Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MissUkraina

Wasze ulubione przepisy na ZAAApiekanki!

Polecane posty

Gość moja ulubiona zapiekanka
chleb smarujemy maselkiem przypiekamy z obydwoch stron na patelni, mona dodatkowo wzbogacic kladac ser zolty na zapiekanke-smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Miss :-) To przepis na moją NAJlepszą zapiekankę : 50dag mielonej wołowiny 25 dag makaronu wstążki słoiczek koncentratu pomidorowego 10 dag naturalnego serka homo,lub jogurtu nat. 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 szkl. startego parmezanu 2 opakowania sosu bolońskiego w proszku ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki tymianku, sól, pieprz makaron ugotować na półtwardo. czosnek przecisnąć przez praske,usmażyć wołowinę z czosnkiem+pieprz sos instant rozpuścić w 3 szkl wody, dodać koncentrat pom., tymianek, wlać do wołowiny,posolić i dusić około 20minut. w osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, serek, natkę i parmezan piekarnik nagrzać do 160 stopni w żaroodpornym naczyniu układać warstwami połowę makaronu, połowę sosu mięsnego, 2/3 masy śmietanowo-serowej, pozostały makaron,resztę sosu mięsnego i na koniec sos śmietanowy. całośc posypać startym parmezanem. zapiekać około 30minut. z czerwonym winem smakuje obłędnie:-D mniam. czasami odchodzę od przepisu i nie daję sosu w proszku, podlewam wtedy mięso niewielką ilością wody i dodaję tylko koncentrat.zdarzało mi się też robić zapiekankę na innym mięsku, ale nie da się ukryć, że z wołowiną smakuje NAJ :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapiekanka z ryzu -ugotowac ryz -na patelni podsmazyc cebulke z kielbaska -wymieszac wszystko razem -dodac jeszcze puszke kukurydzy,zielonego groszku,konserwowego ogorka,starty ser -wszystko przekladamy do zaroodpornego naczynia i jeszcze na wierzch scieramy dosc gruba warstwe sera zoltego -zapiekamy az do momentu gdy ser sie roztopi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja ulubiona zapiekanka: Obrane, surowe ziemniaki pokroić w plasterki (nie za cienkie) Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę (nie dodawać tłuszczu - boczek ma go w sobie i tyle starczy), dodać cebulę też w kostkę, troszkę wędliny (szynka, zwyczajna - jakakolwiek), dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i wszystko razem dusić, smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Przyprawić tylko! pieprzem. W naczyniu żaroodpornym (znowu nie smarować tłuszczem!) ułożyć grubą warstwę plasterków ziemniaków, na to położyć farsz z patelni i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Zupę pieczarkową lub cebulową z Knorra wymieszać z 200-250 ml śmietany kremówki, dodając ok 50 ml wody. Zalać tym sosem zapiekankę i do piekarnika na 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć. Jest pycha!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ulubina
A moja ulubiona to: Ilości wszystko na oko i wedle uznania i chętnych do jedzienia:) POdsmażamy na patelni pokrojoną cebule, jak sie zarumieni dodajemy do tego pokrojoną wędlinę-ja z reguły używam szynki drobiowej, moga to też być parówki, kiełbaski-wedle gustu.Jak to już będzie podmażone przyprawiamy piperzem i vegetą,solą dodajemy do tego keczup rozrobiony z odrobiną wody(by bł rzadszy), mieszamy. Kolejnymi składnikami tej zapiekanki sa uduszone pieczarki z papryką. Gotujemy makaron-najlepiej rurki ale moze byc też każdy inny. Układamy w naczyniu żaroodoprnym makaron, na to pieczarki, z papryką i wędlinka z cebulą.I tak do wyczerpania składników,ostatnią warstwą m\abyć makaron ale nie musi,zależy jak nam starczy.Rozbijamy jedno,dwa jajka(zalezy jak duza jest zapiekanka), roztrzepujemy je, doprawiamy pieprzem,vegeta i odrobiną czosnku, ja stosuje granulowany.Zalewamy po całej zapiekance.Na wierzchu układamy ser zółty, posypujemy poeprzem i odrobina czosnku. Myk do piekarnika na 30-40 minut i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miss>>> Gotujesz i odcedzasz dowolny makaron, wrzucasz do miski. Smażysz na dużym ogniu pieczarki pokrojone w plastry (na maśle, solisz) -wrzucasz do makaronu. Krótko podgotowany w osolonej wodzie brokuł dzielisz na różyczki -wrzucasz je do miski. Posypujesz szczodrze ziołami prowansalskimi. Mieszasz wszystko i przekładasz do żaroodpornego, posypujesz serem żółtym starkowanym /ile chcesz, zapiekasz 30min. Można układać warstwami ale ja najbardziej lubię tak właśnie wymieszane składniki. Proporcje też samas obie ustal, zależy czy lubisz dużo makaronu czy moze masz na \"zbyciu\" cały brokuł:-D Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×