Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dowodzik

dowód osobisty- wymiana pytan kolka

Polecane posty

Gość dowodzik

witam wszystkich chcialam sie dowiedziec kilku rzeczy na temat wymiany dowodu osobistego.Otóz za 2 tyg zmieniam stan cywilny, po tym terminie chce wymienic dowód.Kiedy mogę złozyc wniosek o wymiane dowodu.Czy to prawda ze dopiero po 2 lub 3 tyg? Czy juz na drugi dzien.Ile wynosci czas oczekiwania na wymiane. Czy na panienskim dowodzie mozna przekroczyc granice? Po jakim czasie najpozniej mozna wymienic go? Czy odebrac dowód może druga osoba?

Gość jesionka_bo_zimno_coś
zaaaadzwoń Kotek do Urzędu Miasta i spytaj

Gość tak tak tak tak
1. wniosek złóż jak będziesz mieć akt małż. 2. czeka się miesiąc. 3. oczywiście że możesz przekroczyć granicę 4. teoretycznie wmienić powinnaś w ciągu m-ca - kar brak 5. odbiór osobisty tylko

Gość dowodzik
a akt malzenski sie dostaje zaraz w dniu slubu? dzieki wielkie za odpowiedz

Gość tak tak tak tak
jak ślub konkordatowy to po min. 3 dniach bo tyle ksiądz ma na przekazanie dokumentów do urzędu

wniosek na dowód rzeczywiście składa się 2-3 tyg po zmianie, ponieważ zmiana ta musi dojść do bazy w warszawie, gdzie robią dowody. Zarówno wniosek jak i odbiór wiąże się z osobistym stawieniem w Urzędzie. Czas oczekiwania na nowy dowód to około miesiąca. Ja dowód po zmianie nazwiska wymieniłam po 3 miesiącach, znam osoby, które po kilku latach dopiero. Pzrepisowo, w ciągu 2 tygodni. Granicę przekroczysz na dowodzie ze \"starym\" nazwiskiem, jeśli dowód ten nie podlega jeszcze wymianie, tzn wydany zostało po roku 1996 (książeczka zielona). Jeśli wydany wcześniej mogą być problemy.