Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alutkaaaaa

CZY PIJE KTOŚ LUB PIL Z WAS SIEMIE LNIANE???

Polecane posty

Gość yjhtgbvf
przepyszny jest len mielony z sokiem malinowym zalany goraca woda!!!!!!!!!!!!!!

Gość może coś jeszcze o tym
a mnie ciągle coś boli, rwie i piecze w brzuchu pomoże mi len?

Gość dorota54
kupilam mielone siemie i mam zamiar zmieszac dwie lyzeczki z jogurtem.czy koniecznie trzeba je zalewac wrzatkiem-

Temat widzę stary, ale podnoszę, bo przydatny ;) Nie wiem skąd pomysł na zalewanie nasion lnu wrzątkiem.. tego się NIE zalewa wrzątkiem, tym bardziej nie gotuje, bo wtedy z nasion wydobywa się zapychająca i niepotrzebna skrobia. Macerat z lnu (czyli tą śluzowatą wodę) robi się zalewając len przegotowaną wodą, ale nie wrzącą, może być ciepła. Jest to surowiec śluzowy, więc działa osłaniająco na błony z definicji, no i z doświadczenia.. Zawiera również oleje, więc pytanie czy można po tym przytyć ma jakąś racje bytu, ale na zdrowy rozum.. zjadacie całą paczkę lnu dziennie? to są tzw dobre tłuszcze, wielonienasycone, obniżają poziom cholesterolu, wpływają na budowę błon biologicznych, czyli generalizując poprawiają stan zdrowia całego organizmu. Jak ktoś bardzo boi się przytyć, to zrezygnować z łyżeczki cukru do herbaty, albo masła do kanapki, i po problemie.. Albo nie zalewać tego wrzątkiem, to uniknie się wydobywania skrobi, która zwyczajnie tuczy. Była tam wcześniej rozmowa o refluksie.. Refluks leczy się dietą i lekami z grupy inhibitorów pompy protonowej, czyli popularny pantoprazol np, które obniżają wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Siemie lniane osłania ścianki żołądka i przełyku przed cofającą się kwaśną i żrącą treścią pokarmową (bo na tym polega refluks). Można pić siemię przygotowując macerat z całych nasion, ze zmielonych, z odtłuszczonych, jest tego pełno w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.. Sama mam problemy z żołądkiem, najprawdopodobniej wrzody, i pije rano taki macerat z całych nasion lnu zalanych na wieczór ciepłą, przegotowaną wodą. Nasiona też zjadam, poprawiają perystaltykę jelit. I pomaga ;) więc polecam.

Gość Kasia 32
Dziwie się, że niektórzy ludzie wypisują tu takie bzdury, które nie mają związku z tematem. W dodatku obrażają innych-straszna dziecinada. Piszcie konkretnie w jakiej postaci najlepiej spożywać len, żeby wydobyć jego wszystkie dobre właściwości (np. osłonowo na żołądek, na lśniące zdrowe włosy). Szkoda, że nikt tego nie kontroluje i każdy cymbał może wejść na forum pisać głupoty i ubliżać innym! Brak mi słów...Żeby przeczytać coś sensownego musiałam stracić przeszło godzinę, bo po drodze jest mnóstwo niepotrzebnych- nic nie wartych komentarzy! pozdrawiam wszystkich normalnych i tych którzy na prawdę mają problemy z włosami i żołądkiem, a na forum szukają zwyczajnie pomocy... Kasia

Gość mama refluksistki5 latek
Cziken -ma racje glownym objawewem refluksu u dziecka jest spadek masy ciala,nie wiecie a sie klocicie

Gość glossik
Ja za to staram się o dzidzie i wyczytałam gdzieś na forum, że siemię lniane dobrze wpływa na cykl miesiączkowy regulując proporcje hormonów w organizmie kobiety, wpływa też na śluz, że tak to ujmę, bo w moim przypadku to właśnie jest problem, niestety nie mogłam się przemóc do picia takiego kislu , więc kupuję olej z siemienia lnianego w kapsułkach, moim zdaniem, lepsze efekty niż po wiesiołku, jedyny minus to cena takich kapsułek, ostatnio kupuję leki z pomocą kuponów rabatowych ze strony bliskoapteka.pl może kiedyś i na to będzie kupon, ale jak narazie drugi cykl zażywania kapsułek i liczę w końcu na 2 kreseczki ;-)

Gość raphka
Ja nie piję, ale jem co rano od wielu lat z płatkami owsianymi. Nie tyję, nie chudnę. O refluksie zapomniałam i nadkwasocie też. Teraz jem, bo lubie. Lubie glutka z płatków owsianych ale nie chce mi się rano ich gotować, więc zalewam wrzątkiem płatki z ziarnami lnu i jak glut sie zrobi, a płatki wodę wypiją, dolewam mleka, czasem dosypuje innych ziarenek, słonecznika, dyni, migdały w płatkach, co tam mam akurat i wcinam. Trzyma takie śniadanie 3, 4 godziny.

Gość Siemię lniane-uzywaliscie?
Używaliście leku o nazwie Siemię lniane? Bo szukałam opinii dotyczących tego produktu i nic nie mogę znaleźć. Może możecie coś powiedzieć mi o tym produkcie? Opłaca się go używać, testowaliście jakieś zamienniki? Na tej stronie jest trochę komentarzy o Siemię lniane: http://www.listalekow.pl/siemie-lniane/ - myślicie, że to sprawdzone informacje? Nie w smak mi się przejechać i zmarnować bezsensownie część swojej wypłaty, dlatego pytam Was o radę. Z góry dziękuję za wszystkie informacje.