Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Peo 48

Klimakterium

Polecane posty

Gość tukan
Droga pani, ależ ja nie napisałem że trzeba rezygnować z HTZ. Zwróciłem jedynie uwagę że nie wszystko da się sprowadzić do poziomu estradiolu. Ponadto gdy rozsądnie obchodzi się z ciałem, produkuje ono ten hormon i inne substancje o wiele dłużej, a gdy wygasza produkcję czyni to w sposób łagodny i rozłożony w czasie. Dlatego w tzw. prymitywnych cywilizacjach problem przekwitania nie istnieje, nie ma nawet w języku tych ludów określeń na ten proces, mimo że kobiety żyją tam prawie tak samo długo jak na Zachodzie. Sposoby naturalne i nowoczesne dają się przy tym doskonale pogodzić, wystarczy tylko trochę wiedzy i dobrej woli. Pokornie dziękuję za zwrócenie mi uwagi.

Gość wredne babsko
Pana wiedza zwala z nóg...:)

Gość meliss
Do tukana Czy byłbyś uprzejmy napisać bardziej konkretnie na temat tych naturalnych sposobów stosowanych w innych kulturach? Osobiście przechodzę ten okres względnie spokojnie. Stosuję "Menofem" ale tylko okresowo tzn przez miesiąc, dwa a potem kilka miesięcy przerwa. Jedna pani gin nie polecała mi hormonów (zwapnienia w piersi), a druga mimo to radziła sosować. Moja internistka przepisała mi Menofem. Staram się tez ruszać: trochę ćwiczę jogę, trochę prace na działce. W okresach depresji staram się sięgać po coś co mnie rozśmiesza - obejrzeć komedie (Rejs, Miś, Kabaret Starszych Panów) albo książkę (Kubuś Puchatek), albo idę do centrów ogrodniczych oglądać roślinki. Służyły mi też niedzielne wycieczki za miasto, ale ostatnio brak mi czasu ... Pozdrawiam Wszystkie Panie, które przez to przechodzą. Jedno jest pewne - ten okres nie będzie trwał wiecznie, na pewno minie!

Gość tukan
--> Meliss Bardzo dobrze Pani postępuje. Co do odpowiedzi - tajemnica kryje się w tym czego kobiety z "prymitywnych" spłeczeństw NIE DOSTARCZAJĄ do organizmu, a mianowicie oczyszczonego cukru, nadmiaru białka, rafinowanych tłuszczy i zanieczyszczeń o składzie imitującym działanie estrogenów. To oczywiście nie wszystko, liczy się cały styl życia, ale tu należy szukać klucza do tego stanu rzeczy. Pozdrawiam i życzę radości z dojrzałego wieku.

Gość tukan
--> Pani W. B. To nie moja wiedza tylko mądrych ludzi których bywam pokornym uczniem.

Proponuję przenieść się na tereny \"innych kultur\" np Nowa Gwinea, Afryka itp i tam stoswac n\"naturalne \'metody\". Widac wyrażnie,że wybitnie służą one tam paniom, bo po 50tce wyglądają jak u nas 80latki.:)

Gość tukan
--> Myśląca No cóż, widocznie Pani studiowała biologię i wie lepiej. Oddaję tedy inicjatywę na tym temacie wyłącznie Wam. Nie ma to jak kobieca wdzięczność za dobre intencje. Pozdrawiam i znikam ostatecznie.

Gość ponad 40-tka
oto co znalazłam nt. metod nie hormonalnych stosowanych w łagodzeniu objawów menopeuzalnych, tj preparatów sojowych lub ziołowych dostępnych w aptekach: "... Tego typu preparaty to estrogen w dawce homeopatycznej, czyli tak małej, że działającej wyłącznie na psychikę pacjentki. Jeżeli ugnieciemy kulki z chleba i je zjemy, efekt będzie zbliżony, a 40 zł zostanie w kieszeni. Ale jeżeli to pomaga kobiecie, która w te kulki wierzy - można je łykać." cytat pochodzi z wywiadu z prof.dr hab n.med. Tomaszem Pertyńskim ginekologiem Kierownikiem Klinki Ginekologii i Menopauzy w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki / "Wysokie Obcasy" art.pt." 1000 kroków przed nocą" z kwietnia tego roku/

Czy przed braniem HTZ trzeba zrobić poziom hormonów i w jakim dniu cyklu najlepiej, orientacyjnie ile to kosztuje.

Gość meliss
Hej! tukan! Nie obrażaj się tak łatwo. Dziękuję Ci za odpowiedź. Tak czułam, że to o to może chodzić, co napisałeś: cały styl życia. Nasza cywilizacja płaci za zbytnie odejście od natury. Pozdrawiam Cię serdecznie meliss

Gość tukan
Wbrew postanowieniu jednak zajrzałem i czuję się w obowiązku wyjaśnić co następuje: Ja się nie obraziłem bo nie znam takiego uczucia - po prostu nie narzucam się tam gdzie nie czuję się potrzebny Co do cytowanego wywiadu - no cóż, jeżeli jedno zdanie owego lekarza ma siłę równoważącą setki artykułów wybitnych specjalistów którzy udowadniają coś przeciwnego - to zaiste tworzymy nową jakość w metodologii naukowej. Przy okazji widzę że ów dr. nie ma pojęcia co to znaczy dawka homeopatyczna. Ale to nie moja rzecz. Pozdrawiam wszystkie Panie.

Gość tukan
No właśnie - czemu zainteresowane nie dzielą się doświadczeniem?

Tukan, jestem zainteresowana, gdzie znalazłes te setki artykulów nad wyższoscią soi i \" naturalnych preparatow\' w zapobieganiu starzeniu sie kobiet i chorób zwiazanych zze spadkiem hormonów(osteoporoza, choroba Alzhemera, nadciśnienie tetnicze, cukrzyca. choroba wiencowa) Ktos zapytal, czy tzeba oznaczac poziomu hormonów. Odpowiedz brzmi NIE Sam fakt ,że nie miesiaczkujesz i masz pewna ilosc lat swiadczy o niedoborze . Wredne babsko, zgadzam sie z Toba w 100%, też uwazam ,że najwygodniejszy w stosowaniu u kobiet po 50-tce jest DHEA ( w Polsce pod nazwa Biosteron). Preparatów \"naturalnych\" reklamowanych w pismach kobiecych nie traktujer powaznie ( tez jestem lekarką).Pozdrawiam.

Gość miłosc do menopauzy
Stosowałam terapie hormonalną,niestety pojawiły sie problemy z ciśnieniem i silne napadowe bóle głowy,odstawiłam. Pale papierosy i wiem,ze to dodatkowo obciązyło mój menopauzalny organizm. Z papieroska nie zrezygnuje,ale......postawnowiłam zmienic nieco swoje przyzwyczajenia: 1.Jem rano śniadanie,a nie kawę 2.Jem tylko 3 razy dziennie,bez podzerania miedzy posiłkami 4.Kupiłam psa i zaczęłam systematycznie spacerować/nie chce mi się,to oczywiste,ale musze wyjść/ 5.Codziennie wieczorem jeżdze na rowerku stacjonarnym I wiecie co? Czuję sie duzo lepiej;) Pozdrawiam wszystkie dziewczyny

moze sie wtrace do rozmowy 1; hormony biore od 10 lat a od 4 DHEA 2. zanim zaczelam : obowiazkowe badania nie tylko ginekologiczne , ale: poziom hormonow, przeswietlenie pluc, badanie krwi + badanie czy przypadkiem nie ma zmian komorkowych, badanie poziomu cukru , echografia jamy brzucha , itd itp czyli bilans totalny 3. taki bilans powtarza sie co kilka lat 4. co dwa lata mamografia - owszem ma tez guzki na piersi - ale nie ma zadnych przeciwskazan w stosowaniu hormonow zastepczych dawki hormonow sa ustalane przeze mnie - bo to jak z butami :)) kazda kobieta czuje sie lepiej w \"swojej wlasnej dawce\" - nie ma reguly!!!!! preparaty sojowe owszem mozna sobie lykac ale to sa takie kosmetyczne dzialania - jakby powiedziec upiekszajace - na mnie np nie dzialaja - innym moze pomagaja !!! ale sa bardzo drogie zarezerwowane dla elity raczej warto brac preparaty \"taki koktail\" przeciw zatrzymywaniu wody w organizmie - pomaga naprawde Wydaje mi sie ze rodzaj odzywiania ma duzy wplyw - jestem bardziej roslinozerna i olejowa - nie uzywam zasmazek, maki, smalcu........ - no ale to tez nie jest regulka dla wszystkich - chinki jedza wieprzowine i duzo wywarow z kosci i tez zyja :))))))) Trudno porownywac ludy z innych cywilizacji do europejek wychowanych w takich tradycjach kulinarnych a nie innych - wiec wszelkie kladzenie do glowy , ze w Indiach, ze w Chinach , ze w Afryce - uwazam za demagogie i wrecz szkodliwe!!!!! Faktem jest ze od kilku lat juz chodze na gimnastyke lagodna cos w stylu yoga - gimnastyka pozwala nie tyle schudnac co utrzymac nasza rownowage (wiecie ze najwieksza ilosc wypadkow zle konczacych sie to wlasnie przez zachwianie rownowagi?) , nasza sprawnosc w oddychaniu itd Raz w tygodniu z klubem piechurow udajemy sie na trzygodzinny szybki spacer (od 5 do 11 km ) rozpietosc wieku w grupie od 45 do 80 lat - przy dobrej organizacji czasu kazzda z nas moze chodzic na takie szybkie spacery acha i zaznaczam ze popieram wypowiedzi wredne babsko

Gość do Myśląca
jezeli jesteś lekarzem to pewnie potrafisz mi powiedzieć czy biosteron może zażywać kobieta z chorobą tarczycy, konkretnie Hashimoto?

Wole Haschimoto jest to zapalenie tarczycy. Sadze,że DHEA nie ma wpływu. On tylko stymuluje gruczoly do wydzielania hormonow...Tam gdzie poziom hormonów jest prawidlowy, to organizm go nie wykorzystuje. Widze tu ciekawe wypowiedzi! Babeczki tak trzymac!:)

Gość do Myśląca
biorę euthyrox - czy to nie jest przeszkodą?

Ciekawostka! Ostatnio ( po przeczytaniu doniesien naukowych w Internecie) zastosowalam Dhea w dawce 25 mg u pacjentki z choroba Alzheimera. Był z nią utudniony kontakt a po tygodniu(sic!) stosowania jest widoczna poprawa! Ma nawet poczucie humoru! Mam nadzieje,że w tej chorobie znajdzie on oficjalne zastosowanie...

Gość tukan
Myśląca - znasz taką nazwę Medline? Zacznij ab ovo zatem, a jak skończysz, podrzucę ci jeszcze kilkaset żródeł, tyle że nie tyle o soi (której to rośliny nie wymieniłem w swoich postach, a co chyba przeoczyłaś) - będącej pod względem fitohormonalnym dośc ambiwalentnie ocenianą - a o holistycznym rozumieniu działań podejmowanych w okresie "podojrzałym", w którym preparaty są tylko jednym z elementów. Kłaniam się w pokorze.

Gość tukan
A co do DHEA (a właściwie DHEAS) nie mam zastrzeżeń, aczkolwiek tak jak w przypadku melatoniny nie traktowałbym tej s-cji jako panaceum.

Gość do tukan
bardzo zainteresowales mnie swoja wiedzą,mozesz dokladniej okreslic tytuly polecanych ksiazek o zdrowiu? Proponuje nie zwracac uwagi na posty znerwicowanych aczkolwiek biorących hormony kobiet,pozdrawiam

do MYSLACA raczej szkodzisz niz pomagasz na tym forum - jak mozna powiedziec taka bzdure ze po stosowaniu przez tydzien DHEA i to w dodatku dawki 0,25 !!!!!!! tej pani jedynie ,po tygodniu stosowania, mogly wyskoczyc pryszcze na twarzy - cos w rodzaju tradziku albo przetluscic sie wlosy!!!!!!!!!!!!

Gość tukan
Od konotacji wyrażającej się negatywnie wobec KOBIET odcinam się. Natomiast jeśli chodzi o tytuły wymienione przeze mnie: "Lepsze zdrowie..." napisał lubelski ginekolog i naturtoterapeuta dr Tomasz Nocuń, "Menopauza i htz - mity i rzeczywistość" to praca dr Preeti Agrawal, z pochodzenia Hinduski, praktykującej we Wrocławiu specjalistki ginekologii i położnictwa oraz znawczyni ayruvedy

Gość do tukan
bardzo Ci dziekuje i oznajmiam ze jestes tu mile widziany a Twoje rady sa bardzo cenne ,pzdr

Gość tukan
cd. natomiast autorką "Jogi hormonalnej" jest Dinah Rodrigues, praca zawiera, tak jak 2 poprzednie wykład nt. istoty procesów zachodzących w żeńskim organiźmie oraz pełny program ćwiczeń związanych z różnymi dolegliwościami. Tyle w skrócie, na razie kończę.

Do Wygraj. Dopiero co pochwaliłam Twoja wypowiedz a Ty nagle rzucasz sie na mnie z dziwnymi zarzutami... Chyba nie przeczytalas dokladnie co napisalam. :O Jestes po prostu niegrzeczna i chyba jednak Twoje metody nie sa takie skuteczne.... Do Tukan . ; Medline znam oczywiscie. Weszlam tam taraz i wprowadziłam hasło \"klimakterium\" wyszlo kilka artykułow i w nich niestety pozyrywne rezultaty stosowania HTZ ( suchość pochwy, choroba Alzchemera) Wychodząc z topiku zaznaczam,że istnieje coś takiegio jak \" wolna wola\" i każda ze swoja osobą postąpi jak jej się podoba:) Ja tylko chcialam pomóc moim wieloletnim doświadczeniem: Mimo wszysto pozdrawiam.🌻

Gość wredne babsko
Tak jest wyrzuccie te Panie, które mówia rzeczy niewygodne, a na polu bitwy zostanie Pan "Tukan" ze zwoja "wiedzą", bo prostu jest "chlopem"! Ten topik w takiej formie dlugo nie potrwa..