Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anca

rektoskopia

Polecane posty

Gość gość
Ja praktycznie w ogóle nie chodzę po lekarzach, nawet jak mi coś poważnie doskwiera. Do pójścia do gastrologa zmusił mnie narzeczony - po wywiadzie dostałam skierowanie na rektoskopię, gastroskopię i usg. Pech chciał pierwsza rekto. Myślałam że tego nie przezyję, jestem strasznie wstydliwym człowiekiem. Wolałam żeby lekarzem była kobieta, ale oczywiście trafiłam na faceta :( A teraz jestem już po i wiecie co wam powiem nie było wcale źle. Nie bójcie się!!! Nie ma czego. I mówi mam to osoba, która była przerażona zabiegiem. Nie boli w ogóle, używają żelu znieczulającego. To prawda że jest to krępujące, ale nie myslicie o tym, przecież chodzi o wasze zdrowie, a często nawet i życie. Sam zabieg trwa chwilę. Pozycja kolankowo-łokciowa jest ok, bo można schowac głowę i zacisnąć zęby i nikt nie widzi twoich głupich min :) Najgorsze w tym wszystkim jest powietrze, które wdmuchują, aby rozciągnąć jelito. Czujesz jak cie rozdywa i to jest nieprzyjemne, ale na pewno do przezycia. Poźniej oczywiście w toalecie musisz to powietrze wypuścić :) A i jeszcze jedno trafiłam na wspaniałą pielęgniarkę, która nie kazała mi się bać, rozmawiała, wspierała, tak przygotowała do zabiegu że nawet majtek nie musiałam ściągać. Podgieła je tylko trochę, pookrywała tak, że tylko jedną dziurkę było widać. Naprawdę da się przeżyć i nie ma co panikować, nie takie zabiegi ludzie przechodzą. Tyłki do góry :)

Gość Wielce zdegustowana
Witam. Mam podobne objawy - sporadyczne krwawienie przy wypróżnianiu i bóle podbrzusza. Byłam dziś na tym badaniu w jednej z przychodni w Warszawie. Miałam nadzieję na kolonoskopię ze znieczuleniem, ale podobno jako pierwszą wykonuje się rektoskopię. Nie miałam czasu zorientować się na czym to polega, więc dzień wcześniej zrobiłam lewatywę i pojechałam na badanie. Wiadomo, że trzeba było się rozebrać wypiąć dupsko, ale jak zobaczyłam tą 30cm rurę z wężem i szczypcami, a pan dr. oświadczył mi, że będzie mi coś wycinać, to momentalnie zmieniałam punkt widzenia. Cała skamieniałam, tyłek mi się zacisnął i nawet przy asyście pielęgniarki nie byli mi w stanie tego wsadzić, więc wygonili mnie z gabinetu. W efekcie dostałam skierowanie na kolonoskopię. Mam nadzieję, że za jakieś pół roku (bo tyle pewnie będę musiała czekać na zabieg) uda mi się dość do siebie po dzisiejszym dniu.

Endoskopię, w tym rektoskopię masz robioną w znieczuleniu miejscowym, a w przypadku dużej wrazliwości na ból w znieczuleniu ogólnym. Dzięki badaniu można ocenić stan jelit. Jest dokładne, ale nieprzyjemne. Więcej o jego przebiegu możesz poczytać na twoja-endoskopia.pl

Gość gość
Dzis mialam badenie rektoskopia i musze powiedziec ze badanie trwalo ok 3 min to krotko ale potwornie boli porownywalnie do bolu podczas porodu a moze nawet bol jest silniejszy ale przynajmniej wynik ok

Gość gość
Witam. Ja dzis jestem po retroskopii. Powiem tak strachu przez caly tydzien a badanie trwalo 40 sekund. Bez bólu. Nic nie boli ale przygotowywalam sie 4 dni. 2 dni bez chleba i miesa. tylko nabial i kaszki serki. Nastepne 2 dni kaszka manna ba mleku. Zupy przecierane bez ziemniaka. Nie jadlam owocow na dzien przed. Potem lewatywka wieczorem przed badaniem rectanal 150ml i rano o 9 tez. Zabieg na 13. Uwierzcie mialam gastroskopie kolonoskopie i po wycieciu polipa w marcu teraz retroskopie. To bylo lajcikowe.

Robiłam prywatnie rektoskopię w szpitalu św. Elżbiety w Warszawie na Mokotowie. W trakcie badania miałam pobierane również wycinki do badania histopatologicznego. Nie wspominam źle tego badania, może nie było szczególnie przyjemne ale jak robi je dobry lekarz i sympatyczny to spokojnie da się przeżyć. Dużo gorzej wspominam gastroskopię.

Gość Jagnna
rektorskopię miałam o 14tej.. DZISIAJ Dyskomfort psychiczny to nic w porównaniu z fizycznym. O żadnym znieczuleniu nie było mowy. Trwało wieki, czyli jakieś 15 min. Lekarze (było ich dwóch) naprawdę kompetentni i mili.. ale czy w takim przypadku to coś pomoże? No - da się przeżyć, ale czeka mnie kolonoskopia..

Gość xyzzzzjsjs
Miałam ostatnio rektoskopię i bólu w trakcie badania nie odczułam w sumie, fakt za przyjemnie nie było ale bezboleśnie ;) za to po badaniu trochę bolał mnie brzuch i męczyły gazy w jelitach. Na szczęście wynik ok więc to najważniejsze

Gość gość
ja trafiłam na badanie u proktologa w szpitalu. tego dnia rezydowali tam studenci. podczas badania siedmioro miłych ludzi obserwowało jak pan doktor penetruje mój o***t. To dopiero przygoda!

Gość gość
Miałam robioną rektoskopie prywatnie we Wrocławiu u www.skopia.pl Lekarz był dla mnie miły i wszystko mi wyjaśnił. Potrafią się tam zaopiekować pacjentem i sprawić, że poczuje się pewnie.

Gość gość
Rzeczywiście retroskopia nie jest przyjemnym badaniem, ale koniecznym. Warto się przemęczyć dla własnego zdrowia, bo zdrowie najważniejsze! A jeśli ktoś jest ze Skoczowa i szuka dobrej poradni proktologicznej to polecam http://alfamedycyna.pl/ Naprawdę dobrzy specjaliści. Leczyłam się tam i nie żałuję

Gość gość
a w warszawie gdzie takie badanie moge wykonac i za ile?

Gość Nataniel432423
Chociażby w Wilmed, tam mają dobrego proktologa - dr Cis.zewskiego. Z tego co widzę u nich w cenniku to takie badanie kosztuje 150 zł.