Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justaaaaaaaaaaaaaa

jak to jest z tym czerwonym winem w czasie ciazy??pijecie od czasu do czasu?

Polecane posty

Gość justaaaaaaaaaaaaaa

mojej znajomej lekarz powiedzial ze moze spokojnie pic ze nic nie zaszkodzi lampka czy dwie a nawet moze i pomoc, wczoraj spytalam o to mojego gina i ten powiedzial ze absolutnie nie mozna!!! ze lepiej by juz bylo jakby fajki palila bo to powoduje ze moze dziecko jest mniejsze ale wszystko prawidlowo sie rozwija, a alkohol powoduje wiele wad, juz glupio mi bylo sie przyznac ze nieraz wypilam te pol lampki winka na trawienie, no a teraz zaczynam miec wyrzuty sumienia

Mi doktorek zalecał na rozluźnienie lapmkę wina wieczorkiem, a ponieważ to straszny panikarz wszystko wyolbrzymiający to się nie bałami czasami piłam na lepsze spanie:)

Witaj Oficjalnie w Polsce obowiązuje stanowisko, że nie jest zbadane, jaka dawka alkoholu dziennie może spowodować wady u płodu, zatem oficjalnie ginekolodzy powinni zabraniać ciężarnym picia w ogóle. W innych krajach jest inaczej - np we Francji czy w Stanach dopuszczalna jest określona ilość - do 6 tzw \"drinków\" czy lampek wina dziennie. Ja w pierwszej ciazy miałam przyjemność kilkutygodniowego pobytu we Francji, nie ustrzegłam się zatem tych kilku lampek wina, ale oczywiście nie dziennie, tylko przez cały pobyt. Dziecko jest zdrowe, pieknie się rozwija :) Myślę, że i Ty nie masz co sobie robić wyrzutów - jeżeli nie pijesz nałogowo, nie będzie kłopotów :) A nadmierne (cokolwiek miałoby to znaczyć) spożywanie alkoholu przez cieżarną może spowodować tzw zespół płodowo - alkoholowy, objawiający się niższą masą urodzeniową, zahamowaniem rozwoju fizycznego, a co najważniejsze psychicznego u dziecka. No i te dzieci mają taka charakterystyczna twarz - jak jesteś ciekawa, to powinno być gdzieś w sieci zdjęcie - wrzuć w wyszukiwarkę albo hasło FAS albo zespół płodowo alkoholowy Pozdrawiam

Gość justaaaaaaaaaaaaaa
no powiedzial ze u jednych nie szkodzi a innym juz nawet niewielka ilosc moze powodowac wady , a ze nie wiemy do jakiej grupy nalezymy to wogole nie powinnismy pic, jak cos to juz lepiej pal niz pij(oczywiscie nie namawial mnie do palenia) ufam mu bo on jest bardzo dobrym doktorem i specjalizuje sie w wadach wrodzonych

Gość Iza..
Słyszalam ze lampka czerwonego wina od czasu do czasu dobrze wpływa na laktację...Mimo to, przez okres calej ciązy , oprocz zdaje sie 1szego tyg,kiedy nie wiedzialam ze jestem w ciązy, nie wzielam nawet kropli alkoholu do ust. Jonka te zdjęcia sa straszne i przerażające:( Nie wiedzialam, ze takie dzieci maja nawet charakterystyczne rysy twarzy i tym podobne...

Gość upupupupupupupupu