Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa 9543

czy mozna sie zarazic od kota robakami jesli nie byl odrobaczony?

Polecane posty

Gość ciekawa 9543

do zakladu mojego chlopaka przyblakaly sie tzy kotki dwa malutkie i jedna mamusia ,codzien je dokarmiamy ,moj facet zrobil im miejsce do spania od jakiegos czasu jeden z malych nie chce jesc ...wczoraj zwymitoal robakami(jakies glizdy),pojechalismy do weterynarza i wszystkie dostali srodek na odrobaczenie boimy sie ze przez kontakt znimi ...byc mzoe jedno z nas nie umylo raczkow ,czy istnieje mozliwosc zarazenia sie??czy to tylko choroba zwierzatek?

Gość ciekawa 9543
odswiezam pliss odpowiedzcie

Istnieje. Glisty przenoszą jajeczka poprzez kupę, z kupą ma kontakt zwierzę, które liże futro zostawiając jajeczka na sierści - jeśli go dotykasz, nie umyjesz rąk i będzies znimi np. jadła - jajeczka dostaną się do Twojego organizmu.

Gość od 5 lat żona
oczywiście, inaczej nie odrobaczało by się zwierząt. Robaki dojrzewają w ciągu 3 miesięcy i wtedy sa zdolne do rozmnażania, więc ważne jest to, by co 3 miesiące odrobaczać, żeby nie zdążyły się rozmnożyć. Robale sa szczególnie niebezpieczne dla dzieci, gdyż mogą umiejscowić się np w gałce ocznej i prowadzić do utraty wzroku. Takie informacje uzyskałam u weterynarza kiedy odrobaczałam mojego psiaka.

Gość oczywiscie ze tak
a na dodatek choroba odzwierzęcą jesli sie usuwa odchody po kotach