Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosieńka1979

kupiłam synowi rybki welonki

Polecane posty

Gość oninon
pokarm im nie zaszkodzi

Słuchaj Zosieńka1979- trzymasz dwie welonki w 10l akwarium? To o 12 razy za mały zbiornik! Sadyzm. Welonki to wymagające ryby, raczej nie polecam początkującym, to osobliwe ryby, mają dużą przemianę materii i są żarłoczne. Gratuluję -babbajagga- twierdzenia, że na parkę welon wystarczy 15l... Zacznę od tego, że jeśli decydujesz się na jakiekolwiek zwierzę to spada na ciebie odpowiedzialność zadbania o odpowiednie warunki dla niego. I nie możesz się tłumaczyć, że nie możesz sobie pozwolić na duże akwarium. Jeśli tak- to nie bierz zwierzaka dla jego dobra! Może masz dobrą wolę ale proszę- trochę odpowiedzialności! A pani sprzedawczyni świetnie ciebie- totalnego żółtodzioba- omotała i wcisnęła co tam wlazło (w sumie ona podejrzewam wie niewiele więcej). Przy welonkach obowiązkowo filtr, o wydajności 3 razy większej jak pojemność akwarium, w twoim przypadku powinno to być jakieś 300l/h biorąc pod uwagę, że welony byłyby w odpowiednim akwarium. Co do mętnienia wody, nigdy nie utrzymasz czystości w 10l akwarium z dwoma welonami. I żaden uzdatniacz tu nic nie da (brawo pani sprzedawczyni). Do tego dochodzi druga sprawa- akwarium musi być dojrzałe. Do tego nigdy nie dojdziesz w takiej sytuacji. Chciałabym dodać, że w dobrze prowadzonym akwarium podmienia się 20-30% wody raz na tydzień, na pewno nigdy nie wymienia całej. Zresztą grzebanie w akwarium co dwa dni i wymienianie całej wody to dla ryb stres. No nic, poradziłabym abyś oddała komuś te welony ale patrząc na datę wypowiedzi podejrzewam, że rybek już dawno nie ma. Do -lilly rose- faktycznie jestem pod wrażeniem. Normalny wiek zadbanych welon to 20-30 lat.

Agusia0614- a co, powiedziały ci, że są szczęśliwe bo upchałaś je do kuli? Pewno się uśmiechają i machają płetewkami? Jak już wspomniałam, na dwa welony minimum jakieś 120l, uh! Powiem tak- nigdy nie karmi się ryb jednym rodzajem pokarmu, moje mają 5 różnych. To tak jakbyś jadła codziennie płatki z mlekiem na śniadanie, obiad i kolację. Więc jak dla mnie powinnaś dokupić kilka rodzai pokarmu. Nie wiem jaka będzie jej reakcja i czy będzie, więc lepiej wprowadź pokarm stopniowo. Moja rada- zarejestruj się na dobrym akwarystycznym forum, porozmawiaj z doświadczonymi akwarystami, otwórz się na rady i zapewnij swoim welonom duże, zadbane i dobrze wyposażone akwarium! Powodzenia...

sdfghjkjh- sam sobie odpowiedziałeś na pytanie (dla niewtajemniczonych- KULA!). Proszę was o jedno, nie radźcie jak nie macie bladego pojęcia na temat. Rosolek- głęboko współczuję twoim rybom. Nie ważna jest wielkość filtra, a jego wydajność. Nie każdy "welon" potrzebuje towarzystwa bo tego nie wymaga. Każde ryby potrzebują oświetlenia, to chyba normalne, najlepiej świetlówka utwierdzona w pokrywie. A na co ten uzdatniacz? Ten owy brązowy syf to zapewne sinice- wynik źle prowadzonego i niedojrzałego akwarium. Brawo, zacznij od siebie a potem zacznij radzić. Tobie również radzę sprawić sobie grubą lekturę na temat akwarystyki.

Gość akwarystka
trzymanie jakichkolwiek rybek w kuli jest barbarzyństwem!! Ryby to przecież żywe stworzenia. Jak każda żywa istota potrzebują trochę przestrzeni!!! Co z tego, że kula z rybką wygląda efektownie . Welonki to spore rybki, trzymanie ich w kuli to po prostu znęcanie się nad nimi. Wszystkie rybki akwariowe muszą mieć filtr POWIETRZA!!!!. Większość musi mieć w akwarium grzałkę do utrzymywania stałej temperatury. Welonki są zimnolubne więc grzałka nie jest potrzebna.

Gość gość
Ludzie nie trzymajcie welonów w kuli. Od tego giną. Przykładowo bojownik żyje 5 lat, a kuli żyje 2 lata! Do tego welonki lubią dużo pływać i wymagają 100litrów na pierszą welonkę, ale welonki lubią być w grupie miejwięcej 3-5 welonek. Na kolejną welonke trzeba o 60 litrów więc musi być akwarium 220 litrowe na 3 welonki.

Gość gość
Ja daje tylko rano bo gdy zmieniam wodę w akwarium znajduję te pożywienie pod kamykami i w filtrze

Gość gość
Swoje pierwsze akwarium zamawiałem w sklepie Bajcik (bajcik.pl). Sklep dobrze wyposażony, z szeroką gamą akcesoriów typowo akwarystycznych. Markowe, solidne rzeczy, ale w promocyjnych cenach. Choćby Aquael mają tutaj bardzo okazyjnie.

Gość akwarysta od 50 lat
dwie welonki i 10 l. zbiornik to już jest nieporozumienie.jedna welonka i minimum 30 l. kostka to na początek.bardzo wydajny filtr minimum 300 l. na godz.najlepiej bez podłoża i roślin.karmienie raz dziennie rano ,porcja do zjedzenia w max 5 min.raz w tygodniu podmiana 50% wody może być prosto z kranu.co dwa tygodnie czyszczenie gąbki z filtra zawsze w wodzie odlanej z akwarium.bron Boże pod kranem.

Gość gość
Dla mnie najlepsza rybka to z frytkami i keczupem.

Gość welonka
To proste akwarium jest za małe.

Gość Emeneme
ja tez kupiłam jakiś czas temu dziecku rybki, ale ja kupiłam dwa bojowniki i jaks ie pozneij okazalo musze im kupic osobne akwaria:D jedno juz mam od kumpeli ale musze kupic jeszcze filtry i juz zamowilam w zasadzie na marlazoo.pl i do tego od razu troche jedzenia :)