Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama34

podcięcie wędzidełka języka

Polecane posty

Gość mama34

Kochani Moze ktos miał podcinany język, mojej 12 córce musze ten zabieg wykonać.Proszę o wpisy na ten temat, gdzie mam sie zwrócic w pierwszej kolejności.

Gość mama34
wiem, że to tylko korekta, naprawde nikt mi nic nie napisze

Gość wildstar
ja nei mam doswiadzcenei w tej materii ale moze poszukaj w interecie cos powinno byc o tym zabiegu mysle ze nie ma sie czego bac

Gość mojemu bratankowi
dentystka kazala wykonac taki zabieg,ale sie bratowa nie zgodzila.Powodem bylo to ,ze bardzo obcieral go aparat na zeby wyjmowany.A jak sie okazalo zle byl aparat zrobiony i oddano go do poprawek.I problem sie skonczyl.Dentystka sie chyba pospieszyla z tą decyzją o podcinaniu.Nie wiem w jakim celu ma miec twoja corka ten zabieg.Tak Ci tylko o tym napisalam na wszelki wypadek.Pozdrawiam!

Gość mialam robiony ten zabieg
od dziecka mialam za krotkie wedzidelko ale do mniej wiecej 17 roku zycia mi to nie przeszkadzalo. jak mialam 17 lat zdecydowalam sie w koncu na ten zabieg. polegal na tym, ze w to wedzidelko najpierw robi sie znieczulenie a potem specjalnymi, ktorkimi nozyczkami przecina sie je. jak znieczulenie zaczyna puszczac to to strasznie boli ale na szczescie bardzo szybko sie goi.

Gość mialam robiony ten zabieg
aha, ja poszlam do pobiskiego osrodka zdrowia gdzie sa wykonywane drobne zabiegi chirurgiczne. zabieg zrobili mi bez problemu ae dopiero za drugim razem bo musialam zrobic jakies badania. nie pamietam jakie bo juz kilka lat od tego momentu minelo :P dodam jeszcze, ze zabieg jest odplatny chyba, ze robisz go w trakcie pobytu w szpitalu i z zalecenia lekarza.

Gość sara21
Mój syn w wieku 7 lat miał wykonywany ten zabieg z zalecenia logopedy,cała impreza trwała kilka minut i nie pamiętam żeby sie skarżył,że bolało .Obecnie syn jest pełnoletni i wada wymowy został skorygowana,

Gość mama34
U mojej córki zauwazył to dentysta, po wymowie tego nie widać.Ale patrząc na niego widać, ze jest uwiązany z przodu i nie moze np.wyciagnąć go na brode, dobrze lizać i.t.p Ma to też wpływ na zgryz i na pewno jest wskazany

Gość sara21
Przepraszam, oczywiście KROPKA na końcu.Pozdrowienia.

Gość sara21
U mojego syna było podobnie język był nejako na uwięzi, póżniej wszystko było OK.

Gość mama34
sara21 Udam sie chyba najpierw do logopedy.Ciekawe ile prywatnie taki zabieg kosztuje, wiem ze robią go też chirurdzy stomatolodzy.A twój syn u kogo robił ten zabieg?

Gość sara21
Zabieg był robiony w szpitalu na chirurgii dziecięcej po zabiegu dziecko mogło wrócić do domu.

Gość etrenity1302
moja corcia miala podcinane jak miala 8 miesiecy.miala problemy z jedzeniem.pediatra skierowal nas do laryngologa.zabieg w znieczuleniu miejscowym,pozniej zadnych dolegliwosci typu placz kiedy znieczulenie puszczalo.do tej pory(ma juz 8 lat)jest wszystko oki i nawet wczesniej od rowiesnikow zaczela wymawaic zgloske R(byc moze nie ma to zadnego zwiazku z tym wedzidelkiem ale kto wie..)

mój synek miał podcinane wędzidełko (miał język połączony wędzidełkiem z dziąsłem więc nawet nie mógł pokazać języka:)) zabieg wykonała pani larygolog w rejonowej przychodni do której poszłam ze skierowaniem od lekarza pediatry. Zabieg trwał dosłownie chwilkę na wędzidełko pani psiknęła środkiem znieczulającym po kilku minutach przecięła jednym sprawnym ruchem nieszczęsne wędzidełko nożyczkami chirurgicznymi i po krzyku. Synuś był wtedy malutki ale po zabiegu nie płakał jakoś przesadnie po kilku dniach nie było nawet śladu po zabiegu a mały z ogromnym upodobaniem \"wywalał \" języczek na całą \"odzyskaną\" dlugość. pozdrawiam

Gość Tosia1234
ja jako dziecko mialam podcicnane wedzidelko ale to co łący górną wargę z dziąsłem. blonka taka sama jak ta pod jezykiem. zlecil mi to dentysta takze. jest wiadomo pod znieczuleniem, nic nie czuc, szybkie przeciecie blonki i szwy samorozpuszczalne zaklada. troche opucnieta warke mialam no i nie moglam sie usmiechac bo rozciagala sobie ranke, a tym trudno by sie nie smiac

Gość mama34
Dzięki dziewczyny :)

Gość delfin morski
Moja koleżanka, gdy byla mala i jej córeczka też miała podcinany język. U nich to podobno było rodzinne. Jej córeczka miala wtedy niecale 2-miesiące. Lekarz kilka dni po porodzie to zauważyl i powiedział, że trzeba podciąć język bo dziecko będzie seplenić. Podobno dużo dzieci ma robiony ten zabieg. I stwierdził jeszcze im mniejsze dziecko, tym lepiej. Dziewczyna ma już teraz 3 lataka. Bardzo dobrze to zniosła i bez kmplikacji. Podobno to rutynowy i dośc szybki zabieg.

Gość delfin morski
Moja koleżanka, gdy byla mala i jej córeczka też miała podcinany język. U nich to podobno było rodzinne. Jej córeczka miala wtedy niecale 2-miesiące. Lekarz kilka dni po porodzie to zauważyl i powiedział, że trzeba podciąć język bo dziecko będzie seplenić. Podobno dużo dzieci ma robiony ten zabieg. I stwierdził jeszcze im mniejsze dziecko, tym lepiej. Dziewczyna ma już teraz 3 lataka. Bardzo dobrze to zniosła i bez kmplikacji. Podobno to rutynowy i dośc szybki zabieg.

Gość mama34
Po prostu musi być dobrze zrobiony,zeby nie było jakis zgrubień po podcięciu.Niby nic , a jednak spartaczony zabieg,moze zaszkodzić.

Gość morświnek
Ja mialam to 2 lata temu, jak mialam 19 lat. A wiec zawsze wiedzialam ze powinnam to zrobic, ale boje sie wszelkich tego typu zabiegow;) cala rzecz zalatwialam w szpitalu, najpierw od laryngologa dostalam skierowanie na badanie krzepliwosci krwi (zwykle pobranie krwi), pozniej z wynikami stawilam sie na zabieg, trwal pare chwil doslownie, najpierw psik znieczulający, pozniej takimi dlugimi nozyczkami 2 razy ciachnięcie i po sprawie:) potem gazik pod jezyk, prawie zero krwi. Samego zabiegu sie nie czuje, potem troszke szczypie, tak jak przy 'przygryzieniu" ;) powodzenia zycze, naprawde bezstresowy zabieg

Gość mamajedenastolatki
witam! logopeda to podstawa!!! tak przed zabiegiem, jak i po nim. moja córka miała podcinane wędzidełko dwa razy, niestety myślę, że gdyby ktoś sumiennie do tego podszedł nie byłoby problemu. teraz czekam na decyzję co dalej - trzecie podcięcie? możemy pogadać na gg2694307. dopiero teraz, kiedy zaczęłam studiować pedagogikę z logopedią widzę jakie podejście mają "specjaliści" PRZEDE WSZYSTKIM ĆWICZENIA USPRAWNIAJĄCE - NIE MOŻNA CAŁEJ SPRAWY ZAKOŃCZYĆ NA PODCIĘCIU, a potem czekać, że wada minie sama. Pozdrawiam, napewno nie można zwlekać.

Gość mamajedenastolatki
najbezpieczniej wziąć skierowanie od pediatry, udać się do laryngologa, a ten pokieruje na zabieg.

Gość popieram
??????!!!!!!!!!!

Gość martianda
moj brat miał w dzieciństwie podcinany jezyk , obecnie ma 15 lat a jezyk ma dalej przyrosniety wydaje mi sie ze ponownie zrosło mu sie wedzidełko jak temu zapobiec??? moze istnieje jakas specjalna wkladka do buzi ?

Gość nieeeeeeeeeeeeeeeee123
po zabiegu powinien ćwiczyc język, zleci je logopeda

mając chyba 11 czy 12 lat małam podcinanie a raczej jest to przepalanie laserem czy jakoś tak pamiętam że nic nie boli jest znieczulenie ale strasznie cuchnie miałam robione pod językiem i między wewnętrzną wargą dolną a dziąsłem (chyba dobrze pisze )nie ma strachu.mam teraz 34 lat i nic sie z tym złego nie dzieje jest o.k.

Gość joagwa
Mam 36 lat i zbyt krótkie wędzidełko. Drogie mamy jeśli wasze pociechy mają zbyt krótkie wędzidełko podcinajcie je póki dzieci są małe. Oszczędzi im to wiele problemów w przyszłości. Pozdrawiam :)