Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krótkowidz

Soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość krótkowidz

Mam pytanie do osób noszących szkła kontaktowe.Czy od razu po założeniu pierwszych szkieł kontaktowych czuliście się z nimi dobrze?Ja dzisiaj byłam u okulisty i ze szkłami wytrzymalam 3 godziny.Cały czas je czułam i przeszkadzały mi.Nie piekły mnie oczy, ale musiałam wyjąć szkła. Czy też tak mieliście?

ja nie mialam nic takiego,widocznie zle ci dobral,moze zly rozmiar albo za mało nawilzone??

Gość krótkowidz
Kupiłam "sztuczne łzy" do stosowania z soczewkami.Ale nie za bardzo pomogło.Moze rzeczywiscie zly rozmiar, chociaz wydaje mi sie ze okulista byl bardzo dokladny...

soczewka jest ciałem obcym na oku więc potrzeba czasu żeby oko sie przyzwyczaiło. 3 godziny jak na początek to i tak dobry rezultat. Wytrwałości i powodzenia. Noszę soczewki od 17 lat.

Gość aaaaggggaaa
Ja juz nosze soczewki ponad 3 lata. Pamietam jak pierwszy raz pani zakładała mi u okulisty soczewki, to męczyła się z jednym okiem z godzinę, z drugiej nie mniej. Był odruch chyba strachu ze zaraz cos mi sie stanie w oko. Potem przez pare godzin było bardzo źle. Coś przeszkadzało i źle widziałam. Po jakimś czasie to znikło i teraz jest wszystko ok, także myślę że się przyzwyczaisz spokojnie.

Gość krótkowidz
pocieszyłaś mnie.Lekarza nie zapytałam o to, czy od razu bede czuła sie dobrze, w gabinecie bylo ok.Dopiero po wyjsciu na powietrze poczułam dyskomfort.Mam nadzieje ze jak jutro je zaloze to bedzie chociaz troche lepiej.

A moim zdaniem to zły objaw, ja od samego poczatku czułam się w soczekwach doskonale i nie miałam zadnego nieprzyjemnego uczucia.

Gość uuupppupupup
No właśnie, przyglądaj się dokładnie czy soczewka nie jest na lewą stronę.

Gość krótkowidz
nie była na lewą stronę, ogladalam ja dokładnie z bliska.

soczewka założona na lewa strone boli tak jakby piach ktoś do oka sypał, raczej nie da się tak chodzić.

Gość krótkowidz
Lunatica a jakiej firmy byly te soczewki? Bo moze to tez ma znaczenie.

Gość krótkowidz
ja mam J&J miesięczne. Czy ktos stosowuje?

Gość mała*v
Mam te same soczewki. Zawsze przez kilka godzin jest super, ale tak po 5-6 juz czuję że je mam, jesli rozumiesz o co mi chodzi :). Okulista też doradzał zebym zdejmowała je np po pracy i po tych powiedzmy 8-10 godzinach zamieniała na okulary. A może z początku czujesz się z nimi źle ze względu na długie (bo jeszcze nie wyćwiczone) zakładanie?

Gość mała*v
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych soczewek: są one teoretycznie na miesiąc, a jednak już 3 okulistów mówiło mi zeby nie nosić ich dłuzej niż 2, NAJWYZEJ 3 tygodnie. Czy słyszałyście o czymś takim? A także: moja siostra też nosi soczewki J&J ale uzywa ich bardzo rzadko, tylko na jakieś "wyjścia". Jak wtedy potraktować ich termin ważności? Czy też po miesiącu (3 tyg) musi je wyrzucić jeśli np założyła je w tym czasie ze 4 razy?

Ja noszę soczewki od 4 lat (a może od 5 :D ) i na poczatku też odczuwałąm straszny dyskomfort, dopiero po jakimś czasie moje oko się przezwyczaiło, teraz w soczewkach chodzę codziennie i nie wyobrażam sobie zycia beż soczewek.

Gość bambinek
mała: no ważność soczewek jest liczona od otwarcia opakowanie, nieważne czy siostra nosiła je raz, 3o razy czy wcale... ale jak nosi tak rzadko to może lepiej kupić soczewki jednodniowe. koszt wyższy, ale przy sporadycznym noszeniu chyba się opłaca! ja też nie odczuwałam dyskomfortu, ale może tak jak ktoś napisał, oko było podrażnione przed to, że długo przy nim praowaliście. tzn. uczyłaś się zakładaćź szkła. spróbuj raz jeszcze, może się przyzwyczaisz. a jeżeli nie, to idź jeszcze raz do okulisty!

Gość krótkowidz
witam!!Dzisiaj rano załozyłam ponownie soczewki, całkiem sprawnie hihi.Jednak nadal problem jest ten sam.Jest jasno i zauwazylam (to czego wczoraj nie dostrzegłam) ze zalozona soczewka przesuwa sie na zewnątrz oka, tak ze jej kraniec znajduje sie juz na teczowce. Jest to malenki kawaleczek, ale caly czas go "widze" i zaburza obraz.Czy te soczewki sa faktycznie zle dobrane, czy moze to wina "suchego oka" (duzo pracuje przy kompie i do tego pigułki anty)...Moze ktos tez tak mial?

Gość krótkowidz
a do małej*v to lekarz mówił mi wczoraj, ze J&J sa faktycznie dwutyg, ale mozna je nosic do miesiaca jeali wszystko jest ok i dobrze widzisz. Mozna tez nosic je 2 tyg non stop, bez zdejmowania na noc, niby producent zaleca tez takie noszenie. A jesli siostra nie zakłąda soczewek czesto to chyba faktycznie jednodniowe sa lepsze (nie trzeba płynow, pojemniczkow).

Gość kukułeczka kuka
Hej! Ja nosze soczewki od 6 miesięcy. I zamierzam sie wybrac na kontrole. Jak często powinno sie badać wzrok??? i mam pytanie jak ide na jkomputerowe badanie wzroku to mam zakładac swoje stare soczewki??? czy iśc bez??? Bo wydaje mi sie że chyba potrzebuje mocniejsze bo nie widze aż tak ostro jak inni.

Ja nosze soczewki już od 5 lat i nie mam ztego powodu żadnego dyskomfortu. Na kontrole chodze raz w roku ide w soczewkach, a przed badaniem je ściągam.. od 3 lat wada się nie pograsza i mam nadzieję, ze już się zatrzymała. aha nosze soczewki B&L kwartalne.

Ja nosze od 11 lat- i dobrze pamiętam- juz za pierwszym razem od założenia- czułam sie w nich bardzo dobrze. Za to moja mama- od pierwszego razu- czuła dyskomfort. Może u Ciebie- jest to spowodowane nieprawidłowym rozmarem..?

Gość mileczka85
wczoraj byłam u okulisty i załozyłam soczewki po raz pierwszy długo meczylam sie z ich zakładaniem po sciagnieciu czułam dalej tak jakby byly na oczach mialam wrazenie suchego oka dzis tak samo wiec nie probowalam zakładac bojac sie podraznienia jeszcze wiekszego.kupilam kropelki i dalej tak samo ? czy to normalna reakcja?

Gość mileczka85
wczoraj byłam u okulisty i załozyłam soczewki po raz pierwszy długo meczylam sie z ich zakładaniem po sciagnieciu czułam dalej tak jakby byly na oczach mialam wrazenie suchego oka dzis tak samo wiec nie probowalam zakładac bojac sie podraznienia jeszcze wiekszego.kupilam kropelki i dalej tak samo ? czy to normalna reakcja?

ja po pierwszym założeniu od razu czułam sie w nich bardzo dobrze, nie czułam ich w ogóle... Też mam te J&J Acuvue z Hydraclear 2-tygodniowe z przedłużeniem do miesiąca - okulista powiedział, że do miesiąca spokojnie mogę je nosić, chyba że coś będzie się działo - wtedy zmienić Tak tez robię. Co do ważności soczewek - nawet gdyby założyła je tylko raz w tym czasie to i tak trzeba je wyrzucić :(