Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Peo 48

Klimakterium

Polecane posty

Gość Kicia_B
Pracuję z 5 kobietami. Jednej się to skończyło, dwie sš w trakcie. A dwie zaczynajš. Mnie to dopiero czeka.

Gość Kicia_B
36 - ale strasznie się boję, jestem wrażliwa na skoki hormonalne, każde zachwianie powoduje agresję, nieuzasadnione lęki, obserwuję, że kobiety bardzo się z tym męczš. Moja babcia w tym okresie popełniła samobójstwo, liczne przypadki nowotworów - dlatego się boję.

Kicia_B Jesteś jeszcze bardzo młoda ! Ja mam dziesięć lat więcej od Ciebie i jeszcze nie mam objawów. Może na Twoje samopoczucie wpływają inne czynniki ? Choć jak wiem są babeczki, które to dopada ciut wcześniej. Dosyć obszernie na ten temat wypowiadają się one na topiku: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3436402&start=330 Wejdź tam!

Gość Kicia_B
Dzięki Brayana. Poczytam - pozdrawiam

mam 48 lat. jestem w okresie klimakterium. mam pytanie czy którąś z pań także ciągle boli głowa?

Gość Magda60
Czy któraś z Pań odwiedzających to forum stosował lek Remifemin http://www.remifemin.pl ? Czy ten medykament rzeczywiście łagodzi objawy klimakterium?

Gość goga123
Witam wszystkie panie.Mam 42 lata i już nie mam okresu od pół roku.Lekarz powiedział,że to przekwit.Czy jest jakaś pani,która też tak wcześnie przekwitła.Proszę się odezwać.

Hej mam 48 lat i chyba się zaczęło!! Przez ostatni miesiąc okropnie się pocę albo mam fale gorąca. Do tego nagle zatrzymała mi sie miesiaczka. Mam na dodatek problemy ginekologiczne czyli usuniety kawałek szyjki macicy - wirus HPV i stan zapalny - ale zaleczone i pod obserwacją Do tego mam mięsniaki ale nie do usuniecia i nieduże. Czy można w takim stanie stosować HTZ albo Biosteron i czy Biosteron jest na recepte no i czy w ogole warto go zażywać? Błagam o odpowiedź gdyz lekko spanikowałam zwłaszcza że niedawno( 2 tyg. temu) byłam u gin. i wszystko było w porządku. !!!!

Gość Teodozja62
Ja też chciałabym porozmawiać o klimakterium. Mam 47 lat,od 5 miesięcy brak okresu i tyję. Wcześniej było tu gwarnie a teraz? Czy ktoś tu zagląda? Podpowiedzcie coś,jak sobie pomagać ? Pozdrawiam

Gość mabelle
Mabell strosował to ktoś??? Pomaga??? Zagląda tu ktoś???? Dziewczyny!!!!!odezwijcie się!!!

Gość upssss
urwało się..

ja miałam kłopoty ginekologiczne a dokladnie długie krwawienia ciągłe czyszczenia i dlatego miesiąc temu przeszłam operację usuniecia macicy wraz z przydatkami czyli w okres klimakterium weszłam własciwie z dnia na dzien .Wdrugiej dobie dostałam lek o nazwie Oesclim 50 w plasterku gdyz w przeciwnym razie /lekarz powiedział/ w czwartej dobie mogłabym odczuwac juz pierwze objawy przedewszystkim uderzenia gorąca -naklejam sobie co 4 dni plasterek i musz przyznac czuje sie dobrze oby tak dalej

Gość mabelle
Ewka60-dobrze,że Ci służy,ja nie moge plastrów tylko ziołowo moge się wspomagać,ale to nic nie pomaga.

Gość venge.
o ile kg obniżyła się waga po operacji? i brzuch nie sterczy?

Kurcze i mnie dopadło:( Na 48-me urodziny w listopadzie nie dostałam pierwszy raz okresu. W dniu urodzin 12 lit miałam mieć miesiączke a tu nic! Byłam w szoku!Poleciałam do apteki po dwa testy ciążowe,chociaż mam spiralę,ale róznie moze byc. Przyszedł grudzień i też nic. Parę razy dziennie mam uderzenia. Czasem 7 razy,czasem 2. nie chcę brać hormonów bo mam silikon w piersiach,a poza tym nic mi wiecej nie dolega.

Gość ANIA-52
DO TEJ PORY BYLO NIEZLE.OD ROKU NIE MOGĘ SOBIE PORADZIĆ.WSZYSTKO MNIE BOLI ,WIĘDNIE MI SKÓRA,JESTEM CIĄGLE ZŁA ,ALBO POKORNIUSIA.WIEM ,ŻE TO MENOPAUZA,ALE DLACZEGO TAK BOLI?CO BRAĆ? SOYFEN,MENOPLANT SOYA 40+,.....PORADZCIE!!!

Gość ANIA-52
JESZCZE PYTANIE-NIE MAM MIESIĄCZKI OD TRZECH LAT.CZY JESTEM JUŻ PO CZY JESZCZE W TRAKCIE MENOPAUZY?

Witam... od 6 m-cy mam typowe objawy klimakterium, zaczęłam brac CLIMAGYN I OMEGA-3 FORTE ... musze powiedziec ze czuje się naprawdę dobrze, ustapiły nocne poty, uderzenia goraca a przede wszystkim te nastroje depresyjne , od czasu do czasu zdarza mi się obudzic w nocy ale juz coraz rzadziej....wreszcie się wysypiam.

Witam... od 6 m-cy mam typowe objawy klimakterium, zaczęłam brac CLIMAGYN I OMEGA-3 FORTE ... musze powiedziec ze czuje się naprawdę dobrze, ustapiły nocne poty, uderzenia goraca a przede wszystkim te nastroje depresyjne , od czasu do czasu zdarza mi się obudzic w nocy ale juz coraz rzadziej....wreszcie się wysypiam.

Gość ewate
Mam 48 lat. mam wrażenie, że jeszcze żadnych objawów klimakteryjnych u siebie nie zauważyłam. Owszem, mam problemy czasami z bezsennością, ale raczej przyczyn szukam w swoich problemach dnia codziennego. Nie śpię wtedy, kiedy dzieje się coś wyjątkowego lub coś bardzo mnie zdenerwuje. Problemy z "równowagą psychiczną" mam jedynie na tle poczucia przemijania czasu, świadomości, że zamieniam sie w starszą panią, a jakoś narazie nie bardzo mam na to ochotę. Nie zażywam żadnych farmaceutyków. W każda środe pływam, w poniedziałki chodzę na pilates. Umawiam sie z kolezankami na kawę w kawiarni, wyjeżdżam na narty. Bardzo dbam o wygląd, makijaż. Narazie tyle, co robię...

Gość małgos1
A ja od 47 roku już nie miesiączkuję.to już 2 lata.Obecnie biorę hormony w plasterkach...bo lekarz powiedział mi żebym się nie katowała.Moje objawy starzenia nie dawały mi normalnie funkcjonować.Nie mogłam,spać a pociłam się że uff.Obecnie śpię i już się nie pocę.Ale dokucza mi zwyrodnienie stawu biodrowego(to przez rewolucje hormonalną)...i czeka mnie ponoć operacja wymianu stawu...Obecnie ćwiczę i jeżdżę na rowerku stacjonarnym,żeby odwlec ten stan.Moja psychika siadła i nic mi się nie chce.Unikam seksu....buuu.Po co kobiety się starzeją?

Gość sara 46
Mam 47 lat,jestem 3 lata po operacji usunięcia macicy z przydatkami,z powodu mięśniaków i torbieli. Po operacji weszłam automatycznie w chirurgiczną menopauzę.Już na drugi dzień odczułam jej skutki tzn.uderzenia gorąca ,poty,rozdrażnienie.Powiedziałam o tym lekarzowi i dostałam jakiś zastrzyk hormonalny po którym objawy ustąpiły.Póżniej stosowałam HTZ , FEM 7 w plastrach 7 dniowych.Cały czas czułam się świetnie mam tylko jeden wielki problem duuuużo przytyłam.Nie wiem czy to po hormonach czy dlatego że rzuciłam palenie na tydzień przed operacją i już do niego nie wróciłam.Obecnie Już drugi miesiąc odstawiłam plastry i próbuje trochę schudnąć.Czuję się dosyć dobrze a jak będzie gorzej to wrócę do hormonów.Może mi ktoś napisze czy też przytył ? Albo jakiś inne spostrzeżenia.

Piszcie drogie Panie, bo tak mało wiem na ten temat, mam 50 i własnie od trzech miesięcy cisza, za to boli mnie jakbym zaraz miała dostać okres, też tak macie? w nocy obowiązkowe przebudzenia no i nerwica do potęgi. A u Was?

Gość upssss
hejka:P nie brałam hormonów ani suplementów coraz mniej jem i tyję na potęgę! więc nie wincie plastrów, taki wiek!! u mnie brzuch jak balon się zrobił i taki dziwnie tkliwy, nawet poszłam do lekarza, bo myślałam ,że coś mi tam urosło albo wypadło, ale w porządku dr stwierdził,że to sprawa diety, brzuch twardy! a ja już jem same dietetyczne potrawy terasz biorę xennę i espumisan, ale też bez zmian dostałam plastry, po świętach zacznę się obklejać

Gość sara 46
Ja jednak sądzę że z tymi plastrami jest coś nie tak.Wystarczy poczytać posty o antykoncepcji hormonalnej.Tam dziewczyny nagminne się skarżą że znacznie przytyły a przecież są młode nie tak jak my .No co wy na to ?