Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosieńka1979

kupiłam synowi rybki welonki

Polecane posty

Gość zosieńka1979

i mam z nimi problem . babka w sklepie powiedziała ,że przy welonkach nie muszę miec filtra do wody , kupiłam nowe akwarium ,żwirek. i preparat do uzdatniania wody ,ale muszę im codziennie zmieniać wodę .dlaczego woda robi się tak szybko mętna . wodę daję odstaną (conajmniej-2 dni)

Podstawowa sprawa... Welonki są z rodziny karasi bodajże, grunt, że z tej samej, co nasze poczciwe wigilijne karpie. I straszliwie brudzą - u nich to norma. I obryzają rośliny, więc też się ich za dużo do akwarium nie daje. Takie welonki w krystalicznie czystej wodzie w kuli to tylko na filmach... :-) Mam nadzieję tylko, że nie spuścisz ich teraz w toalecie, bo są nie takie, jak miały być ;-). Kup filtr...

Gość zosieńka1979
ni czepiaj się ,tak mi się napisało;). to nie od srania ;). znajomi yeż maja welonki i ne maja tego problemu . czy to może mieć związek ,że są dwie rybki (akwarium jest 10-o litrowe) , może to parka ,nie wiem ,bo w sklepie tez nie wiedzieli>

Gość żeby
woda nie była mętna musisz zakupic taki specjalny odkażacz ok 4 zł za buteleczkę i woda jest czysta. Kilka kropel zaz na kilka m-cy

Welonki to naprawdę takie wodne świnki ! Musisz mnie j karmić ,a częściej,np. 3x dziennie i tylko tyle ,żeby zjadły to w ciągu 15 min, Następna zasada;im większe akwarium,a mniej ryb-tym mniej czyszczenia ! A kule wciskają naiwnym-wymień na większe-norwalne i z pompką i napowietrzaczem ! 60-100 litrów ,bo jak znam zycie dziecko będzie chciało więcej rybek ! Aha ! W sklepach wciskają rybki które powinny mieć TYLKO dla siebie po 100 l akwarium,albo takie które lubią być tylko w parze !

Gość babbajagga
W małym akwarium, np filtr przyspiesza mętnienie i smierdzenie wody. Welonki powinny mieć gruby zwirek, nie będą wtedy mącic dna. No i im większe akwarium tym lepiej. Dla dwóch welonek minimum 15- 20litrów.

Gość antysadysta
welonki w kuli ? bez filtra bez napowierzania ? codziennie swieza woda z chlorem ?? jestes chora

Gość antysadysta
aha sluchaj w nowo zalozonym akwarium zmetnienie jest normalne i mija po paru dniach, welonki najlepiej mialyby w duzym akwatrium z bardzo wydajnym filtrem, bez grzalki

Gość akwarystka od 10 lat
pozdrawiam , powodzenia w tym pięknym hobby

Gość Zosieńka1979
nie kupiłam akwarium kuli , wiem ,że rybki widzą wtedy wszystko o wiele większe i głupieją . ja mam normalne akwarium 10-o litrowe. a ten preparat do wody też od razu kupiłam , (tylko chyba jakies badziewie mi baba wcisnęła) .i ten do uzdataniania wody chlorowanej ,żeby sie do rybek nadawała też kupiłam. nic nie działa. . wielkiego akwarium nie kupie bo poprostu nie mam na nie miejsca. nie chce ,żeby im sie krzywda działa . ale po jednym dniu w wymienionej wodzie pływają przy powierzchni i tlen łapią . nie jestem sadystką :(.

Gość antysadysta
koniecznie napowietrzacz ~!! jesli lapia tlen to sie mecza z braku tlenu !! poczytaj o ich potrzebach np lubia parzona sałatę one musza jesc rosliny taka ich natura, inaczej beda zyly rok zamiast 60 jak w dobrych warunkach, i czytaj duzo

Gość Zosieńka1979
papierowe.....> ja kupiłam sztuczną nie przez to że obgryzają (nawet o tym nie wiedziałam) tylko babka w sklepie powiedziała ,że się w roślinkach plątają . jutro kupie żywe roślinki:). a kupiłam nie żwirek ,tylko te ostre białe kamyczki . i płukałam je przed włożeniem do akwarium .

Gość antysadysta
idz do zoologii i niech ci pokarza jak napowietrrzacz zamontowac musi chodzic dzien i noc

Gość Zosieńka1979
dzięki Antysadysto🌻 tylko dlaczego inni atakują , jakbym się o nie nie martwiła to bym się nie pytała .

Gość Zosieńka1979
a swoja drogą szlag mnie teraz trafia ,bo swoje lata juz mam . Swinki morskie chomiki ,papugi myszy , konie świnie krowy .tym wszystkim potrafie się zająć , a rybki mnie z równowagi wyprowadzają :(

Gość Zosieńka1979
dobra kamyki też zmienię !!!!!

Gość Zosieńka1979
i kupię karpia

Gość Zosieńka1979
Papierowe....>ja też bym tą dziewuchę wywaliła , . dzięki za poradę . i wszystkim innym również dziękuję za rady . jutro zmieniam wystrój wnętrza w akwarium .:)

z racji tego ,że miałam welonki sie wypowiem : moje były w kuli i wcale nie głupiały :O fakt ,ze nie lubia cieplej wody 18-20 tyle mniejwiecej im styknie max do 23 :) jedzenie - płatki , żadnych granulek najlepiej płatki dla zlotych rybek to jest taka czerwona saszetka(opakowanie) tania a starcza na długo , no chyba,ze stac cie to mozesz kupić z tetry bo to dobra firma żwir gruby najlepiej , roślina żywa - tu sie akurat wykosztujesz bo moje wpierdzielały jedną dziennie a to nie takie tanie , pamietam zlosc jak im wlozyłam po raz pierwszy piekna drogą rosline a na drugi dzien zostały nici :P to był szok filter konieczny !! czyli tzn.pompka napowietrzająca BEZ GRZAŁKI bo je ugotujesz I CO WAZNE KARM JE RAZ DZIENNIE TO SĄ Z REGUŁY ŻARŁOKI I JADŁYBY NON STOP !!! COKOLWIEK :o a moje od jednorazowego dziennego karmienia nie umarły i teraz was zadziwie :D moje mamutasy żyły prawie 4 lata:D ha !

Gość zosieńka1979
dzięki Lily rose. ale chyba nie mam serca dawac im amu raz dziennie ,kupiłam te płatki właśnie . tylko chyba daje im za dużo , bo jak przepłukuję kamyki z dna to pełno żarcia.

widzicie , a moje pierdoły sie zawsze żwirem dusiły :O jakkolwiek wielki by nie był :O ile strachu sie przez nie najadłam

nie wiecej miałam napisać;) bierz w palce jak np. szczypte soli sie bierze i syp na powierzchnie i sama ocen :)

Gość Agusia0614
Mam pytanie..... //// od pół roku mam 2 śliczne welonki, żyją co prawda w kuli ale maja sie dobrze.... cały czas karmiłam je jednym rodzajem pokarmu I CZY NIE ZASZKODZI IM JEGO ZMIANA TAK Z DNIA NA DZIEŃ ?? ...proszę o szybką odpowiedź ;P

Przyznam że nie jestem pewna - z reguly najlepiej zmieniać pokarm jak najczęściej.... Tyle że w kuli ci nie urosną - tzn. skarleją... Najlepiej zmieszaj oba i przyzwyczajaj stopniowo... Ktoś tu pisał, ze w jego kuli rybki żyły 4 lata - to bardzo mało.... Normalnie żyłyby co najmniej kilkanaście, głupie neonki mogą żyć 25 lat... No i w kuli woda wydaje się zawsze mętna jak się ma welony - bo te ryby wydzielają śluz. Tak za serio to welony potrzebują akwarium, i to dużego - bo bardzo lubią pływać...

Gość sdfghjkjh
a mi weolnki zyly tylko pol roku:/ nie wiem czemu, zmieialam czesto wode, byly w kuli, ale napowietrzalam wode itp.. karmilam z 3 razy dziennie. nie wiem czemu:( eh..

Zmieniałaś całą wodę? Trzy razy dziennie karmienie to o raz za dużo - tzn. w sumie najważniejsze żeby nie dawać za jednym razem za dużo. Ryby powinny zjeśc wszystko w dwie minuty. Jak jedzą dłużej - to za dużo nasypane.

Gość Rosolek
Witam. Sam mam 15 l akwa . I chyba najwiecej przezylem z tymi brudasami ( welonami :D ) 1 . Welony musza miec flitr , napowietrzacz 2. Bardzo duuuuuuzo wydalaja :/ 3. Trzeba wymieniac gabke w filtrze [ zalezy jaki kto ma filtr ] 1 raz na 2 dni 4 . Welon musi miec przyjaciela najlepiej tej samej rasy [ bo ocipieja :P ] 5 . Karmic je 3-4 razy dziennie malymi porcjami 6 Chyba tyle ... a welony [ u mnie tak jest ] lubia siwatlo . Lepiej dla nich jak maja nad akwa lampke zwykla lub swiatelka diodowe. 7. kupic uzdatniacz do wody 8 To na tyle. U mnie woda jest czysta . Czasami po paru dniach na szybie pojawia sie taki brazowy syf .Nalezy wziasc gabke i poprostu zestrzec od wewnatrz . To na tyle mysle ze pomoglem :)