...bardzo potrzebne to fakt ale widziane jako ponizajace w Polsce... Bo zachod napelnil glowy Polakom bzdurnymi wizerunkami i teraz wstyd sie przyznac...